site

Pencen gaji akhir adalah sangat mengerikan untuk UK plc

Pusingan kenaikan kadar faedah minggu lepas adalah berita buruk bagi sesiapa yang perlu membiayai semula hutang. Tetapi jika anda adalah perniagaan dengan skim pencen faedah yang ditetapkan, anda mungkin secara senyap-senyap gembira dengan kenaikan kadar.

Kebanyakan skim sedemikian dalam sektor swasta, yang membayar pencen yang telah ditetapkan berdasarkan gaji pekerja semasa bekerja dan tahun perkhidmatan mereka, telah lama ditutup kepada ahli baharu dan faedah akruan selanjutnya. Ramai beranggapan ia bukan lagi isu besar bagi syarikat.

Dalam tempoh setahun atau lebih, itu sepatutnya benar bagi ramai, kerana defisit dihapuskan dan lebih banyak skim dipindahkan kepada penanggung insurans. Tetapi ia tidak sepatutnya mengurangkan kesan buruk yang mereka ada pada UK plc. Sepanjang dua dekad yang lalu, syarikat telah membayar lebih daripada £500bn ke dalam skim tersebut. Mereka telah menahan pertumbuhan gaji, mengehadkan pelaburan, membuat keputusan yang herot, mengambil alih yang tidak betul dan menggunakan jumlah masa pengurusan yang tidak dapat dikira — semuanya untuk faedah kohort yang agak kecil kebanyakannya pekerja yang lebih tua (termasuk saya).

Ambil Currys, rangkaian barangan elektrik FTSE 250. Ia dibebani dengan kewajipan persaraan Dixons, sebuah syarikat pendahulu. Semakan aktuari terakhir skim itu menunjukkan defisit £645 juta dan untuk menutup jurang itu, Currys bersetuju untuk membayar sejumlah £691 juta antara 2020 dan 2029.

Itu adalah di atas £259 juta yang telah dimasukkan ke dalam skim itu sejak ia ditutup kepada akruan pada 2010. Currys tidak mengalami masalah kewangan akibatnya, tetapi itu adalah wang tunai sebenar yang boleh digunakan untuk pelaburan, mengurangkan harga untuk pelanggan atau kenaikan gaji kakitangan. Untuk konteks, syarikat itu menjangkakan memperoleh kira-kira £100juta dalam keuntungan sebelum cukai terlaras tahun ini dan mempunyai permodalan pasaran sebanyak £625juta.

Pada perbicaraan jawatankuasa pilihan Perbendaharaan mengenai drama pelaburan yang didorong oleh liabiliti tahun lepas, Kumpulan Dixon International (tidak berkaitan) menggambarkan beban berat yang diberikan oleh skim warisan kepada syarikat yang lebih kecil.

Charles Malcolm-Brown, timbalan pengerusi dan pengarah urusan Dixon, berkata mencari pekerja di sebuah syarikat kecil dengan masa dan keinginan untuk berkhidmat sebagai pemegang amanah pencen merupakan cabaran yang berterusan. Satu tahun levi yang dikenakan oleh Dana Perlindungan Pencen UK, yang menyelamatkan dana pencen apabila penaja mereka menjadi muflis, meningkat cukup untuk menghapuskan keuntungan syarikat.

Ditanya sama ada syarikat itu, yang membuat produk pembinaan pakar dan telah memenangi pelbagai anugerah untuk inovasi, pernah terpaksa menangguhkan rancangan pelaburan kerana komitmen pencennya, beliau menjawab: “Berapa lamakah anda mempunyai?”

Banyak penjelasan telah ditawarkan tentang mengapa syarikat telah menjadi hamba maya kepada skim pencen: perubahan kepada peraturan perakaunan, serbuan cukai pencen Gordon Brown 1997, peraturan, tanggapan sesat tentang risiko dan turun naik, nasihat buruk dan mahal daripada perunding dan anggaran pelaburan yang tidak realistik pertumbuhan.

Tetapi setakat ini, faktor yang paling penting ialah kezaliman kadar diskaun, yang digunakan untuk mengira nilai semasa bersih pembayaran masa depan skim kepada ahli. Dalam penilaian tiga tahun sekali yang menentukan caruman majikan, angka ini diperoleh daripada hasil emas, yang secara nominal jatuh daripada 10 peratus pada 1989 kepada 0.2 peratus pada akhir 2020.

Hasil yang lebih rendah bermakna kadar diskaun yang lebih rendah dan, menurut perunding pencen John Ralfe, setiap 0.25 mata peratusan kejatuhan dalam kadar diskaun (dikira menggunakan hasil sepuhan terlaras inflasi) menambah 3-4 peratus kepada liabiliti. Malcolm-Brown menganggarkan bahawa liabiliti aktuari atas kertas skimnya adalah kira-kira tiga kali ganda daripada yang sebenarnya perlu dibayar.

Tetapi matematik tanpa belas kasihan itu kini berfungsi secara terbalik. Bon kerajaan UK sepuluh tahun kini menghasilkan lebih daripada 3 peratus. Data Dana Perlindungan Pencen menunjukkan bahawa 672 skim faedah tertakrif mengalami defisit pada bulan Februari; pada bulan yang sama tahun lepas jumlahnya ialah 3,149. Semakin banyak skim sedang menuju ke tahap lebihan yang membolehkan mereka dipindahkan kepada penanggung insurans, melepaskan tanggungjawab syarikat penaja.

John Lewis, seorang lagi peruncit dengan defisit pencen yang menyusahkan, berkata baru-baru ini bahawa semakan aktuari yang belum selesai “mungkin bermakna tiada sumbangan defisit diperlukan” antara sekarang dan penilaian semula seterusnya pada 2025. Banyak syarikat lain akan secara senyap-senyap menyimpan harapan yang sama.

resul sgo

sidney pengeluaran hari ini

totobet sydney hari ini

togel hongkonģ tadi malam

totobet singapure