site

Pinjaman awam UK meningkat pada skim sokongan tenaga

Pinjaman sektor awam UK meningkat lebih daripada jangkaan pada bulan Februari, didorong oleh kos skim sokongan tenaga kerajaan, tetapi masih berada di landasan untuk mengurangkan ramalan rasmi baharu untuk tahun fiskal.

Pinjaman bersih sektor awam ialah £16.7bn bulan lepas, kata Pejabat Statistik Nasional pada hari Selasa. Itu adalah £9.7 bilion lebih daripada Februari 2022 dan lebih tinggi daripada ramalan £11.4 bilion oleh ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters.

Ia juga merupakan peminjaman Februari tertinggi sejak rekod bulanan bermula pada 1993, sebahagian besarnya disebabkan oleh perbelanjaan yang besar untuk inisiatif sokongan tenaga.

Mengulas mengenai angka itu, Canselor Jeremy Hunt berkata: “Peminjaman masih tinggi kerana kami bertekad untuk menyokong isi rumah dan perniagaan dengan harga yang semakin meningkat dan membelanjakan kira-kira £1,500 setiap isi rumah untuk membayar kurang separuh daripada bil tenaga rakyat pada musim sejuk ini.”

Pinjaman meningkat walaupun penerimaan kerajaan meningkat sebanyak £4.9 bilion berbanding Februari tahun lepas, mencerminkan penerimaan cukai yang lebih tinggi ke atas buruh dan meningkatkan hasil daripada levi keuntungan tenaga.

Pembayaran faedah juga lebih rendah berbanding Februari tahun lepas berikutan penurunan dalam indeks harga runcit yang menentukan kos sepuhan berkaitan indeks.

Walau bagaimanapun, jaminan harga tenaga untuk isi rumah dan skim pelepasan bil tenaga untuk perniagaan meningkatkan perbelanjaan sebanyak £9.6 bilion berbanding Februari tahun lalu, meningkatkan perbelanjaan keseluruhan kepada £80.8 bilion.

Berita lebih baik datang daripada angka untuk tempoh antara April 2022 dan Februari 2023, apabila sektor awam meminjam £132.2bn. Dengan hanya satu bulan tahun fiskal ini masih berbaki, peminjaman berada di landasan untuk mengurangkan ramalan £152.4bn oleh Pejabat Tanggungjawab Belanjawan untuk 2022-23, yang telah disemak semula minggu lalu daripada ramalan £177bn pada bulan November.

Undershooting lebih berkemungkinan apabila mengambil kira perbezaan sementara £8.6bn antara anggaran ONS dan OBR kerana layanan pinjaman pelajar. Mengambil kira itu, sektor awam boleh meminjam tambahan £28.8bn pada Mac 2023, menurut ONS, jumlah yang jauh lebih besar daripada £5.4bn yang dipinjam pada Mac 2022.

Angka bagi tahun fiskal hingga Februari menunjukkan bahawa penerimaan cukai adalah 11.1 peratus lebih tinggi daripada tempoh 11 bulan yang sama tahun sebelumnya, mencerminkan daya tahan ekonomi dan pasaran buruh terhadap krisis kos sara hidup.

Semakan ke bawah rasmi minggu lalu dalam peminjaman awam untuk tahun fiskal semasa membolehkan Hunt mengembangkan penjagaan kanak-kanak percuma, menawarkan pelepasan cukai £9 bilion untuk perniagaan dan meningkatkan pencen untuk pendapatan yang lebih tinggi pada Bajet.

Dengan peminjaman yang berkemungkinan melemahkan ramalan tahun penuh, Ruth Gregory, ahli ekonomi di perundingan Capital Economics, berkata canselor “mungkin mempunyai sedikit wang untuk bermain dalam acara fiskal pada musim luruh”, tidak kurang kerana tahun dalam yang mana peraturan fiskal menghendaki hutang kepada KDNK menurun dinilai bergulir dari 2027-28 hingga 2028-29.

Bagaimanapun, beliau menambah bahawa “risiko besar ialah pergolakan dalam sektor perbankan memperdalam kemelesetan ekonomi dan penambahbaikan kewangan awam baru-baru ini telah diterbangkan”.

resil sgp

pengeluaran sydney siang ini

togel.sidney

totobet data hongkong

totobet result sgp