site

Peruncit UK akan membangkitkan kebimbangan mengenai skim kitar semula baharu dengan menteri

Peruncit dan pengeluar makanan Britain akan bertemu menteri pada hari Khamis untuk membangkitkan kebimbangan mengenai skim kitar semula baharu yang menelan kos £1.7 bilion setahun, yang mereka amaran akan membawa kepada kos yang lebih tinggi untuk pengguna tanpa memberi manfaat kepada alam sekitar seperti yang diharapkan.

Syarikat termasuk Unilever, Marks dan Spencer dan PepsiCo telah dijemput ke mesyuarat dengan setiausaha alam sekitar Thérèse Coffey, bersama kumpulan perdagangan seperti Konsortium Runcit British, Persekutuan Makanan dan Minuman dan Majlis Industri untuk Pembungkusan dan Alam Sekitar.

Eksekutif kumpulan pengguna berkata skim tanggungjawab pengeluar lanjutan untuk pembungkusan (EPR), yang akan berkuat kuasa pada 2024, direka dengan teruk dan akan membawa kepada kos yang lebih tinggi tanpa faedah alam sekitar yang diingini.

Seperti yang ditetapkan, skim EPR akan dikenakan kepada syarikat yang membekalkan barangan berbungkus ke pasaran UK di bawah jenama mereka sendiri, mengimport produk dalam pembungkusan atau menjual produk plastik bukan buatan UK melalui pasaran dalam talian.

Syarikat yang berada di bawah EPR akan diwajibkan untuk mengumpul dan menerbitkan data mengenai pembungkusan yang dibekalkan atau diimport dan membayar pelbagai kos sebelum mengumpul “nota” rasmi daripada pemproses semula untuk mengesahkan bahawa sisa pembungkusan telah dikitar semula.

Kos akan termasuk yuran pengurusan sisa berdasarkan berat pembungkusan, dan caj yang perlu dibayar kepada pengawal selia alam sekitar.

Menurut jabatan alam sekitar, kos pengendalian sisa pembungkusan isi rumah – termasuk pengumpulan, pengasingan, kitar semula dan pelupusan – akan menjadi kira-kira £1.7 bilion setahun. FDF menganggarkan bahawa caj itu, jika diluluskan oleh pengeluar, boleh menambah sehingga £60 setahun kepada bil isi rumah.

Dalam surat baru-baru ini yang dilihat oleh Financial Times, BRC dan FDF menggesa Perdana Menteri Rishi Sunak untuk mempertimbangkan semula rancangan itu. Mereka memberitahunya skim itu akan “meningkatkan dengan ketara kos pembungkusan, yang, dalam iklim ekonomi semasa, akan meningkatkan harga untuk pengguna, tanpa melihat peningkatan yang diingini dalam kitar semula”. Surat itu mendapat sokongan luas daripada kumpulan runcit dan barangan pengguna seperti Aldi, M&S dan Wm Morrison.

Eksekutif industri bimbang tentang struktur skim itu, yang mana pembayaran akan dibuat kepada pentadbir skim yang dikendalikan secara terbuka, sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa tempatan untuk mengumpul sisa plastik dan mengendalikan kitar semula pembungkusan.

Peruncit berkata pentadbir harus dikendalikan oleh sektor swasta, seperti di negara lain, memetik kebimbangan terhadap kawalan kos dan pelaburan dalam infrastruktur kitar semula negara, yang mana mereka mengatakan tiada jaminan bahawa dana akan ditutup.

BRC berkata: “Cadangan EPR semasa akan membawa kepada kos yang lebih tinggi untuk isi rumah tetapi akan gagal untuk memberikan penambahbaikan dalam kitar semula yang mereka harapkan untuk melihat, dan peruncit yang komited untuk mencapainya.”

M&S menggesa caj EPR diikat secara jelas kepada pembaziran pembaikan infrastruktur supaya ia tidak menaikkan harga makanan dengan menjadi “cukai lain”.

“Pelan penjujukan dan pelaksanaan semasa . . . tidak difikirkan dengan baik, menambah kos kepada perniagaan dan pelanggan dan tidak membuat perbezaan yang ketara,” tambah pasar raya itu.

Jabatan alam sekitar berkata ia telah “melibatkan diri rapat dengan syarikat sisa dan pembungkusan, pengilang, peruncit nasional, organisasi alam sekitar dan kerajaan tempatan untuk menggariskan perkara yang mungkin diperlukan untuk pembaharuan pembungkusan masa depan”.

Pertikaian itu berikutan kebimbangan yang dibangkitkan oleh industri mengenai program kitar semula botol berasingan yang akan berkuat kuasa di England, Wales dan Ireland Utara pada 2025, tujuh tahun selepas ia mula-mula diumumkan.

Kerajaan Scotland telah mempertahankan pelancaran “skim pulangan deposit” sendiri – yang akan membolehkan pengguna menebus deposit jika mereka memulangkan botol plastik ke mata yang ditetapkan – mulai Ogos tahun ini. Tetapi badan perdagangan telah memberi amaran bahawa inisiatif itu akan mengurangkan pilihan dan mengganggu perdagangan.

resul togel sgp

sidney pengeluaran

pengeluaran sidney

totobet hk

pengluaran hk