site

Pengeluar makanan mengambil rekod jumlah ruang gudang UK

Pengeluar makanan mengambil rekod jumlah ruang gudang di UK, kerana industri itu berusaha untuk mengelakkan kekurangan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang menyebabkan rak pasar raya kosong awal tahun ini.

Walaupun usaha mereka gagal untuk menghalang kerosakan itu, permintaan daripada pengeluar makanan untuk ruang bangsal meningkat 58 peratus kepada rekod 4.3 juta kaki persegi tahun lepas, menurut Savills. Kumpulan hartanah itu berkata ia merupakan pengambilan terbesar sejak ia mula mengumpul data pada 2007.

Perniagaan makanan telah memperoleh gudang untuk digunakan sebagai rumah penyembelihan dan ladang dalaman serta untuk penyimpanan apabila kebimbangan meningkat mengenai bekalan makanan. Pada bulan Mac, banyak pasar raya terpaksa mencatu sayur-sayuran dengan kekurangan yang disebabkan sebahagian besarnya oleh cuaca sejuk di benua Eropah dan Afrika.

Perubahan iklim dan perang Ukraine, yang melanda import bijirin dari Eropah timur, telah menimbulkan kebimbangan di banyak negara tentang keselamatan makanan. Bagaimanapun, Kevin Mofid, penyelidik hartanah logistik di Savills, berkata beliau mengesyaki usaha untuk menggunakan pembekal lebih dekat dengan rumah telah “lebih ketara” di UK, di mana perdagangan dengan Eropah telah rumit oleh Brexit. Kira-kira 70 peratus makanan dan haiwan UK dihantar dari EU.

“Pertambahan kertas kerja [has created] kelewatan dalam rantaian bekalan sensitif masa . . . jadi anda perlu menambah langkah tambahan,” kata Mofid.

Langkah pengeluar makanan juga merupakan contoh bagaimana sesetengah perniagaan kini ingin mengeluarkan lebih banyak dalam negara selepas pandemik Covid-19 melanda rantaian bekalan, tambahnya.

Clive Black, seorang penganalisis di Shore Capital, berkata peruncit yang berkembang pesat, seperti pasar raya Aldi dan Lidl, serta perniagaan makanan Amazon, tidak sabar-sabar untuk memperoleh lebih banyak pusat pengedaran.

Beliau berkata permintaan yang semakin meningkat untuk ruang boleh menjadi “reaksi tergesa-gesa” kepada isu keselamatan makanan baru-baru ini, atau ia boleh mencerminkan “kesedaran bahawa di luar EU, UK memerlukan pangkalan logistik yang lebih kukuh”.

Savills berkata tawaran gudang baru-baru ini termasuk kemudahan Rochdale yang diperoleh oleh pengeluar daging babi Denmark Crown dan pusat pengedaran yang perniagaan alpukat tersenarai di AS, Mission Produce menjangkakan untuk mula digunakan pada April.

Paul Frowde, pengarah urusan jualan Eropah di Mission Produce, yang merancang untuk menggunakan kemudahan di Dartford untuk mematangkan alpukat dari Amerika Selatan, berkata ia akan membantu menyokong bekalan makanan UK.

“Yang agak menarik [UK shortages of] lada dan timun telah dibawa [food security] untuk perhatian,” tambahnya.

Langkah pengeluar makanan mengatasi arah aliran permintaan keseluruhan untuk ruang gudang, yang turun 13 peratus kepada 48 juta kaki persegi tahun lepas apabila kejatuhan dalam perbelanjaan pengguna mendorong peruncit mengurangkan simpanan.

reslut sgp

keluaran sidney hari ini

sidney totobet

tgl hkg klr hari ini

keluaran sgp