site

Perobohan kesombongan seni bina Glasgow

© Leonie Woods

Kembali pada tahun 1998, pada apa yang anda mungkin panggil sebelum penurunan kuasa Scotland, saya bekerja di Glasgow pada festival seni bina dan reka bentuk selama setahun. Dari tingkap pejabat saya di tingkat 10, saya dapat melihat ke arah metropolis abad ke-19 yang megah dengan seni bina batu yang megah, dibina pada pelan grid Amerika Utara, yang pernah menempatkan lebih daripada 1 juta orang.

Bandar itu kemudiannya berasa seperti model antarabangsa untuk pembaharuan yang diterajui oleh budaya. Delegasi pencari fakta sentiasa menjelajah jalanan, mencari pengajaran untuk diterapkan di rumah. Perayaan taman dan status Glasgow sebagai Ibu Kota Kebudayaan Eropah telah membuat perbezaan nyata kepada cara dunia melihatnya, dan cara ia melihat dirinya sendiri: yakin dengan statusnya sebagai bandar dunia Scotland.

Rasanya berbeza sekarang: seperti sebuah bandar yang tidak pasti tentang apa yang perlu dilakukan dengan sejarahnya — dan masih membimbangkan ketagih untuk meletupkan dirinya sendiri.

Bekas bangunan Glasgow Herald Charles Rennie Mackintosh, dipulihkan dengan teliti ketika Rumah Api, Pusat Seni Bina dan Reka Bentuk Scotland, ditutup pada permulaan wabak dan masih belum dibuka semula. Lima tahun selepas kemusnahan mengejutkan kebakaran yang merobek karya agung Mackintosh, sekolah seni yang menghasilkan lapan pemenang Hadiah Turner masih menjadi kehancuran yang hitam. Fasad telah disangga oleh kusyen scaffolding gergasi sementara sekolah mencari cara terbaik untuk membina semulanya buat kali kedua sejak kebakaran pertama pada 2014.

Arkitek hebat Glasgow yang lain, Alexander “Greek” Thomson, tidak berada dalam keadaan yang lebih baik. Dewan Mesirnya yang dahulunya tersergam indah di Union Street menumbuhkan pokok renek dari fasadnya yang reput, yang bernanah di sebalik penimbunan iklan gergasi. Galeri Buchanan, sebuah pusat membeli-belah seluas 10 ekar dengan muka batu besar, dibuka hanya pada tahun 1999, dijadualkan untuk dirobohkan.

Setiap bandar terpaksa berhadapan dengan peningkatan ekonomi digital dan kesan peningkatan kerja rumah. Tetapi Glasgow mempunyai masalah tambahan: peralihan yang menentukan dalam keseimbangan kuasa dan prestij antara dirinya dan Edinburgh — hasil yang tidak diingini daripada keputusan untuk menubuhkan semula parlimen Scotland 25 tahun lalu.

Sejak itu, bilangan orang yang tinggal di ibu negara telah meningkat 25 peratus; Penduduk Glasgow berkurangan kepada sekitar 630,000. Terdapat sejuta orang lagi yang tinggal di kawasan pedalaman di luar sempadan bandar, tetapi sejak pentadbiran wilayah Strathclyde dimansuhkan menjelang penurunan kuasa, otot politik dan pendapatan cukai yang datang daripada jumlah tersebut telah hilang.

Berikut ialah satu lagi ukuran: selama beberapa dekad, Glasgow telah menjadi rumah kepada lapangan terbang paling sibuk di Scotland. Edinburgh mengatasinya pada 2007 dan hari ini ia merupakan pintu masuk antarabangsa dengan sedikit kelebihan: kira-kira 15 juta penumpang melalui lapangan terbangnya pada 2019, berbanding dengan 9 juta di Glasgow.

Glasgow mungkin berjaya menahan hakisan pusatnya, tetapi ia tidak dapat membalikkannya sepenuhnya. Apabila satu bangunan kosong dihidupkan semula, nampaknya bangunan lain terancam.

Mahkamah Syerif abad ke-18 telah diselamatkan daripada pengabaian berdekad-dekad apabila ia menjadi rumah Teater Belia Scotland pada 2006, tetapi tahun lepas Marks dan Spencer menarik diri dari bangunan Sauchiehall Streetnya, yang pemilik baharu merancang untuk dirobohkan. Pejabat Pos Besar Victoria yang besar di George Square telah menemui kehidupan baru dan pasar keju lama di Albion Street telah bertukar menjadi sebuah restoran.

Tetapi Rogano, bar tiram Art Deco yang bersejarah – yang, menurut legenda, dilengkapi dengan permaidani dan kelengkapan yang diseludup keluar dari limbungan Clydebank yang melancarkan Queen Mary – tidak dibuka semula sejak wabak itu.

Malah, dinamit telah menjadi bahagian penting dalam agenda bandar Glasgow. Dalam 20 tahun yang lalu, Kumpulan Wheatley, sebahagian badan amal, sebahagian perusahaan sosial dan sebahagian entiti komersial, telah meletupkan beribu-ribu daripada 81,000 rumah yang diberikan kepadanya oleh Majlis Bandaraya Glasgow pada tahun 2003 — montaj video di laman webnya dengan bangga menyunting bersama beberapa letupan terbesarnya.

Selepas kekecewaan pada rancangan Wheatley untuk menyiarkan perobohan letupan lapan bangunan tinggi di Jalan Merah sebagai sebahagian daripada upacara pembukaan Sukan Komanwel pada 2014, ia tidak lagi dianggap boleh diterima untuk meraikan pemusnahan hartanah tersebut. Tetapi Wheatley meneruskan rancangan untuk merobohkan empat lagi bangunan tinggi di Maryhill. Penunjuk perasaan menyebutnya sebagai pembaziran sumber yang melampaui batas dengan retorik kelestarian bandar itu.

Bersama-sama dengan Galeri Buchanan, Glasgow merancang untuk merobohkan pusat beli-belah St Enoch, di hujung lain Jalan Buchanan, engsel di sekeliling pusat Glasgow berfungsi.

Kedua-dua pembangunan semula adalah berdasarkan ortodoksi baharu: pusat membeli-belah berbumbung adalah perkara yang sudah lama; jalan-jalan gaya lama adalah masa depan. Pemandangan yang berani untuk dinikmati di Glasgow, di mana keadaan gelap pada pukul 3.30 pada petang musim sejuk dan hujan adalah fakta kehidupan sepanjang tahun. Rancangan bercita-cita tinggi Norman Foster untuk Galeri Buchanan membayangkan kurang membeli-belah, merobohkan tempat letak kereta 2,000 ruang dan mewujudkan lebih banyak ruang pejabat, beberapa perumahan dan rakit konkrit di atas landasan ke stesen Queen Street untuk membaiki keretakan di grid jalan Glasgow.

Jika anda memilih tempat dengan teliti hari ini, katakan di sudut Jalan Ingram dan Jalan Queen, di mana pejabat saya dahulu, anda akan melihat Glasgow sombong. Semasa saya berada di sana pada Krismas yang lalu, saya melihat pelayaran Ferrari berwarna terakota melepasi sekumpulan Glaswegians yang rapi dari hujung barat yang mewah yang berada di bandar, mungkin, untuk membelikan anak-anak mereka pakaian Burberry untuk Kanak-kanak baharu, kemudian singgah untuk koktel di bar bertema Korea.

Pandang ke arah lain dan anda melihat satu lagi Glasgow, yang mempunyai tempat tidur di jalanan di Argyle Street dan muka depan kedai berpapan yang terbentang hingga ke Clyde.

Glasgow ditadbir dari City Chambers, sebuah bangunan yang cukup besar untuk menjalankan sebuah empayar. Greens memegang keseimbangan kuasa, menyokong pentadbiran SNP minoriti. Mereka telah melantik seorang urbanis bandar, yang mencadangkan kesedaran mengalu-alukan tentang isu-isu yang dihadapi oleh bandar itu, dan sedang memulakan perundingan awam untuk mengemudi strategi untuk masa depannya.

Mencari cara yang berkesan untuk menghubungkan semula bandar dari segi politik dan ekonomi dengan kawasan pedalamannya, di mana begitu ramai bekas warga Glaswegian kini tinggal, akan menjadi tempat terbaik untuk bermula.

Deyan Sudjic ialah pengarah emeritus Muzium Reka Bentuk di London

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @FTProperty di Twitter atau @ft_houseandhome di Instagram

t0gel singapura

totobet sidney

togel hari ini

keluaran hk pools

sgp hari ini