site

Pekerja UK terdedah kepada risiko revolusi AI, memberi amaran kepada TUC

Kerajaan UK gagal melindungi pekerja daripada penggunaan pantas sistem kecerdasan buatan yang akan semakin menentukan pengambilan dan pemecatan, gaji dan kenaikan pangkat, Kongres Kesatuan Sekerja memberi amaran pada hari Selasa.

Kemajuan pesat dalam sistem AI “generatif” seperti ChatGPT, sebuah program yang boleh mencipta kandungan yang tidak dapat dibezakan daripada hasil manusia, telah mencetuskan kebimbangan terhadap potensi kesan teknologi baharu di tempat kerja.

Tetapi TUC, badan payung kesatuan yang bertindak sebagai suara pergerakan buruh UK, berkata teknologi berkuasa AI telah digunakan secara meluas untuk membuat keputusan yang mengubah hidup merentas ekonomi.

Kes-kes berprofil tinggi baru-baru ini termasuk keputusan mahkamah Amsterdam mengenai “robo-firing” pemandu ride-hailing untuk Uber dan Ola Cabs, dan kontroversi di UK mengenai penjejakan Royal Mail terhadap produktiviti pekerja pos.

Tetapi TUC berkata sistem AI juga digunakan secara meluas dalam pengambilan, sebagai contoh, untuk membuat kesimpulan daripada ekspresi muka calon dan nada suara mereka dalam temu bual video.

Ia juga menemui guru bimbang bahawa mereka sedang dipantau oleh sistem yang pada asalnya diperkenalkan untuk mengesan prestasi pelajar. Sementara itu, pekerja pusat panggilan melaporkan bahawa rakan sekerja secara rutin diperuntukkan panggilan oleh program AI yang lebih berkemungkinan membawa kepada hasil yang baik, dan seterusnya menarik bonus.

“Teknologi ini sering diperkatakan sebagai masa depan kerja. Kami mempunyai seluruh bukti untuk menunjukkan ia meluas merentasi hubungan pekerjaan. Ini adalah masalah mendesak yang sedia ada di tempat kerja dan ia telah berlaku sejak sekian lama,” kata Mary Towers, pegawai polisi di TUC.

Kebangkitan AI generatif telah “membawa keperluan mendesak untuk keperluan perundangan”, tambahnya.

TUC berhujah bahawa kerajaan gagal meletakkan “pengawal” yang diperlukan untuk melindungi pekerja apabila penggunaan teknologi berkuasa AI tersebar.

Ia disifatkan sebagai “kabur dan tipis” kertas putih kerajaan yang diterbitkan bulan lalu, yang menetapkan prinsip bagi pengawal selia sedia ada untuk dipertimbangkan dalam memantau penggunaan AI dalam sektor mereka, tetapi tidak mencadangkan sebarang perundangan atau pembiayaan baharu untuk membantu pengawal selia melaksanakan prinsip ini .

Pendekatan UK, untuk “mengelakkan undang-undang berat yang boleh menyekat inovasi”, adalah sangat berbeza dengan EU, yang sedang merangka satu set peraturan menyeluruh yang tidak lama lagi boleh mewakili rejim paling ketat di dunia dalam pembangunan AI .

TUC juga berkata Rang Undang-undang Perlindungan Data dan Maklumat Digital kerajaan, yang mencapai bacaan kedua di parlimen pada hari Isnin, akan mencairkan perlindungan sedia ada yang penting untuk pekerja.

Salah satu peruntukan rang undang-undang itu akan mengecilkan sekatan semasa ke atas penggunaan pembuatan keputusan automatik tanpa penglibatan manusia yang bermakna, manakala satu lagi boleh mengehadkan keperluan majikan untuk memberi pekerja kata-kata dalam pengenalan teknologi baharu melalui proses penilaian impak, kata TUC .

“Di satu pihak, menteri enggan mengawal selia AI dengan betul. Dan sebaliknya, mereka mengurangkan perlindungan penting,” kata Kate Bell, penolong setiausaha agung TUC.

Robin Allen KC, seorang peguam yang pada 2021 mengetuai laporan mengenai AI dan hak pekerjaan yang ditauliahkan oleh TUC, berkata keperluan adalah mendesak untuk “lebih banyak wang, lebih kepakaran, lebih banyak kerja rentas peraturan, lebih banyak campur tangan mendesak, lebih banyak kawalan AI” . Tanpa ini, tambahnya, “keseluruhan idea tentang sebarang hak di tempat kerja akan menjadi ilusi”.

Tetapi jurucakap kerajaan berkata, “Penilaian ini salah,” dengan alasan bahawa AI “ditetapkan untuk memacu pertumbuhan dan mewujudkan pekerjaan baru bergaji tinggi di seluruh UK, sambil membenarkan kami menjalankan kerja sedia ada kami dengan lebih cekap dan selamat”.

Kerajaan “bekerjasama dengan perniagaan dan pengawal selia untuk memastikan AI digunakan dengan selamat dan bertanggungjawab dalam tetapan perniagaan” dan Rang Undang-Undang Perlindungan Data dan Maklumat Digital termasuk “perlindungan kuat” majikan akan diperlukan untuk melaksanakan, tambah jurucakap itu.

data result sgp hari ini

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

totobetsdy

info hk malam ini

totobet.sgp