site

Peraturan fiskal Jeremy Hunt kelihatan cemerlang — tetapi penuh dengan perangkap politik

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Saya menulis semalam bahawa ruang menggeliat Jeremy Hunt untuk pemotongan cukai mungkin akan terhakis oleh peristiwa, permintaan untuk perbelanjaan selanjutnya dan keperluan untuk menamatkan pertikaian industri.

Tawaran gaji kerajaan kepada pekerja NHS di England telah disokong oleh Royal College of Nursing, Unison dan GMB, tetapi tidak Unite, kesatuan keempat dalam pertikaian itu. Ia berada dalam keadaan yang sama dengan perjanjian yang dicapai oleh kerajaan Scotland dan Wales dan, oleh itu, berkemungkinan cukup untuk menghentikan tindakan industri dalam perkhidmatan kesihatan jika ahli menerima.

Di satu pihak, menamatkan mogok-mogok ini, yang menyumbang kepada suasana kemerosotan dan kekacauan umum tentang keadaan negara, adalah kemenangan yang cukup besar bagi parti Konservatif. Kesatuan pengajar telah mengumumkan tempoh baharu “rundingan intensif” dengan kerajaan, yang berpotensi menandakan berakhirnya pertikaian itu juga.

Sebaliknya, perjanjian baharu itu menyukarkan Hunt untuk mengadakan “belanjawan pemberian” tahun depan menjelang pilihan raya umum. Di tempat lain, peraturan fiskal Hunt mendapat serangan daripada pelbagai pakar. Beberapa pemikiran tentang peraturannya dan nilai politik peraturan fiskal secara umum dalam nota hari ini.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Ini adalah peraturan fiskal saya. Jika anda tidak menyukai mereka, saya mempunyai yang lain

Peraturan fiskal mempunyai tiga tujuan: yang pertama adalah untuk meyakinkan pasaran bahawa anda tidak gila dan mengelakkan krisis yang ditemui oleh UK pada musim luruh lalu. Yang kedua adalah untuk memberi canselor dan Perbendaharaan kayu untuk mengalahkan jabatan perbelanjaan semasa pertikaian mengenai belanjawan. Dan yang ketiga adalah untuk memudahkan penggubalan dasar yang baik.

Peraturan fiskal Jeremy Hunt telah melakukan kerja yang sangat baik pada yang pertama. UK tidak lagi membayar “premium bodoh” ke atas faedah hutangnya. Ya, sebahagian daripada itu adalah mengenai kualiti lain Hunt (dan perdana menteri, Rishi Sunak). Tetapi peraturan fiskalnya membantu.

Adakah peraturan itu membantunya memenangi pergaduhan dengan jabatan perbelanjaan? Sampai satu tahap. Hunt dan Sunak telah berjaya melepaskan diri dengan komitmen terhadap perbelanjaan pertahanan yang jauh di bawah apa yang dikehendaki ramai dalam parti parlimen: sekurang-kurangnya buat masa ini.

Tetapi anugerah gaji yang telah dikemukakan oleh kerajaan UK dengan harapan untuk menamatkan mogok NHS di England tidak begitu jauh daripada yang dikemukakan sebelum ini di Wales yang dikendalikan oleh Buruh atau Scotland yang dikendalikan oleh SNP. Peraturan fiskal canselor tidak memberinya kelebihan dalam menegaskan bahawa jabatan perbelanjaan memenuhi penyelesaian gaji di luar bajet mereka sendiri: sebaliknya diterima secara meluas bahawa dia akan mencari lebih banyak wang untuk jabatan pada musim luruh.

Dan seperti yang dicatat oleh Paul Johnson, pengarah Institut Kajian Fiskal yang berpangkalan di London, dalam lajur mengenai Belanjawan, permintaan terhadap perbelanjaan telah mendorong kewangan agak hampir kepada garis:

Canselor tidak mungkin semakin hampir melanggar peraturan fiskalnya sendiri – hutang itu sepatutnya jatuh pada tahun terakhir tempoh ramalan [by the fifth year of the Office for Budget Responsibility forecasts in 2027-28] — tanpa benar-benar memecahkannya. Ini walaupun terdapat beberapa urutan yang agak kuat pada angka tersebut.

Ada yang dicuba dan diuji mengurut: berpura-pura bahawa duti bahan api akan meningkat dengan inflasi apabila mereka tidak melakukannya dalam tempoh 13 tahun, dan menyusun rancangan perbelanjaan untuk selepas pilihan raya akan datang (yang akan melibatkan pemotongan yang tidak ditentukan untuk beberapa perkhidmatan awam). Tetapi beberapa urutan itu boleh terbukti lebih merosakkan.

Jadi, katakanlah. . . gambaran bercampur pada ujian kedua amalan peraturan fiskal yang baik itu.

Tetapi ini adalah ujian ketiga untuk memudahkan penggubalan dasar yang baik di mana peraturan Hunt tidak berfungsi dengan baik. Pelan “perbelanjaan penuh” beliau – menawarkan syarikat UK £27bn dalam tempoh tiga tahun akan datang dalam pelepasan cukai untuk pelaburan modal – adalah dasar yang baik. Tetapi apabila skala masa mandat fiskal anda memaksa anda untuk menjadikannya hanya sementara, peraturan fiskal anda tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Sementara itu, Hunt telah dituduh mempermainkan peraturan fiskalnya dan bukannya memenuhinya dengan sewajarnya oleh pengerusi Konservatif jawatankuasa pilihan Perbendaharaan Harriet Baldwin.

Dari segi politik, unjuran Hunt bahawa nisbah hutang kepada KDNK dijangka menurun menjelang tahun kelima ramalan OBR adalah cemerlang: ia telah membolehkannya meredakan krisis yang dihadapi UK selepas Belanjawan “mini” Truss-Kwarteng , sementara masih menjadi peraturan fiskal yang sangat longgar. Tetapi dari segi memacu penggubalan dasar yang baik dan membenarkan Perbendaharaan untuk mengawal jabatan perbelanjaan, ia tidak menunjukkan prestasi yang begitu baik.

Sekarang cuba ini

saya lihat Rye Lane malam tadi, yang akan dikeluarkan pada hari ini. Ia adalah romcom yang menggembirakan dan menggembirakan: ditembak dengan hebat, dengan beberapa lelucon yang sangat lucu dan kedua-dua petunjuk mempunyai kimia yang hebat. Ulasan Leslie Felperin ada di sini.

Walau bagaimanapun anda menghabiskannya, selamat berhujung minggu.

Cerita teratas hari ini

  • Soalan pencen anda terjawab | FT Money meneliti tindakan canselor membatalkan elaun seumur hidup £1.073 juta, yang menghadkan jumlah pekerja yang boleh mendapat manfaat daripada kelebihan cukai ke atas periuk pencen mereka. Memandangkan Buruh telah berjanji untuk membalikkan perubahan ini jika ia dipilih, apakah yang boleh anda lakukan untuk memanfaatkan elaun baharu itu sekarang?

  • Pusingan U Perbendaharaan | Jeremy Hunt telah meninggalkan rancangan untuk membuat dana kekayaan negara membayar cukai perbadanan ke atas harta dan perusahaan komersial selepas kabinet memberi amaran bahawa langkah itu akan menjejaskan pelaburan masuk dan menekan pertumbuhan.

  • Nombor flubbing | Parti Kebangsaan Scotland yang memerintah Scotland mengakui ia mempunyai 30,000 lebih sedikit ahli daripada yang didakwa pada awal kempennya yang semakin dipertikaikan untuk memilih seorang pemimpin menggantikan Nicola Sturgeon.

  • Pemulihan muzium terhenti | Bilangan pelawat di tarikan paling popular di UK, termasuk Muzium British dan Tate Modern, telah gagal pulih sejak bermulanya wabak itu, kerana krisis kos sara hidup dan kekurangan pengembara China menghalang permintaan.

  • TikTok diharamkan daripada peranti kerajaan UK | UK telah mengharamkan TikTok daripada peranti kerajaan kerana kebimbangan keselamatan, berikutan langkah serupa daripada pentadbiran EU, Kanada dan AS dalam beberapa bulan kebelakangan ini. (Grant Shapps sekurang-kurangnya kekal komited kepada platformseperti yang dilihat oleh Patrick Maguire dari Times.)

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

result togel singapore hari ini

totobet sdy

toto bet sdy

hk prize keluar

sg totobet