site

Penolakan jururawat terhadap tawaran gaji menyebabkan strategi kerajaan UK bercelaru

Penolakan terkejut jururawat terhadap tawaran gaji yang lebih baik yang bertujuan untuk menenangkan mereka telah menyebabkan strategi kerajaan UK untuk menangani gelombang merosakkan mogok sektor awam di England dalam keadaan lusuh.

Menteri berharap perjanjian itu dibatalkan dengan kesatuan NHS – dan diterima pada hari Jumaat oleh ahli Unison – akan membuka jalan untuk penyelesaian yang sama dengan doktor dan guru, yang kesatuan sekerjanya bertahan untuk anugerah gaji yang lebih besar daripada yang sanggup diterima oleh Nombor 10.

Hanya pada hari Khamis, canselor Jeremy Hunt menggesa kesatuan ini untuk mencontohi Kolej Kejururawatan Diraja, yang pada mulanya mendesak kenaikan gaji 19 peratus, sebelum berunding dan mengesyorkan tawaran yang jauh lebih rendah. Tetapi RCN terbukti tidak dapat menjual perjanjian itu kepada ahlinya.

Kerajaan kini berdepan tindakan mogok yang diperbaharui oleh jururawat dan guru, di samping tindakan berterusan oleh doktor muda yang pemberhentian terbaharu empat hari mereka memberi tekanan teruk pada penjagaan kecemasan dan menyebabkan beribu-ribu pelantikan dibatalkan.

Matthew Taylor, ketua eksekutif Konfederasi NHS, memberi amaran bahawa ini boleh menjadikannya “hampir mustahil” untuk memenuhi matlamat Perdana Menteri Rishi Sunak untuk memotong senarai menunggu NHS.

Setakat ini, tidak ada tanda-tanda sebarang persesuaian antara kerajaan dan Persatuan Perubatan British: menteri menegaskan tidak ada asas untuk membuka rundingan melainkan kesatuan itu meninggalkan pendiriannya bahawa peningkatan 35 peratus diperlukan untuk memulihkan nilai doktor muda. bayar

Tidak ada sebarang langkah ke arah rundingan baharu dengan kesatuan pengajar, yang ahlinya bulan lalu menolak tawaran bonus sekali sahaja sebanyak £1,000 untuk 2022-23, dengan kenaikan gaji disatukan sebanyak 4.5 peratus untuk 2023-24.

Kerajaan berkata tawaran itu adalah muktamad, tetapi Kesatuan Pendidikan Kebangsaan telah menetapkan tarikh mogok baharu pada 27 April dan 2 Mei untuk mendesak lebih banyak lagi, ketika kesatuan sekerja lain bersedia untuk mengundi ahli dengan tujuan untuk mengambil tindakan mereka sendiri.

Beberapa pertikaian mengenai gaji perkhidmatan awam juga kelihatan semakin teruk, dengan tiga kesatuan sekerja mengancam mogok pada hari Jumaat sebagai tindak balas kepada rancangan kerajaan untuk anugerah gaji 2023-24 yang kurang murah berbanding yang ditolak oleh jururawat dan guru.

Angka mogok yang sudah pun melanda sektor awam telah didedahkan minggu ini dalam data rasmi, yang menunjukkan bahawa pemberhentian di sekolah dan banyak jabatan dan agensi kerajaan pada Februari menyekat pertumbuhan dalam ekonomi yang berdaya tahan.

Pengeluaran sektor perkhidmatan diseret ke bawah oleh penguncupan 1.7 peratus dalam pendidikan dan penurunan 1.1 peratus dalam pentadbiran awam. Dalam tempoh tiga bulan hingga Februari, aktiviti sektor kesihatan adalah 3.1 peratus lebih rendah berbanding tiga bulan sebelumnya.

Hunt memberitahu wartawan di Washington minggu ini bahawa walaupun impak jangka pendek ini “sangat dikesali”, akan ada “impak pertumbuhan yang lebih lama dan lebih merosakkan” jika kerajaan memberi laluan kepada tuntutan untuk anugerah gaji yang mendorong inflasi yang berterusan tinggi.

Isu yang lebih besar, bagaimanapun, ialah walaupun kerajaan mencari jalan untuk memecahkan kebuntuan berhubung gaji dengan kesatuan sekerja, ia masih akan menghadapi krisis kakitangan yang perlahan merentasi tenaga kerja sektor awam.

Penyelidikan yang diterbitkan oleh Jabatan Pendidikan minggu ini menunjukkan bahawa satu perempat daripada guru di England sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan sektor sekolah negeri dalam tahun hadapan. Beban kerja adalah pemacu terbesar — ​​dengan guru sepenuh masa mencatatkan purata 52 jam seminggu — tetapi lebih daripada enam daripada 10 tidak berpuas hati dengan gaji yang mereka terima untuk kerja yang mereka lakukan.

Kadar kekosongan NHS telah stabil dalam beberapa bulan kebelakangan ini, berikutan usaha berterusan untuk merekrut jururawat dan pekerja kesihatan lain dari luar negara, tetapi mereka kekal jauh melebihi purata terkini.

Walaupun begitu, rancangan jangka panjang untuk tenaga kerja NHS yang disediakan oleh pemimpin perkhidmatan itu masih belum diterbitkan, dengan Perbendaharaan dipercayai mempunyai kebimbangan mengenai komitmen pembiayaan jangka panjang yang diperlukan.

Lucina Rolewicz, seorang penyelidik di Nuffield Trust, berkata pergantungan NHS yang semakin meningkat terhadap pengambilan di luar negara mempunyai risiko. Di sesetengah kawasan, seperti kejururawatan kesihatan mental, kelayakan khusus UK diperlukan, katanya. Di samping itu, kakitangan yang bergerak di peringkat antarabangsa lebih cenderung untuk meninggalkan dan berlatih di tempat lain selepas beberapa tahun di UK.

“Kami bersaing dalam pasaran global yang sangat kompetitif untuk kakitangan perubatan,” katanya.

Sementara itu, penyelidik di Institut Kerajaan, sebuah badan pemikir, mengira bahawa seramai satu daripada empat doktor berusia antara 25 dan 34 tahun meninggalkan NHS dalam tempoh 12 bulan hingga Disember 2022.

Ini boleh mencerminkan trend yang semakin meningkat untuk medik untuk berehat sementara daripada latihan selepas menamatkan program asas mereka, sama ada untuk berlatih di luar negara atau bekerja di sektor lain, tetapi ia membawa risiko bahawa bahagian yang semakin meningkat akan meninggalkan ubat untuk selamanya, atau menetap di negara seperti Australia atau Kanada yang menawarkan gaji yang lebih tinggi dan keseimbangan kehidupan kerja yang lebih baik.

Nick Davies, pengarah program di IfG, berkata kesan serangan NHS setakat ini telah dikira dari segi pelantikan yang dibatalkan, tetapi “perkara yang lebih sukar dan lebih penting untuk diukur dalam jangka panjang ialah apa yang dilakukan oleh ini kepada pengekalan”.

Beliau berhujah bahawa pendekatan kerajaan terhadap mogok – mengakui sesedikit mungkin, selewat mungkin – telah memburukkan lagi masalah kronik dengan pengambilan kakitangan, pengekalan dan semangat yang menjadi pusat kepada prestasi buruk perkhidmatan awam.

“Perkhidmatan bergantung kepada kakitangan ini. . . Akhirnya, jika mereka tidak dapat menarik balik kerja mereka atau mendapat tawaran yang munasabah . . . mereka akan meninggalkan profesion itu atau tidak menyertainya pada mulanya.”

totobet singapur

peng sidny

togel sdy hari ini

hk malam ini keluar berapa

totobet hari ini