site

Persoalan menyelubungi ketua CBI baharu ketika kumpulan pelobi UK menentang tuntutan salah laku

Pemecatan ketua pengarah CBI Tony Danker pada hari Selasa bertujuan untuk menarik garis bawah dakwaan berminggu-minggu mengenai salah laku seksual, tetapi dalam beberapa jam kumpulan pelobi perniagaan terkemuka Britain berdepan persoalan mengenai keputusan melantik orang dalam bagi memulihkan reputasinya.

Rain Newton-Smith, yang berkhidmat sebagai ketua ekonomi CBI sehingga Mac, dibawa semula sebagai ketua pengarah organisasi majikan yang baharu tanpa persaingan terbuka untuk peranan itu.

Dia akan mengambil alih sebagai hasil daripada satu lagi siasatan bebas oleh firma guaman Fox Williams terhadap dakwaan salah laku yang tidak berkaitan dengan mereka terhadap Danker masih bergantung kepada organisasi itu.

Tiga pekerja lain telah digantung sementara penyiasatan itu diteruskan, tetapi pemimpin CBI berjanji pada hari Selasa untuk mengadakan semakan “akar dan cawangan” tentang budaya organisasi badan dan sistem untuk pekerja membuat aduan. Ia juga berjanji untuk mengambil seorang ketua pegawai baharu untuk menguruskan tingkah laku dan budaya di tempat kerja.

Di sebalik jaminan itu, bekas pekerja dan ahli gabungan CBI segera mempersoalkan sama ada wajar untuk melantik Newton-Smith memandangkan insiden yang disiasat didakwa berlaku semasa dia berada di jawatan kanan di kumpulan lobi.

Seorang tokoh kanan di sebuah badan perdagangan gabungan berkata jawapan CBI “tidak akan menarik garis” di bawah isu itu. “Pelantikan semula pasukan kepimpinan terdahulu dengan begitu pantas, tanpa proses yang sewajarnya, apabila mereka semua berkata mereka mendengar dan melihat apa-apa adalah kejam,” kata mereka.

Mereka menambah bahawa “ada soalan sebenar tentang [the CBI’s] keberkesanan dan sama ada ia diperlukan sebagai sebuah organisasi dan apakah peranannya, yang tidak boleh dimasukkan semula ke dalam botol sekarang mereka sudah keluar”.

Sejak dakwaan itu diketahui umum, kedua-dua kerajaan dan ahli utama CBI telah menjauhkan diri mereka daripada organisasi itu, yang telah menggantung semua penglibatan luar, termasuk makan malam tahunannya yang berprestij.

Downing Street berkata pada hari Selasa bahawa menteri akan terus menjauhkan diri daripada mesyuarat dengan organisasi itu sementara menunggu penemuan siasatan, manakala perniagaan juga kekal berhati-hati. Pegawai kanan CBI, termasuk presiden Brian McBride, mengadakan mesyuarat satu-sama-satu sepanjang minggu ini untuk meyakinkan ahli, menurut dua orang yang biasa dengan perkara itu.

Kedua-dua Rolls-Royce dan Perkongsian Rakyat, yang menyediakan pencen kepada 6 juta orang di seluruh UK dan mempunyai £20 bilion aset di bawah pengurusan, berkata mereka akan menunggu penyiasatan selesai sebelum membuat keputusan sama ada untuk mengekalkan keahlian mereka.

Ketua eksekutif kumpulan hospitaliti yang merupakan sebahagian daripada CBI berkata organisasi itu perlu mengukuhkan semula kredibilitinya dengan kerajaan. “Kami akan melihat dengan penuh masa dan melihat sama ada mereka kembali bersama Perbendaharaan dan kerajaan,” tambah mereka.

Bagaimanapun Neil Carberry, ketua eksekutif Konfederasi Pengambilan & Pekerjaan, berkata dalam satu kenyataan bahawa Newton-Smith mempunyai “keyakinan dan sokongan penuh kami”.

Andy Wood, ketua eksekutif pembuat bir Adnams yang berpangkalan di Suffolk yang minggu lepas berkata ia sedang menyemak keahlian CBInya, turut mengalu-alukan pelantikan Newton-Smith, dengan alasan bahawa proses pengambilan luar akan mengambil masa terlalu lama.

“Dia sedang berjalan ke dalam kawah emosi yang agak besar. . . tetapi dia seorang yang betul-betul keren untuk dapat menanganinya,” kata Wood, yang bekerja secara langsung dengan Newton-Smith dalam peranannya sebelum ini di kumpulan lobi.

Seorang bekas kakitangan CBI wanita yang sebelum ini membangkitkan aduan mengenai komen yang tidak sesuai tentang penampilannya oleh tokoh kanan CBI, turut menyokong ketua pengarah baharu itu.

“Lembaga akhirnya menemui keberanian,” katanya “Rain Newton-Smith akan mendapat keyakinan kakitangan dan ahli yang mengenalinya berada di sebelah kanan isu salah laku seksual,” katanya.

Seorang lagi bekas pekerja, yang membangkitkan kebimbangan dengan jabatan sumber manusia organisasi berkenaan layanan kakitangan junior oleh pengurus yang lebih kanan, kurang yakin.

“Pengambilan Rain adalah kesinambungan daripada perintah lama, yang merupakan perkara yang menarik untuk dilakukan. Dia duduk dalam jawatankuasa eksekutif sepanjang masa banyak perkara ini berlaku, “kata mereka.

Orang dalam di CBI menegaskan Newton Smith ialah rakan sekerja yang popular dan dihormati dan mereka yakin dia sanggup melaksanakan tugas itu. Mereka juga menunjukkan kebebasan siasatan luar.

Newton-Smith tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas.

Yang lain berharap liputan akhbar negatif, termasuk dakwaan gangguan seksual, penggunaan kokain dan rogol, akan mendorong penetapan semula yang tulen dalam budaya organisasi.

Seorang bekas pekerja wanita memberitahu FT bagaimana dia segera menarik diri daripada kancah sosial di CBI selepas menemui apa yang disifatkannya sebagai rakan sekerja lelaki “toksik”, yang “kelakuan agresif, menakutkan dan menyeramkan” akhirnya memainkan peranan dalam keputusannya untuk pergi. organisasi tersebut.

“Ini adalah peluang untuk CBI memperbaiki struktur yang tidak berfungsi dan bergerak ke hadapan dengan lebih kukuh”, katanya.

Seorang lagi bekas pekerja berkata isu terbesar yang perlu ditangani oleh ketua pengarah baharu ialah kelaziman buli dalam organisasi.

“Buli adalah cerita yang lebih besar,” kata mereka. “Terdapat banyak personaliti alfa dan budayanya sangat bertentangan.” Mereka menambah bahawa tidak jarang orang “berdiri dan menjerit kepada orang” dalam mesyuarat.

Bekas kakitangan itu menyatakan bahawa satu sebab kakitangan junior juga mungkin merasa tidak dapat mengadu tentang buli adalah kerana CBI mungkin mempunyai hubungan dengan bakal majikan masa depan.

“Jika anda seorang penasihat dasar dalam pendidikan, anda akan mencari pekerjaan baharu dalam bidang itu untuk syarikat yang hampir pasti akan dikaitkan dengan CBI.”

Pelaporan tambahan: Josephine Cumbo, Philip Georgiadis, Jane Croft, Robert Wright dan Bethan Staton

result singapura togel

sdy hari ini

hongkong hari ini keluar

sgp