site

Raja Charles menggesa pembaharuan ‘ikatan istimewa’ antara UK dan Jerman

Raja Charles menggesa pembaharuan “ikatan persahabatan istimewa” antara UK dan Jerman, dalam ucapan kepada parlimen Jerman yang menjadi tumpuan perjalanan asing pertamanya sebagai Raja.

Lawatan tiga hari itu dipuji sebagai peluang untuk menetapkan semula hubungan yang tegang teruk akibat daripada Brexit dan untuk melakar era baharu hubungan yang lebih erat.

Ucapannya, yang disampaikan dalam bahasa Inggeris dan Jerman, menyerlahkan “titik perkaitan yang tidak terkira banyaknya dan pengalaman biasa dalam cerita Inggeris-Jerman, yang telah terungkap selama hampir dua milenium”.

Sambil mengalu-alukan beliau ke Bundestag, Bärbel Bas, presiden badan perundangan, berkata Jerman dan UK “adalah dan kekal sebagai sekutu rapat dan rakan kongsi yang mempercayai, walaupun selepas keputusan Great Britain untuk meninggalkan EU”.

Ia adalah kali pertama seorang raja British berucap di parlimen Jerman dan ahli parlimen menandakannya dengan tepukan gemuruh.

Malah ahli-ahli Die Linke yang berhaluan keras turut bertepuk tangan, walaupun pemimpin parti itu Martin Schirdewan sebelum ini berkata adalah “tidak wajar” bagi badan demokrasi tertinggi Jerman itu untuk “tunduk di hadapan seorang raja”.

Jerman dan Britain bertempur dalam dua perang dunia abad lalu tetapi muncul dalam beberapa dekad selepas 1945 sebagai kawan rapat dan rakan kongsi. Walau bagaimanapun, hubungan itu mengalami kejatuhan besar dengan Brexit, yang mencetuskan ketegangan antara Downing Street dan canselori Jerman dan membawa kepada penurunan dalam perdagangan dua hala.

Angka yang dikeluarkan tahun lepas menunjukkan eksport barangan Britain ke Jerman turun 10 peratus pada 2021 berbanding 2020, manakala eksport Jerman ke Britain merosot 27 peratus antara Mac 2019 dan Mac 2022.

Namun negara-negara itu telah disatukan oleh perang Rusia di Ukraine, di mana mereka telah muncul sebagai dua penyedia terbesar bantuan ketenteraan, kemanusiaan dan kewangan kepada Kyiv di Eropah.

Lawatan Raja itu dilihat sebagai percubaan untuk membina kerjasama pertahanan itu dan menekankan banyak bidang kepentingan bersama antara Britain dan ekonomi terbesar Eropah.

Perdana Menteri UK Rishi Sunak berharap niat baik yang diwujudkan oleh lawatan itu akan membantu menyelesaikan isu tertunggak dengan EU dan membuka jalan bagi Britain untuk diterima semula ke program penyelidikan sains Horizon EU.

Lawatan Raja melambangkan kembali kepada “normaliti mesra”, kata Thomas Matussek, bekas duta Jerman ke UK. “Hubungan antara Jerman dan UK mengalami masalah yang teruk,” katanya, dan perjalanan ini menunjukkan “kita sudah selesai sekarang”.

Raja Charles, yang menaiki takhta selepas kematian ibunya, Ratu Elizabeth II, pada September dan akan dinobatkan sebagai Raja pada 6 Mei, pada asalnya merancang untuk melawat Perancis sebelum Jerman.

Tetapi bahagian perjalanan itu dibatalkan apabila protes besar-besaran berlaku di Paris dan bandar-bandar Perancis lain berhubung pembaharuan sistem pencen Presiden Emmanuel Macron.

Sejurus selepas ketibaannya di Berlin pada hari Rabu, Raja Charles telah diterima dengan penghormatan penuh ketenteraan di Pintu Brandenburg, menjadikannya ketua negara pelawat pertama yang diberikan sambutan sebegitu di mercu tanda paling terkenal di ibu negara Jerman itu.

Raja, yang telah melawat Jerman lebih daripada 40 kali, dalam kapasiti rasmi dan persendirian, menggunakan perjalanan itu untuk menekankan komitmennya terhadap kelestarian dan memerangi perubahan iklim. Pada hari Khamis dia melawat ladang organik di luar Berlin dan sebelum itu bertemu menteri, pemimpin perniagaan dan NGO di forum mengenai tenaga boleh diperbaharui.

Raja juga akan melawat Hamburg, di mana baginda akan memperingati mereka yang terkorban dalam pengeboman Bersekutu 1943 di bandar pelabuhan itu. Semasa lima lawatan negaranya ke Jerman, Ratu Elizabeth cenderung untuk mengelak daripada menangani penderitaan Jerman semasa perang dunia kedua, lebih suka bercakap secara lebih umum mengenai mangsa di kedua-dua pihak.

Semasa di Hamburg, Raja Charles juga akan memperingati Kindertransport, operasi menyelamat yang menyelamatkan lebih 10,000 kanak-kanak Yahudi daripada Nazi pada tahun 1930-an dan memberi mereka kehidupan baru di Britain.

resulsgp

pengeluar sdy

totobet data sydney

hongkong totobet

singapura totobet net