site

Politik Dalaman: Hari keputusan SNP

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Acara utama hari ini ialah keputusan pemilihan kepimpinan SNP, yang dijadualkan petang ini. Beberapa lagi pemikiran tentang perkara itu di bawah, serta mengapa anda perlu mengambil janji Buruh untuk memperbaharui Dewan Pertuanan dengan serius.

Today’s Inside Politics disunting oleh Gordon Smith. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Berdengung dan hahhing

Kerana semua orang — termasuk saya sendiri! — telah banyak melindung nilai tentang keputusan pemilihan kepimpinan SNP, saya rasa kita berada dalam bahaya kehilangan pandangan tentang betapa hebatnya apa-apa selain kemenangan Humza Yousaf.

Kita bercakap tentang parti yang telah, selama 20 tahun yang lalu, secara konsisten melakukan apa yang dikehendaki oleh kepimpinannya. Aktivis SNP mengabaikan percubaan untuk memaksa Nicola Sturgeon untuk menggunakan pendekatan yang lebih radikal untuk mendapatkan kemerdekaan pada tahun 2019. Ahli SNP mengundi secara besar-besaran untuk mengesahkan perjanjian gabungan SNP-Green. Kita bercakap tentang parti yang telah menyembunyikan perpecahan dalamannya daripada pandangan.

Ya, kerana SNP adalah sebuah organisasi yang legap, dan kerana SNP adalah parti yang luar biasa, kita tidak boleh yakin tentang keputusan pemilihan kepimpinan ini seperti yang kita boleh bertanding Truss-Sunak, atau mana-mana pertempuran dalaman Buruh. setengah dekad yang lalu. Tetapi hakikatnya tetap: jika SNP memilih sesiapa selain Humza Yousaf, yang tidak lagi boleh menjadi pilihan penubuhan SNP jika dia melukis tatu ‘Nicola Sturgeon 4eva’ di dahinya, itu akan menjadi peristiwa besar dalam kehidupan parti.

Sesiapa yang muncul sebagai pemenang, saya akan mempunyai banyak perkara untuk dikatakan dalam ruang ini dalam beberapa hari akan datang. Tetapi buat masa ini apa yang saya akan katakan ialah ini: walaupun kita tidak mempunyai maklumat yang mencukupi untuk membuat ramalan yang yakin, kita tidak perlu terkejut jika Kate Forbes atau Ash Regan muncul sebagai pemimpin — kita pasti akan menjadi terkejut jika salah seorang daripada mereka melakukannya.

Dia mengambil rakan sebaya

Liz Truss akan melantik empat ahli Konservatif baharu Dewan Pertuanan, termasuk salah seorang pembantunya yang paling rapat dan paling setia, Ruth Porter, arkitek Cuti Undi Matthew Elliott, dan Mark Littlewood, ketua Institut Hal Ehwal Ekonomi dan salah seorang daripada pembimbing sorak terbesarnya di wonkworld.

Dalam banyak cara, ia adalah cerita yang tidak biasa: Perdana Menteri yang akan berlepas melantik sekutu rapat dan penderma kepada Dewan Pertuanan, dan anda tidak akan percaya apa yang dilakukan oleh beruang di dalam hutan! Tetapi ia menggambarkan mengapa anda perlu mengambil ikrar Buruh untuk memperbaharui Dewan Pertuanan dengan serius.

Bukan sahaja setiap kerajaan Buruh, tetapi setiap kerajaan di mana Buruh atau Liberal mempunyai majoriti parlimen sejak awal abad ke-20 telah mereformasi dewan kedua yang tidak dipilih dalam beberapa cara. HH Asquith dan Clement Attlee mengurangkan kuasa vetonya. Harold Wilson mencipta peerages kehidupan. Tony Blair menghapuskan kebanyakan rakan sebaya keturunan.

Jika digabungkan, ini bermakna bahawa dewan kedua sekarang adalah badan yang sama sekali berbeza dengan badan ketika Elizabeth II menjadi permaisuri, apatah lagi dengan dewan kedua ketika Liberal memenangi pilihan raya 1906.

Sebabnya ialah setiap kali pihak kiri mengambil alih kuasa di UK, ia menghadapi cabaran yang sama: bagaimana saya boleh mendapatkan perniagaan saya melalui Dewan Pertuanan, dan bagaimana saya mewujudkan persekitaran yang lebih mesra untuk perundangan saya. di sana?

Jika digabungkan, kini terdapat lebih ramai rakan sebaya Konservatif (260) daripada gabungan Buruh dan Demokrat Liberal. Lebih penting daripada komposisi ialah profil umur. Kebanyakan rakan sebaya Buruh berada di House of Lords kerana, seperti yang pernah diceritakan oleh salah seorang daripada mereka kepada saya, Tony Blair atau Gordon Brown meletakkan mereka di sana untuk “perkhidmatan untuk menyerang Trots dan tidak menyertai SDP” pada tahun 1980-an. Atau kata-kata untuk kesan itu, pada kadar apa pun. Begitu juga, kebanyakan rakan sebaya Demokrat Liberal berada di sana kerana mereka lakukan menyertai Parti Demokratik Sosial yang baharu atau kerana mereka mengendalikan pihak berkuasa tempatan dan dilantik di bawah Nick Clegg. Apa yang menyatukan mereka ialah mereka adalah, ya, ahli Dewan Pertuanan yang aktif dan berkesan, tetapi mereka juga sudah melewati usia persaraan.

Kebanyakan pelantikan Konservatif sepanjang dekad yang lalu adalah, seperti Littlewood, Elliott dan Porter, profesional dalam kemuncak kerjaya mereka yang kami harapkan akan menjadi ahli Dewan Pertuanan yang aktif dan berkesan selama beberapa dekad. Perdana menteri Buruh seterusnya, sama ada Keir Starmer pada tahun 2024 atau orang lain di kemudian hari, perlu melakukan sesuatu yang drastik untuk mengubah nasib mereka di Dewan Pertuanan. Jadi satu perkara yang anda harus jangkakan ialah Dewan Pertuanan akan kelihatan berbeza pada penghujung kerajaan Buruh yang akan datang daripada permulaan: sama ada ia dipilih, dilantik melalui juri rakyat atau melalui beberapa laluan lain.

Sekarang cuba ini

Saya mempunyai hujung minggu yang hebat, tidak kurang kerana Arsenal Women mengalahkan Spurs 5-1. Saya juga mempunyai pagi Sabtu yang sangat menyeronokkan membaca Hujung Minggu FT: Saya amat menikmati kisah cemerlang Owen Walker dan Stephen Morris tentang kelahiran, kehidupan dan kematian Credit Suisse, esei hujung minggu Simon Kuper tentang sama ada sudah tiba masanya untuk Republik Perancis keenam, dan Makan tengah hari Jemima Kelly dengan Bari Weiss.

saya pun nampak Rye Lane sekali lagi. Pergi tengok! Ia cemerlang.

Cerita teratas hari ini

  • Bil Migrasi Haram | Pemberontakan yang berpotensi oleh sehingga 60 ahli parlimen Tory telah dihentikan selepas kerajaan komited untuk terus menyekat hak pendatang memasuki negara ini melalui laluan haram.

  • Tak pasal-pasal ketawa | Rishi Sunak akan mendedahkan rancangan lewat hari ini untuk meningkatkan “titik panas” kepolisan kawasan jenayah tinggi dan perintis program “keadilan segera”. Pelan Tindakan Anti-Sosial Tingkah Laku juga akan mengharamkan penjualan nitrus oksida atau “gas ketawa”.

  • kelewatan HS2 | Keputusan untuk menangguhkan laluan kereta api Berkelajuan Tinggi 2 yang terkepung akan menambah kos baharu kepada projek itu, kata laporan baharu yang juga memerlukan rancangan untuk pembangunan semula stesen Euston dinilai semula.

  • Kerjasama pertahanan UK-EU meningkat | Perbincangan antara pegawai kanan EU dan UK telah dipergiatkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini mengenai langkah-langkah yang berpotensi untuk kerjasama pertahanan dan keselamatan yang lebih rapat berikutan pemeteraian rangka kerja Windsor yang menghilangkan Ireland Utara sebagai perengsa dalam hubungan antara London dan Brussels.

  • ‘Memegang api’ | Martha Lane Fox, presiden baharu Dewan Perniagaan British, telah memberi amaran kepada penggubal dasar bahawa perniagaan menangguhkan membuat keputusan pelaburan besar memandangkan pergolakan politik dan ekonomi UK baru-baru ini.

  • ‘Sangat membimbangkan’ | Kanak-kanak seawal lapan tahun sedang digeledah oleh polis, menurut laporan Pesuruhjaya Kanak-Kanak Dame Rachel de Souza. Laporannya juga mendapati beberapa kanak-kanak telah digeledah di belakang van polis, di sekolah dan di luar kedai makanan segera. (BBC)

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

keluaran singapura

sdy hari ini

result sdy

angka hk keluar malam ini

keluaran sgp unitogel