site

Pemimpin pendidikan menuduh Rishi Sunak gagal menunaikan ikrar matematik

Pemimpin pendidikan menuduh kerajaan gagal menyampaikan rancangan yang koheren untuk mewajibkan matematik sehingga umur 18 tahun di England, lebih tiga bulan selepas dasar itu diumumkan buat kali pertama.

Dalam ucapan pada hari Isnin, Perdana Menteri Rishi Sunak berkata kerajaan telah mengumpulkan sekumpulan pakar untuk memberi nasihat tentang cara melanjutkan pendidikan matematik kepada semua pelajar berumur 16 hingga 18 tahun, termasuk kelayakan baharu yang berpotensi untuk pelajar yang lebih tua.

“Kita perlu mengubah sistem pendidikan kita secara asas supaya ia memberi anak muda kita pengetahuan dan kemahiran yang mereka perlukan,” katanya, sambil menambah ikrar itu akan menangani “minda anti-matematik” yang menahan ekonomi UK.

Bagaimanapun, pemimpin pendidikan mengkritik kekurangan perincian tentang bagaimana kerajaan akan mencapai sasarannya, pertama kali diumumkan pada Januari. Mereka berkata cadangan itu juga gagal menangani punca masalah numerasi yang lemah, yang bermula pada tahun-tahun awal, termasuk kekurangan guru.

“Adalah sukar untuk memahami mengapa perdana menteri mengulangi cita-citanya terhadap matematik kepada 18 . . . tanpa butiran lanjut tentang apa yang akan diperlukan atau bagaimana ia akan disampaikan,” kata Geoff Barton, setiausaha agung Persatuan Pemimpin Sekolah dan Kolej.

Dasar itu kekal “kabur dan kurang difikirkan”, tambahnya.

Menurut National Numeracy, sebuah badan amal pendidikan, kira-kira empat daripada lima orang dewasa di UK mempunyai tahap numerasi yang rendah. Ia menambah bahawa Britain mempunyai penguasaan numerasi di bawah purata dalam kumpulan negara OECD.

Kanak-kanak di England pada masa ini dikehendaki belajar matematik sehingga umur 16 tahun, tetapi hanya kira-kira separuh meneruskan subjek untuk dua tahun pendidikan formal akan datang. Ini menjadikan England lebih luar biasa dalam kalangan kebanyakan negara OECD, di mana matematik adalah wajib sehingga umur 18 tahun.

Sesetengah guru berpendapat bahawa sumber harus disasarkan untuk meningkatkan pembelajaran pada usia yang lebih muda. Sam Sims, ketua eksekutif National Numeracy, berkata campur tangan diperlukan sebelum kanak-kanak mencapai usia 16 tahun sambil menambah: “Perubahan yang lebih radikal diperlukan.”

Kira-kira satu pertiga pelajar di England gagal memperoleh kelulusan yang baik dalam matematik GCSE, peperiksaan wajib diambil pada usia 16 tahun, menurut data rasmi.

Halangan besar kepada cita-cita kerajaan ialah pengambilan guru matematik yang rendah, dengan bilangan pelatih baharu secara konsisten di bawah sasaran kerajaan dan jatuh.

Hampir separuh daripada sekolah menengah menggunakan bukan pakar untuk mengajar sekurang-kurangnya sebahagian daripada kurikulum matematik mereka, menurut Yayasan Kebangsaan untuk Penyelidikan Pendidikan, sebuah badan pemikir.

Kesatuan Pendidikan Kebangsaan, yang mewakili guru, berkata “krisis” kakitangan adalah disebabkan oleh gaji yang rendah dan beban kerja yang berat, yang telah mencetuskan gelombang tindakan industri baru-baru ini.

Mary Bousted, setiausaha agung bersama NEU, berkata cita-cita kerajaan untuk menambah baik matematik patut dipuji tetapi rancangannya untuk penyampaian “semata-mata tidak ditambah”.

“Selepas 13 tahun dalam kerajaan tidak ada guru yang mencukupi untuk menyampaikan visi perdana menteri,” katanya, sambil menambah bahawa menteri perlu “mendapat pegangan segera”.

Sunak berkata kerajaan sedang berusaha untuk “membina keyakinan kanak-kanak” dengan memperkenalkan latihan matematik baharu untuk guru sekolah rendah dan memperluaskan “hab matematik”, yang bekerjasama dengan kolej dan sekolah untuk menambah baik pengajaran.

Beliau mengakui kerajaan “perlu merekrut dan melatih” guru matematik, dan menambah bahawa panel pakar akan mempertimbangkan kelayakan baharu dalam subjek itu.

result sgp mlm ini

sidney pengeluaran hari ini

totobet data sidney

angka keluaran hongkong malam ini

pengeluaran singapura hari ini