site

Pekerjaan: harga saham perekrut dan statistik buruh tidak bertindan

Sebagai penunjuk kesihatan ekonomi, aktiviti buruh kekal sebagai salah satu yang terbaik. Pendapatan yuran rata di Robert Walters pada suku pertama menambah kebimbangan akan kemerosotan.

Perekrut kolar putih yang disenaraikan di UK berkata ia menjana £102 juta dalam yuran bersih dalam tiga bulan pertama tahun ini. Yuran dalam pasaran UK asalnya susut 9 peratus. Terdapat pemberhentian teknologi di City dan AS. Terdapat beberapa tanda rangsangan daripada pembukaan semula di China. Yuran bersih terdapat 44 peratus lebih rendah daripada tahun lepas.

Pasaran pekerjaan di AS dan Eropah kekal kukuh sejak wabak itu. “Perletakan jawatan yang hebat” bermakna berjuta-juta orang tidak hanya meninggalkan pekerjaan semasa tetapi berhenti bekerja sama sekali. Ini bermakna kumpulan pekerja yang lebih kecil, persaingan yang lebih besar daripada majikan dan pertumbuhan pendapatan untuk perekrut. Kadar pengangguran kekal menghampiri rekod terendah. Saham perekrut menawarkan cerita berbeza tentang prospek pasaran pekerjaan.

Saham Robert Walters telah jatuh hampir 45 peratus sejak awal tahun lalu. Perkongsian PageGroup rakan sebaya hanya menunjukkan prestasi yang lebih baik sedikit. Pada pendapatan lapan kali ganda ke hadapan, saham Robert Walters bertahan semurah ini semasa kedalaman pandemik. Perbezaannya ialah anggaran pendapatan hadapan pada masa itu telah dipotong kepada satu pertiga daripada apa yang mereka ada sekarang.

Ramalan penganalisis masih belum bergerak lebih rendah tahun ini kerana data ekonomi kukuh. Pengangguran di UK tahun lepas berada pada tahap paling rendah sejak pertengahan 1970-an. Keadaan di AS adalah serupa.

Tahap penyertaan mungkin memesongkan bacaan. Tenaga buruh UK telah menurun hampir 400,000 orang berbanding tahap pra-pandeminya. Di AS, tenaga buruh hanya melepasi kemuncak sebelum krisis pada akhir tahun lepas. Peperangan untuk bakat serta pergolakan pekerjaan telah menawarkan faedah kepada perekrut.

Kini kegawatan perbankan dan ancaman krisis kredit menambah masalah ekonomi yang disebabkan oleh inflasi yang tinggi. Pasaran buruh sudah menunjukkan tanda-tanda kelembutan. Timbunan wang tunai isi rumah yang terkumpul semasa wabak hampir habis. Jika pekerja kini membanjiri kembali pasaran buruh, deflasi gaji mungkin menarik perhatian bank pusat – dan syarikat pengambilan pekerja – dengan cepat.

City Bulletin ialah taklimat harian City of London yang dihantar terus ke peti masuk anda apabila pasaran dibuka. klik di sini untuk menerimanya lima hari seminggu.

result sgp togel

pengeluaran sidni

pengeluaran sidney

keluaran hk kemarin

pengeluaŕan hk