site

Penyumber luar UK Capita dilanda gangguan IT

Capita, salah satu kontraktor terbesar kerajaan UK, berkata ia sedang menyiasat gangguan IT yang menyebabkan kakitangan tidak dapat mengakses e-mel.

Syarikat itu, yang menyediakan perkhidmatan dan kakitangan IT kepada beberapa badan kerajaan dan sektor awam UK termasuk Kementerian Pertahanan dan Pengangkutan untuk London, berkata pada hari Jumaat bahawa ia sedang menyiasat “isu teknikal” dengan sistemnya.

Tahap gangguan serta puncanya masih disiasat, kata jurucakap syarikat itu dalam mesej teks. “Kami menyedari isu teknikal dengan sistem kami, yang kami sedang menyiasat,” tambah mereka.

Capita menyediakan pelbagai perkhidmatan kepada sektor awam dan swasta. Ia menyampaikan perkhidmatan sokongan kepada GP, doktor gigi, pakar optik dan ahli farmasi di NHS England. Capita telah mendigitalkan banyak proses kritikal termasuk pesanan bekalan perubatan dan pemprosesan pembayaran.

Syarikat itu juga telah dikontrak oleh Jabatan Kerja dan Pencen untuk menyampaikan penilaian Pembayaran Kemerdekaan Peribadi, yang direka untuk membantu orang yang mempunyai keadaan jangka panjang atau hilang upaya menjalani kehidupan berdikari melalui sokongan kewangan.

Saham dalam syarikat itu jatuh hampir 5 peratus pada hari Jumaat.

tobet sgp

pengeluaran sd

togel.sidney

angka hk

totobet sgp