site

Presiden CBI memohon maaf atas skandal dan berjanji untuk but semula

CBI perlu menjadi “lebih tajam dan lebih fokus” untuk menuntut semula keyakinan ahlinya dan kerajaan selepas “menghancurkan” dakwaan rogol, gangguan seksual dan buli, kata presiden organisasi itu pada hari Jumaat.

Bercakap secara terbuka buat kali pertama selepas seminggu menjadi tajuk berita yang mempersoalkan masa depan kumpulan pelobi perniagaan utama UK, Brian McBride turut memohon maaf kepada lebih sedozen wanita yang terjejas oleh skandal itu.

“Perkara pertama yang saya ingin nyatakan adalah permohonan maaf yang mendalam bagi pihak saya dan CBI atas apa yang berlaku dan kepada orang yang terlibat dalam perkara ini,” katanya di pejabat City of London kumpulan itu.

CBI berjuang untuk masa depannya berikutan dua gelombang dakwaan salah laku di tempat kerja, termasuk dakwaan merogol di pesta kakitangan pada 2019. Ia telah terpaksa membatalkan semua penglibatan luar selepas dicela oleh kerajaan dan pemimpin perniagaan.

Set pertama dakwaan, yang tidak termasuk rogol, menyebabkan McBride memecat ketua pengarah organisasi itu Tony Danker pada hari Selasa.

Set kedua dakwaan masih dalam siasatan oleh firma guaman Fox Williams. Tiga lagi pekerja telah digantung kerja.

McBride berkata keputusan siasatan itu dijangka “segera” dan meminta ahli CBI, orang ramai dan kerajaan untuk “menghakimi kami tentang apa yang kami lakukan” berikutan penerbitan mereka.

Beliau bercakap selepas Baroness Patience Wheatcroft, bekas editor Wall Street Journal Europe, menjadi tokoh kanan terbaru yang mempersoalkan tujuan CBI, memberitahu BBC pada hari Jumaat bahawa “masanya telah berlalu”.

McBride sangat tidak bersetuju, dengan alasan tidak ada organisasi lain yang melobi untuk semua perniagaan UK secara kolektif. Tetapi beliau berkata perubahan akan diperlukan di bawah ketua pengarah baharunya, Rain Newton-Smith.

“Saya fikir CBI perlu mentakrifkan semula dirinya, ia harus lebih tajam, ia harus lebih fokus,” katanya, sambil menambah: “Kami melakukan banyak perkara hari ini. saya fikir [the question is] adakah ini perkara yang penting kepada ahli di masa hadapan?”

Laporan gangguan seksual, buli, pengambilan dadah dan rogol — yang kini disiasat oleh Polis Kota London — telah menyebabkan organisasi itu menjadi limbo politik.

McBride, bekas CEO Amazon UK, berkata lembaga itu sebulat suara menyokong keputusan untuk memecat Danker.

“Ya, kami memang bertindak agak tergesa-gesa, tetapi kami juga bertindak atas dasar yang sangat tegas. Kami mempunyai nasihat undang-undang yang cukup baik sepanjang proses ini,” katanya.

Danker enggan mengulas.

McBride berjanji untuk mengkaji semula “lapisan pengurusan” yang berpotensi aduan perlu diatasi. Akhirnya, pengadu menghubungi akhbar Guardian. “Ia tidak cukup telus,” katanya mengenai budaya dalaman CBI.

Presiden CBI mengakui bahawa “segelintir” ahli yang lebih kecil telah meninggalkan organisasi sejak skandal itu pecah, tetapi mempertahankan pengendaliannya terhadap ribut, dan keputusan untuk melantik orang dalam CBI di Newton-Smith, yang pernah menjadi ketua ahli ekonomi organisasi itu sehingga enam minggu lalu.

Beliau menambah adalah penting untuk CBI memulihkan hubungan dengan kerajaan secepat mungkin dan memandangkan siasatan jenayah terhadap dakwaan rogol boleh mengambil masa 12-18 bulan untuk diselesaikan, adalah “tidak adil” bagi kerajaan untuk membekukan hubungan selama itu.

“Kami sedang mencari penglibatan aktif dengan kerajaan tidak lama lagi, kerana kami ada kerja yang perlu dilakukan dengan mereka. Dan kami tidak mahu ditahan untuk tempoh yang tidak ditentukan,” katanya.

Pegawai kerajaan berkata tiada penglibatan menteri akan dibuat sehingga siasatan semasa selesai. Seorang orang dalam berkata bahawa mana-mana penglibatan polis perlu membuat kesimpulan “untuk benar-benar mendekatkan keadaan kepada normal.”

McBride mendedahkan bahawa Newton-Smith, yang dijangka menjadi ketua pengarah pada akhir Mei selepas berkhidmat sebentar di Barclays, telah menjadi calon untuk jawatan itu pada 2020 apabila Danker memenangi peranan itu.

Beliau menambah bahawa lembaga CBI telah memutuskan bahawa “kepantasan adalah penting” untuk but semula organisasi. “Anda tidak boleh membetulkan budaya dalam sekelip mata, tetapi kami tidak boleh menghabiskan dua tahun melakukannya [that] sama ada,” katanya.

resukt sgp

toto sydney

totobet sydney hari ini

pembukaan hongkong

indotogel macau