site

Perbelanjaan pengguna UK meningkat tetapi masih ketinggalan berbanding inflasi

Perbelanjaan pengguna UK meningkat bulan lalu tetapi jauh ketinggalan berbanding inflasi, menurut data yang diterbitkan pada hari Selasa, apabila isi rumah terus mengurangkan pembelian dalam menghadapi bil tenaga yang tinggi dan tekanan kos lain.

Angka daripada Barclays, yang mewakili hampir separuh daripada transaksi kad kredit dan debit di seluruh negara, menunjukkan bahawa perbelanjaan kad meningkat 4 peratus tahun ke tahun pada bulan Mac.

Menurut indeks perbelanjaan pengguna bank itu, jualan barangan isi rumah dan DIY meningkat, apabila orang ramai mula mengubah suai rumah mereka menjelang musim panas. Tayangan perdana musim terbaharu rancangan televisyen popular turut mendorong peningkatan dalam pembelian langganan.

Tetapi kenaikan 4 peratus itu terus diatasi oleh inflasi harga pengguna yang sangat tinggi, yang secara tidak dijangka meningkat pada kadar tahunan 10.4 peratus pada Februari, mencadangkan pemotongan kepada perbelanjaan jangka sebenar oleh isi rumah yang terhimpit.

“Kenaikan inflasi di bawah perbelanjaan runcit menunjukkan bahawa rakyat Britain masih berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan wang dari kedai mingguan mereka, kerana bil tenaga terus meningkat”, kata Esme Harwood, pengarah di Barclays.

Dalam Belanjawan musim bunga, canselor Jeremy Hunt berkata kerajaan akan melanjutkan jaminan harga tenaga untuk isi rumah selama tiga bulan hingga Jun. Had itu – yang berkuat kuasa selepas lonjakan harga gas borong dan elektrik yang dicetuskan oleh perang Ukraine – telah mengehadkan purata bil tenaga tahunan kepada £2,500 pada musim sejuk ini.

Namun begitu, 88 peratus orang yang ditinjau oleh Barclays berkata mereka bimbang tentang kesan bil tenaga terhadap kewangan mereka. Memandangkan cuaca sejuk pada bulan Mac mendorong orang ramai untuk terus memanaskan, bil yang tinggi menyebabkan mereka kurang berbelanja untuk barang-barang yang tidak penting.

Daripada semua responden tinjauan, hampir dua pertiga berkata mereka membeli lebih sedikit pakaian. Sementara itu, 62 peratus responden berkata mereka telah mengurangkan makan di luar untuk menjimatkan wang, dengan restoran melaporkan penurunan 5.6 peratus tahun ke tahun dalam perbelanjaan pelanggan.

Silvia Ardagna, ketua penyelidikan ekonomi Eropah di Barclays, berkata bahawa “dengan harga makanan dan minuman meningkat terutamanya pada bulan Februari, dan memacu pecutan mendadak dalam harga yang ditetapkan oleh restoran dan hotel . . . tidak hairanlah pengguna menyederhanakan perbelanjaan”.

Menurut data yang diterbitkan bulan lepas oleh Pejabat Statistik Kebangsaan, harga makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 18.2 peratus, kadar tertinggi dalam lebih 45 tahun, kerana kos tenaga yang melambung tinggi dan cuaca buruk di seluruh bahagian Eropah menyebabkan kekurangan dan catuan.

Angka berasingan yang dikeluarkan pada hari Selasa oleh British Retail Consortium, sebuah badan perdagangan, menunjukkan nilai jumlah jualan untuk ahlinya – kebanyakannya pasar raya besar dan rangkaian – meningkat 5.1 peratus tahun ke tahun pada bulan Mac.

“Apabila pengguna mengurangkan makan di luar, perbelanjaan untuk keselesaan rumah, aksesori dan perabot menyaksikan pertumbuhan terbesar, dengan orang ramai yang ingin berhibur di rumah,” kata Paul Martin, ketua runcit UK di KPMG, sebuah firma penasihat.

torobet sgp

sidney pengeluaran hari ini

togel sydnèy

keluar angka hongkong

singapura totobet