site

Penyitaan rumah motor oleh polis melambangkan permulaan yang sukar untuk menteri pertama Scotland

Sebuah rumah bermotor yang dirampas oleh polis yang menyiasat kewangan parti Kebangsaan Scotland telah melambangkan permulaan yang sukar dan kadang-kadang pelik bagi Humza Yousaf sebagai menteri pertama Scotland yang baharu.

Sejak dia mengambil alih tugas, Yousaf terpaksa mengakui bahawa juruaudit kepada parti pemerintah Scotland berhenti lebih enam bulan lalu, melihat khemah polis didirikan di luar taman hadapan Nicola Sturgeon pendahulunya dan mengetahui bahawa detektif memuatkan sebuah van perkhemahan SNP ke atas trak tunda.

Selepas mendedahkan minggu ini bahawa parti pro-kemerdekaan masih belum melantik pengganti firma perakaunan Johnston Carmichael, Yousaf berkata hanya selepas dia dipilih sebagai ketua barulah dia mendapati SNP memiliki kenderaan Niesmann+Bischoff.

Bagi pengkritik, pemandangan rumah bermotor mewah itu dibawa pergi dari jalan masuk ibu mertua Sturgeon adalah metafora untuk nasib SNP yang semakin merosot — dan, sesetengah dalam gerakan itu takut, kempen yang lebih luas untuk menjadikan Scotland bebas. dari UK.

“Setiap beberapa hari pendedahan baharu memperbaharui rasa hairan,” tulis Kate Forbes, bekas setiausaha kewangan SNP dan pesaing utama Yousaf dalam pertandingan kepimpinan yang teruk selepas itu dia meninggalkan kerajaan yang diturunkan, dalam satu pendapat untuk akhbar pro-kemerdekaan. Kebangsaan minggu ini.

Masalah yang melanda Humza Yousaf dan kepimpinan SNP telah menjadi hadiah kepada penentang kesatuan © Jeff J Mitchell/Getty Images

Beliau bagaimanapun menggesa aktivis yang tidak berpuas hati untuk kekal bersama parti walaupun terdapat siri perkembangan yang merosakkan, termasuk penahanan suami Sturgeon dan bekas ketua eksekutif SNP Peter Murrell. Dia ditahan dalam tahanan lebih 11 jam sebelum dibebaskan tanpa pertuduhan sementara menunggu siasatan lanjut.

Masalah yang melanda kepimpinan SNP, yang telah lama ditakuti kerana organisasi dan disiplin mereka, telah menjadi hadiah kepada penentang kesatuan yang selama bertahun-tahun bergelut untuk melonggarkan cengkaman pilihan raya parti.

Sir John Curtice, profesor politik di universiti Strathclyde, berkata sebelum Murrell ditangkap, sokongan untuk SNP dalam tinjauan pendapat telah merosot kira-kira 3 mata peratusan selepas Sturgeon meletak jawatan dan Yousaf menjadi pemimpin.

“Encik Yousaf tidak begitu popular” di kalangan masyarakat Scotland, kata Curtice, walaupun beliau menambah bahawa pemimpin baharu itu mempunyai “tangan yang sangat sukar untuk bermain”.

Polis telah menyiasat SNP sejak 2021 selepas penderma mengadu bahawa wang yang diberikan kepada parti semasa rayuan pengumpulan dana referendum kemerdekaan telah dibelanjakan untuk perkara lain. SNP berkata semua aktivitinya didedikasikan untuk tujuan kemerdekaan.

Parti itu juga menghadapi persoalan mengenai pinjaman £107,620 yang Murrell buat kepada SNP pada 2021 “untuk tujuan modal kerja”.

SNP berkata ia “bekerjasama sepenuhnya” dengan polis, tetapi menambah bahawa “adalah tidak wajar untuk mengulas soalan yang berkaitan dengan isu yang mungkin menjadi sebahagian daripada siasatan itu”.

Curtice berkata beliau tidak akan terkejut jika sokongan terhadap SNP semakin merosot, walaupun beliau menyatakan belum ada bukti lagi bahawa kesukaran parti itu telah menjejaskan sokongan untuk kemerdekaan.

“Persoalan $64,000 ialah sama ada ia menjejaskan sokongan untuk kemerdekaan atau tidak,” katanya. “Anda boleh lihat mengapa ia mungkin — tidak sukar di pihak kesatuan untuk mengatakan ‘mengapa anda perlu mempercayai SNP tentang kemerdekaan?’” memandangkan masalah dalaman mereka.

Rumah motor yang kini terkenal itu masih boleh dikenakan siasatan lanjut. Jika Suruhanjaya Pilihan Raya, badan pemerhati politik UK, mendapati bukti van itu digunakan untuk kempen politik tetapi kosnya tidak diisytiharkan, itu boleh melanggar peraturan badan itu.

Walau bagaimanapun, buat masa ini, badan pemerhati telah menyatakan bahawa ia percaya kenderaan itu tidak pernah digunakan untuk kempen politik — dan, oleh itu, ia terletak di luar bidang kuasa organisasi.

hasil result singapura

pengeluaran angka sidney

sidney togel

totobet data hongkong

pengeluaran sgp hari ini