site

Penghijrah Hong Kong ke UK disekat daripada mengakses £2.2bn dalam bentuk pencen

Puluhan ribu warga Hongkong yang berpindah ke UK disekat daripada mengakses aset pencen sebanyak £2.2bn, kerana aktivis menuduh kerajaan bandar itu bertindak balas terhadap mereka yang dianggap “tidak patriotik” berikutan tindakan keras politik.

Angka-angka itu, yang dikeluarkan oleh kumpulan advokasi UK Hong Kong Watch pada malam lawatan pertama ke UK oleh seorang pegawai Hong Kong peringkat menteri sejak 2019, menunjukkan betapa lebih 90,000 orang sedang “dihukum” kerana berhijrah di bawah British National ( program luar negara), kata kumpulan itu.

“Ia adalah larangan menyeluruh terhadap pemegang BN(O) mengakses harta milik mereka,” kata Sam Goodman, pengarah dasar dan advokasi di Hong Kong Watch. “Ia seolah-olah hukuman hukuman bagi mereka yang mengambil langkah ke UK.”

Susulan tindakan keras terhadap protes pro-demokrasi di Hong Kong pada 2019, UK menawarkan berjuta-juta penduduk bandar itu laluan ke kerakyatan di bawah program BN(O) — satu langkah yang menimbulkan kemarahan pihak berkuasa China.

Sebagai tindak balas, kerajaan Hong Kong pada 2021 secara berkesan menghalang dana pencen di bandar itu daripada segera membayar kepada penduduk yang keluar di bawah skim BN(O). Kerajaan berkata individu tidak boleh menggunakan penghijrahan di bawah tawaran UK sebagai alasan yang sah untuk pengeluaran awal dana.

Beberapa bank, penanggung insurans dan institusi kewangan menawarkan dana pencen di bawah sistem simpanan persaraan Kumpulan Wang Simpanan Mandatori kerajaan Hong Kong, termasuk Manulife, Invesco, Fidelity dan HSBC. Secara amnya, bekas penduduk Hong Kong boleh menuntut semula dana pencen mereka jika mereka berpindah ke luar negara secara tetap.

Hong Kong Watch mengira angka £2.2bn berdasarkan purata baki akaun MPF ​​sebanyak HK$224,000 ($28,500), yang didarabkan dengan anggaran bilangan pemegang visa BN(O) yang bukan tanggungan atau kanak-kanak — kira-kira 96,000 orang berdasarkan bilangan permohonan antara Januari 2021 dan Disember 2022. Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 160,700 permohonan dalam tempoh tersebut.

“Jika 30 peratus memegang MPF dengan HSBC sebagai pemegang amanah, maka HSBC menafikan akses kepada . . .[assets]yang dimiliki oleh pemegang visa BN(O) yang telah meninggalkan wilayah itu secara kekal untuk memulakan kehidupan baharu di UK,” kata Hong Kong Watch.

Sebagai tindak balas kepada permintaan untuk mengulas, kerajaan Hong Kong mengulangi bahawa ahli skim MPF “tidak boleh bergantung pada pasport BN(O) atau visa berkaitannya sebagai bukti dalam memohon pengeluaran awal MPF”.

HSBC berkata ia bertanggungjawab untuk mematuhi keperluan kerajaan Hong Kong. “Seperti semua bank, kami perlu mematuhi undang-undang, dan arahan pengawal selia, di setiap wilayah di mana kami beroperasi,” kata bank itu.

Fidelity berkata: “Sebagai salah satu penyedia MPF terbesar di Hong Kong, kami mempunyai protokol pengeluaran komprehensif daripada pemegang amanah skim yang sejajar dengan [the Mandatory Provident Fund Schemes Authority’s] garis panduan.” Manulife dan Invesco tidak menjawab permintaan untuk komen.

Peguam berkata pemegang BN(O) Hong Kong sepatutnya berhak mengakses dana mereka selepas mendapat kerakyatan penuh UK, yang mereka boleh layak selepas lima tahun, kerana pihak berkuasa MPF harus menerima pasport British sebagai bukti penempatan tetap.

“Pemegang pasport BN(O) . . . mungkin perlu menunggu sehingga mereka memperoleh pasport warganegara Britain atau mencapai umur persaraan 65 tahun untuk memohon menarik balik faedah MPF mereka,” kata Kenneth Leung, seorang peguam Hong Kong yang pakar dalam pencen.

Agensi MPF enggan menjelaskan bagaimana ia akan memenuhi permintaan pengeluaran bekas penduduk.

“Sekiranya ahli skim cuba menarik balik MPF mereka awal atas alasan berlepas kekal dari Hong Kong tetapi pemegang amanah MPF tidak berpuas hati dengan bukti, MPF akan kekal dalam akaun MPF ​​ahli skim itu,” kata pihak berkuasa itu.

Cadangan lawatan setiausaha perkhidmatan kewangan Christopher Hui ke UK bulan ini adalah yang pertama sejak UK menuduh China melanggar Deklarasi Bersama China-British, perjanjian 1984 di mana Hong Kong dipindahkan ke kawalan China.

resulet sgp

pengeluaran sidney siang

result sdy

toto bet hk

indotogel macau