site

Pub British: kematiannya telah dibesar-besarkan

Memetakan kemerosotan pub Great British adalah satu hobi negara seperti menonton harga rumah. Minggu ini, membawa perah tangan segar. Kira-kira 150 pub ditutup dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini di England dan Wales, menurut statistik yang diliputi secara meluas daripada Altus Group.

Walau bagaimanapun, kesengsaraan pub adalah kurang terminal daripada dakwaan penolakan. Satu bahagian dibuka semula di bawah pengurusan baharu. Dan beberapa trend yang bertanggungjawab untuk kesuraman boozer adalah positif.

Benar, kadar penutupan telah meningkat dari tahun lepas. Harga tenaga yang tinggi terus mendorong ramai tuan tanah keluar dari perniagaan.

Kira-kira 6,600 pub – 14 peratus daripada jumlah keseluruhan – ditutup di England dan Wales sepanjang dekad yang lalu. Faktor penyumbang termasuk cukai yang tinggi ke atas bir dan salah urus beberapa rantaian kerana harta tanah yang berleverage tinggi.

Kehilangan pub tradisional British juga menjejaki kemerosotan industri berat. Pub pernah menjadi tempat lelaki berkumpul untuk memulihkan tenaga selepas seharian bekerja. Peralihan kepada ekonomi berasaskan perkhidmatan telah mengubah corak minum.

Terdapat lebih ramai wanita di tempat kerja, yang kurang minum sebagai peraturan. Lelaki dengan keluarga menghabiskan lebih banyak masa dengan mereka. Walaupun wanita masih paling banyak menjaga anak dan kerja rumah, sumbangan lelaki telah meningkat. Pemilik menukar banyak tapak pub yang berlebihan kepada perumahan, yang sangat diperlukan di UK yang sesak. Ini pastinya semua trend positif.

Carta bar masa yang diluangkan oleh ibu bapa yang bekerja untuk tugasan harian, dikumpulkan mengikut kategori.  Ukur dalam minit untuk 20-14 lelaki, 2022 lelaki, 2014-15 wanita dan 2022 wanita

Pub telah menyesuaikan diri dengan ancaman sebelum ini. Satu contoh ialah kekuatan bir. Sebelum perang dunia pertama ia adalah kira-kira dua kali ganda daripada hari ini. Ia dikurangkan berikutan kemarahan orang ramai terhadap masalah mabuk, kata ahli sejarah pub Dr Patrick Chaplin.

Kehancuran pub Great British sangat dibesar-besarkan. Banyak pub bekerja keras untuk menarik pelanggan dengan makanan yang enak dan hiburan secara langsung. Perjalanan ke pub bandar besar pada hari Khamis atau malam hujung minggu membuktikannya. Jualan pub adalah 5.5 peratus lebih tinggi pada Februari berbanding 2019, fikir Jefferies. Jualan suka-suka-suka di Wetherspoons adalah 9 peratus lebih tinggi dalam tempoh tujuh minggu hingga pertengahan Mac berbanding tempoh yang sama pada 2019.

Satu pertiga daripada boozer yang ditutup kemudiannya dibuka semula. Itu membantu memperlahankan kadar pergeseran keseluruhan. Kira-kira 400 pub setiap tahun hilang untuk selamanya. Penurunan itu berkemungkinan tinggi. Tetapi jika tidak, pub terakhir di Britain tidak akan ditutup untuk satu abad lagi.

Lex ialah lajur pelaburan harian ringkas FT. Penulis pakar di empat pusat kewangan global memberikan pendapat yang bermaklumat, tepat pada masanya tentang arah aliran modal dan perniagaan besar. Klik untuk meneroka

sg totobet

angka pengeluaran sydney

togel.sdy

hasil togeĺ hongkong

pengeluaran hk