site

Penabung UK yang kaya menangguhkan persaraan berikutan perubahan pencen

Pelabur dengan periuk pencen yang besar menangguhkan persaraan sehingga tahun kewangan baharu untuk mengelakkan caj cukai yang tinggi berjumlah ratusan ribu paun, kata penasihat.

Langkah mengejut yang diumumkan dalam Belanjawan bulan ini menghapuskan ancaman caj cukai sehingga 55 peratus ke atas penabung yang mengakses periuk pencen lebih besar daripada had seumur hidup £1.073 juta.

Pembatalan caj elaun seumur hidup (LTA) yang tidak dijangka dari 6 April oleh canselor Jeremy Hunt mendorong beberapa penabung untuk bertindak segera.

“Selepas Belanjawan, kami melihat peningkatan dalam orang yang membatalkan permintaan untuk menjelaskan pencen mereka,” kata Rachel Vahey, ketua pembangunan dasar di platform pelaburan AJ Bell. “Ramai orang telah menangguhkan untuk mengelak daripada mencetuskan LTA sebelum pertuduhan dibatalkan pada 6 April.”

Tindakan canselor telah menjadi bonus bagi mereka yang mempunyai periuk pencen yang lebih besar yang sedang bersedia untuk menerima kesan cukai yang besar.

Pada masa ini, faedah melebihi LTA boleh dikenakan caj cukai sebanyak 55 peratus jika diambil secara sekaligus atau 25 peratus jika diambil sebagai pendapatan.

Andrew Tully, pengarah teknikal dengan Canada Life, penyedia pencen, menyifatkan kes pelanggan menyelamatkan ratusan ribu paun dalam caj cukai LTA.

“Kami mempunyai satu perpindahan pencen yang sepatutnya dilakukan minggu ini yang akan dikenakan caj LTA £400,000 sekiranya ia berjaya,” katanya. “Mereka kini telah menangguhkan perpindahan sehingga selepas 6 April.”

Rang undang-undang kewangan, yang diterbitkan selepas Belanjawan, juga memberikan kejelasan kepada mereka yang sebelum ini telah mengeluarkan perlindungan LTA, yang telah menyekat mereka mengumpul pencen yang lebih besar.

Selepas Belanjawan, terdapat ketidakpastian sama ada mereka yang mempunyai perlindungan yang dipertingkatkan atau tetap boleh menyambung semula simpanan pencen mulai 6 April, apabila caj cukai LTA ditarik balik.

Panduan HMRC minggu ini menjelaskan peraturan untuk penyimpan pencen dengan perlindungan sedia ada ini.

“Mereka akan dapat memulakan semula caruman pada tahun cukai baharu tanpa menjejaskan akses kepada jumlah tunai bebas cukai yang lebih tinggi daripada jumlah terhad baharu sebanyak £268,275 [25 per cent of £1,073,100] diperkenalkan,” kata Jason Hollands, pengarah urusan pengurus kekayaan Evelyn Partners.

“Bagi mereka yang mempunyai perlindungan tetap 2012 – yang melindungi LTA sebanyak £1.8 juta – mereka akan dapat mengambil jumlah tunai maksimum tanpa cukai sebanyak £450,000,” katanya.

“Mereka yang mempunyai perlindungan tetap 2014, melindungi LTA sebanyak £1.5 juta, akan dapat menerima jumlah tunai maksimum tanpa cukai sebanyak £375,000 dan mereka yang mempunyai perlindungan tetap 2012 — pada LTA sebanyak £1.25 juta — boleh mengambil masa maksimum tunai tanpa cukai sekaligus sebanyak £312,000.”

Hollands menambah bahawa kemungkinan besar ramai orang yang mempunyai perlindungan yang dipertingkatkan sudah mengambil wang tunai bebas cukai mereka.

Christine Ross, pengarah pelanggan di Handelsbanken Wealth & Asset Management, bersetuju bahawa bil kewangan telah memberikan sedikit kejelasan berharga bagi mereka yang kini ingin memulihkan caruman pencen mereka.

“Ramai pekerja akan memilih elaun tunai yang ditawarkan oleh majikan mereka sebagai alternatif kepada keahlian skim pencen,” kata Ross.

“Bukan sahaja individu itu kini boleh memohon untuk menyertai semula skim pencen tetapi mereka juga mungkin boleh membuat caruman tambahan dengan membawa elaun tahunan yang tidak digunakan sejak tiga tahun lalu.”

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang berpendapatan tinggi, elaun tahunan yang meruncing akan mengehadkan skop untuk caruman pencen masa hadapan.

Mulai 6 April, peraturan tirus dikenakan kepada mereka yang mempunyai pendapatan larasan lebih daripada £260,000, tetapi mereka boleh menyumbang £10,000 daripada tahun cukai baharu, berbanding £4,000 di bawah peraturan semasa.

Pelabur yang mencetuskan caj elaun seumur hidup sejurus sebelum Belanjawan mungkin mempunyai peluang untuk mengubahnya, jika mereka membuka pelan pengeluaran untuk mengakses faedah mereka, kata penasihat. Ini kerana sesetengah polisi mempunyai tempoh bertenang selama 30 hari, membenarkan pembelian produk dibatalkan.

Di sebalik usaha Hunt untuk menjadikan pencen lebih menarik, penasihat berkata ketidaktentuan politik bermakna ramai yang akan bertangguh daripada mengambil kesempatan daripada had baharu itu.

Parti Buruh telah pun berikrar untuk membalikkan perubahan LTA jika dipilih pada pilihan raya umum tahun depan.

“Terdapat kegelisahan tentang kemungkinan perubahan yang akan dilakukan oleh kerajaan Buruh,” kata Harry Bell, pengarah perancangan kewangan di pengurus pelaburan Charles Stanley.

“Penyimpan mempunyai tahun cukai penuh untuk membuat caruman jadi mereka tidak perlu menyelam dengan segera. Tidak ada salahnya untuk memastikan keutamaan perancangan kewangan dan mempunyai pengendalian sebenar tentang potensi implikasi pilihan tersebut, memandangkan ketidaktentuan politik.”

t0gel singapura

keluaran sidney

info keluaran sydney

angka hk keluar

totobet net sgp hari ini