site

Polis di England dan Wales gagal membendung penderaan seks kanak-kanak dalam talian, kata pengawas

Pasukan polis di England dan Wales “tidak memahami skala” penderaan seksual kanak-kanak dalam talian dan harus segera meningkatkan respons mereka, kata badan pemerhati rasmi, selepas mendapati kelewatan sehingga 18 bulan dalam melindungi golongan muda yang berisiko.

Dalam laporan yang diterbitkan pada hari Rabu, HM Inspektorat Konstabulari dan Perkhidmatan Bomba & Penyelamat membuat 17 cadangan selepas mendapati ketidakkonsistenan dalam pendekatan polis dan Agensi Jenayah Kebangsaan untuk membendung eksploitasi seksual kanak-kanak.

Amarannya bahawa internet telah memudahkan orang dewasa untuk mengasuh kanak-kanak datang selepas kerajaan pada hari Isnin berjanji untuk membanteras penderaan seksual kanak-kanak dengan mengatakan “ketepatan politik” telah menghalang usaha untuk menangani beberapa pesalah.

Laporan itu meliputi kesalahan termasuk perkongsian imej tidak senonoh kanak-kanak, galakan oleh orang dewasa untuk kanak-kanak menghasilkan imej tidak senonoh mereka sendiri dan penderaan yang dilakukan oleh orang dewasa ke atas kanak-kanak atas permintaan orang dewasa lain yang menonton dalam talian.

Badan pemerhati itu berkata NCA, yang menangani jenayah serius dan terancang di England dan Wales, merujuk 20,000 kes berkaitan imej tidak senonoh kanak-kanak kepada pasukan polis tempatan untuk siasatan lanjut pada 2021.

Walaupun jumlah itu hampir dua kali ganda daripada angka 2017 dan nampaknya semakin meningkat, bilangan kakitangan pakar dan pelaburan pihak berkuasa dalam sumber lain tidak meningkat pada kadar yang sama.

Wendy Williams, HM inspektor konstabulari, berkata penyiasat telah “kecewa” oleh “kekurangan pendekatan nasional yang konsisten dan berkesan” untuk menangani penyalahgunaan dalam talian.

“Terdapat kekurangan piawaian atau latihan penyiasatan minimum, dan ini bermakna beberapa pasukan tidak bertindak balas dengan cepat atau mencukupi terhadap dakwaan penderaan,” katanya. “Pasukan tidak memahami sepenuhnya skala masalah, jadi tidak ada sumber yang mencukupi untuk penyiasatan ini.”

Laporan itu mendapati bahawa pada September 2020, satu pasukan yang tidak dinamakan telah menghantar video oleh NCA yang menunjukkan kes rogol seorang kanak-kanak perempuan berusia 9 tahun, dan mengesahkan bahawa suspek adalah seorang budak lelaki berusia 17 tahun.

Walaupun suspek tinggal bersama kakak dan adik lelakinya berusia 12 tahun berusia 10 dan 15 tahun ketika itu, badan pemerhati berkata tiada siasatan lanjut dijalankan. Budak itu, yang kemudiannya disalah anggap sebagai “berisiko rendah”, telah ditangkap hanya pada Mac 2022, selepas ia campur tangan.

Selain keperluan mendesak untuk pasukan meningkatkan usaha untuk membendung penderaan, badan pemerhati itu berkata ketua konstabel harus memastikan “dengan serta-merta” bahawa mereka mematuhi skala masa yang disyorkan untuk menyiasat penyalahgunaan dan eksploitasi dalam talian.

Ia juga berkata pasukan harus memastikan mereka memberitahu pekerja sosial dan profesional lain yang bertanggungjawab untuk melindungi kanak-kanak dengan segera.

Ian Critchley, ketua perlindungan kanak-kanak di Majlis Ketua Polis Negara, berkata laporan itu menyorot “sangat diperlukan” mengenai cabaran yang dihadapi kepolisan dalam tindak balasnya terhadap penderaan seksual kanak-kanak dalam talian.

“Kami komited untuk menggunakan penemuan laporan ini untuk menyokong kakitangan dan rakan kongsi kami yang komited dan berdedikasi dalam cara kami menangani bencana negara ini,” katanya.

Agensi Jenayah Kebangsaan berkata setiap bulan tindakan yang diselaraskan antara agensi dan pasukan polis membawa kepada 800 tangkapan dan melindungi 1,200 kanak-kanak daripada penderaan seksual kanak-kanak.

“Kami komited untuk menambah baik tindak balas kolektif kami [to child sexual abuse] dan sentiasa menyemak pendekatan kami dan berusaha untuk menyelaraskan proses dengan sewajarnya,” kata NCA.

totobet data sgp

pengeluaran sdy hari ini

sidney hari ini

hk keluar malam ini

data keluaran sgp