site

Pemilik pejabat London Great Portland menentang kemelesetan dengan nilai rekod pajakan

Salah seorang tuan tanah tersenarai terbesar di pusat London itu mencipta rekod untuk pajakan sepanjang tahun lalu, menggariskan bagaimana cabaran untuk memikat pekerja kembali ke ibu negara mencipta pemenang di tengah-tengah kemerosotan pasaran hartanah.

Great Portland Estates (GPE) pada hari Rabu berkata bahawa ia telah menandatangani pajakan baharu bernilai £55.5 juta dalam tempoh 12 bulan hingga akhir Mac, peningkatan 44 peratus pada tempoh sebelumnya, pada kadar sewa 3.3 peratus lebih tinggi daripada anggaran sewa. nilai pada awal tempoh.

Nilai rekod pajakan datang pada masa kekosongan pejabat tinggi di London dan bandar-bandar besar lain kerana perniagaan ingin menguruskan kos mereka dan menyesuaikan diri dengan kerja hibrid. Bangunan moden dengan kelayakan alam sekitar terbaik di barat London telah muncul sebagai tempat terang yang jarang berlaku dalam pasaran hartanah yang turut dilanda kenaikan kadar faedah.

“Idea pembahagian antara yang terbaik dan yang lain telah menjadi teras kepada strategi kami sejak sekian lama, dan itulah sebabnya kami menyukai West End,” kata Toby Courtauld, ketua eksekutif GPE, yang berkata ruang pejabat kini perlu “magnet kepada pelanggan”.

GPE, yang menjejaki asal-usulnya ke ladang duke Portland, memberi tumpuan kepada menyewa dan membangunkan pejabat di kawasan barat London yang dicari seperti Mayfair dan St James’s.

Penganalisis Numis Max Nimmo berkata prestasi itu menunjukkan “penerbangan ke kualiti” ketika penyewa bergegas untuk mendapatkan ruang pejabat terbaik.

Di seluruh London, penyewa memajak 10.5 juta kaki persegi ruang pejabat tahun lalu, di bawah purata lima tahun pra-pandemi sebanyak 11 juta, menurut syarikat perkhidmatan hartanah Cushman & Wakefield. Kadar kekosongan pejabat Central London telah meningkat daripada 5 peratus pada Mac 2020 kepada 8.6 peratus bulan lepas, menurut penyedia data hartanah CoStar, yang menjangkakan jumlah ruang kosong akan meningkat lagi tahun ini.

Matthew Pointon, ahli ekonomi kanan hartanah di Capital Economics, berkata: “Sebahagian besar pekerjaan pejabat di ibu kota boleh dilakukan dari rumah, masa ulang-alik biasanya lebih panjang dan perbelanjaan meja di London akan mendorong firma untuk mengurangkan ruang.”

Bagaimanapun, kekosongan di ibu negara UK tidak diagihkan sama rata dengan kadar serendah 3 peratus di beberapa kawasan West End tetapi melebihi 10 peratus di bahagian Bandar dan kawasan Docklands yang termasuk Canary Wharf, menurut CoStar.

Courtauld berkata terdapat sangat sedikit bangunan berkualiti tinggi yang terdapat di West End, dan ketidaktentuan ekonomi akan mengehadkan saluran paip ruang baharu. “Pihak bekalan adalah sangat tipis,” katanya.

Firma guaman Clifford Chance mengumumkan perjanjian pada musim luruh lalu untuk berpindah dari pejabat Canary Wharf semasa ke bangunan GPE di City, yang sedang dalam pembinaan dan dibilkan sebagai pembangunan “sifar bersih”. Courtauld berkata “tidak syak lagi” kelayakan kemampanan adalah kunci untuk memastikan firma guaman itu sebagai penyewa.

HSBC sedang mempertimbangkan sama ada untuk mengekalkan ibu pejabat Canary Wharf apabila pajakannya tamat pada 2027.

Barclays telah mengarahkan ejen untuk memasarkan ruang di salah satu bangunan Canary Wharf selepas ia memindahkan kakitangan ke ibu pejabat 1 Churchill Place, React News pertama kali melaporkan minggu ini. Seseorang yang biasa dengan perkara itu berkata bank itu membuat langkah itu sebagai sebahagian daripada rancangan yang ditetapkan sebelum wabak itu.

result agp

toto sydney

sidney yang

tgl hk malm ini

totobet sgp hari ini