site

Profil genetik kanser paru-paru boleh meramalkan langkah seterusnya penyakit

Analisis komprehensif oleh penyelidik British tentang cara kanser paru-paru berkembang dari semasa ke semasa memberi saintis perubatan cara baharu untuk meramalkan bagaimana tumor individu pesakit akan berkembang dan memutuskan cara terbaik untuk merawatnya.

Cancer Research UK mengeluarkan keputusan pada hari Rabu kajian £14 juta yang dipanggil TracerX yang melibatkan 800 pesakit dalam tempoh sembilan tahun. Kanser paru-paru adalah kanser yang paling mematikan di dunia, membunuh kira-kira 35,000 orang setahun di UK.

Dalam tujuh makalah yang diterbitkan dalam jurnal Nature and Nature Medicine, para penyelidik menerangkan bagaimana pengesanan mutasi dalam DNA sel kanser membolehkan mereka menjangkakan tingkah laku masa depan sel.

“Kami dapat memerhatikan bagaimana tumor berkemungkinan berkembang dari masa ke masa, merebak dan bertindak balas terhadap rawatan,” kata Profesor Charles Swanton, ketua klinik Penyelidikan Kanser UK dan ketua projek mercu tanda yang berpangkalan di Francis Crick Institute di London.

Tumor individu ternyata mengandungi populasi sel kanser yang lebih pelbagai yang membawa mutasi berbeza daripada jangkaan saintis. Setiap keturunan genetik mengalami evolusi Darwin yang membolehkan tumor menentang percubaan sistem imun untuk menindasnya. Proses ini juga membolehkan tumor menjadi lebih tahan terhadap ubat.

Kanser paru-paru yang paling berbahaya biasanya bukan yang paling besar apabila didiagnosis tetapi yang lebih kecil dengan diameter kurang daripada 1cm yang mengandungi pelbagai populasi sel yang bermutasi dengan cepat, kajian mendapati. “Tumor ini mempunyai potensi tinggi untuk metastasis – merebak ke tapak lain,” kata Swanton. “Kami memanggil mereka ‘dilahirkan untuk menjadi jahat’.”

Prof Charles Swanton: ‘Kita boleh memerhatikan bagaimana tumor mungkin berkembang dari masa ke masa, merebak dan bertindak balas terhadap rawatan’ © Michael Bowles

Para saintis TracerX mendapati bahawa mereka boleh mengesan perubahan genetik tanpa memerlukan pembedahan atau biopsi, dengan menganalisis kuantiti kecil DNA yang dilepaskan ke dalam aliran darah. Lebih banyak “DNA tumor beredar” atau ctDNA hadir, lebih besar kemungkinan kanser akan kembali selepas rawatan.

“Analisis ctDNA akan memberi kita gambaran yang lebih lengkap tentang bagaimana tumor berubah sepanjang perjalanan penyakit pesakit menggunakan [liquid biopsy] ujian darah,” kata Iain Foulkes, pengarah penyelidikan Cancer Research UK. “Ia akan membolehkan doktor merawat orang dengan lebih proaktif, mengambil tindakan pantas untuk menukar pelan rawatan yang tidak berkesan.”

Salah satu kajian membuat penemuan penting tentang cachexia, nama yang diberikan kepada kehilangan berat badan, selera makan dan otot yang tidak dapat dijelaskan yang memberi kesan kepada ramai orang yang menghidap kanser lanjutan. Para penyelidik menemui corak gen yang berbeza yang aktif dalam tumor pesakit cachexia dan mengesan aktiviti tinggi satu gen tertentu yang dipanggil GDF15. Mereka berharap bahawa rawatan yang menyasarkan GDF15 akan membantu doktor mengurus atau bahkan mencegah cachexia dalam pesakit yang mudah terdedah.

“Pemahaman biologi tentang keadaan yang dahsyat ini telah lama mengelak penyelidik,” kata Mariam Jamal-Hanjani dari University College London, yang mengetuai penyelidikan cachexia. “Kami sangat teruja untuk cuba mencari perubahan dalam kanser atau darah yang boleh membantu mengenal pasti pesakit yang berisiko mendapat cachexia pada masa hadapan supaya kami boleh campur tangan sebelum ini berlaku.”

Cancer Research UK memperluaskan TracerX ke fasa kedua dengan pembiayaan tambahan £15 juta selama tujuh tahun, yang akan menggunakan pengetahuan tentang evolusi tumor untuk meningkatkan diagnosis dan rawatan kanser yang diperibadikan. Para saintis menjangkakan penemuan itu juga untuk membimbing rawatan kanser lain, termasuk kulit dan buah pinggang.

lresult sgp

hasil pengeluaran sdy hari ini

keluaran sdy hari ini

indo hk

t0t0bet hk