site

Pembeli kali pertama UK memilih rumah yang lebih kecil kerana kadar gadai janji yang lebih tinggi

Pembeli kali pertama di UK memilih hartanah yang lebih kecil dalam menghadapi peningkatan kos gadai janji, sebagai tanda bahawa ramai bakal pembeli berkompromi dengan saiz rumah pertama mereka dan bukannya tinggal di pasaran sewa yang ketat.

Kebanyakan pembeli rumah pertama memilih hartanah satu atau dua bilik tidur pada suku pertama 2023 buat kali pertama sejak 2010, menurut analisis oleh ejen hartanah Hamptons mengenai rekod transaksi dari Countrywide, seorang pembina rumah, sebagai peningkatan mendadak dalam kos pinjaman membentuk semula pasaran selepas lebih sedekad kadar faedah rendah.

Lonjakan tahun lepas dalam kadar gadai janji, yang melonjak setinggi 6 peratus selepas Bajet “mini” canselor Kwasi Kwarteng ketika itu, telah mencetuskan kebimbangan bahawa pembeli kali pertama yang berpotensi akan ditolak keluar daripada pasaran perumahan dengan kos pinjaman. Tetapi data menunjukkan bahawa pembeli memilih rumah pertama yang lebih kecil.

“Kebanyakan pembeli kali pertama, apabila mereka telah menyimpan deposit mereka, mahu meneruskan pembelian mereka,” kata Aneisha Beveridge, ketua penyelidikan di Hamptons. “Mereka yang mampu berbuat demikian terus membeli, dan berkompromi dengan saiz.”

Kadar jualan rumah telah perlahan merentas semua kategori pembeli, selepas ledakan dalam transaksi pada 2021 dan 2022 yang didorong oleh kadar gadai janji murah dan insentif kerajaan semasa pandemik Covid-19.

Jumlah jualan yang dipersetujui turun 16 peratus pada Mac berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya, menurut laman web hartanah Zoopla, walaupun masih 11 peratus lebih tinggi daripada Mac 2019.

Langkah harga rumah memberikan isyarat yang berbeza pada bulan Mac. Data daripada penyedia gadai janji Halifax menunjukkan harga 1.6 peratus lebih tinggi tahun ke tahun, manakala angka dari Nationwide menunjukkan penurunan tahunan sebanyak 3 peratus, yang terbesar sejak 2009.

Nilai setakat ini merosot kurang daripada ramalan yang paling pesimis, dengan beberapa penganalisis memberi amaran tentang kejatuhan puncak ke palung sebanyak 10 peratus lebih tahun ini.

Hamptons mendapati pembelian oleh pembeli kali pertama menurun kurang daripada jenis pembeli lain, seperti pelabur dan orang yang berpindah, bermakna bahagian rumah yang dibeli oleh pembeli kali pertama mencecah rekod tertinggi sebanyak 27 peratus.

Beveridge berkata pembeli kali pertama semakin memilih rumah pangsa berbanding rumah, yang mencatatkan permintaan yang ganas dan kenaikan harga pada kemuncak wabak ketika orang ramai mencari lebih banyak ruang.

Kadar gadai janji telah stabil sejak Belanjawan “mini” pada kira-kira dua kali ganda kos setahun yang lalu. Purata kadar tetap dua tahun adalah antara 4.5 peratus hingga 4.9 peratus, bergantung kepada saiz pinjaman berbanding nilai rumah, menurut laman web hartanah Rightmove.

Pengarah Eksekutif Zoopla Richard Donnell berkata pasaran sewa yang ketat adalah salah satu sebab pembeli kali pertama kekal dalam pasaran. Sewa UK telah meningkat sebanyak satu perlima dalam tempoh tiga tahun yang lalu, menyebabkan penyewa purata kos tambahan £2,220 sebulan, menurut syarikat itu.

“Pembayaran balik gadai janji adalah di bawah kos sewa di banyak wilayah,” kata Donnell. “Inflasi sewa yang tinggi akan terus menyokong permintaan pembeli kali pertama.”

kluaran sgp hri ini

angka pengeluaran sidney

totobetsdy

angka keluar hongkong

pengeluaran sgp hari ini