site

Rancang sekarang untuk membiayai kos rumah jagaan biasa

Frank menghabiskan kebanyakan hari mengangkut ibu bapanya yang semakin tua ke dan dari temu janji perubatan, menyediakan makanan mereka dan menguruskan bil mereka, tugas penyelenggaraan dan penjaga.

Dia juga sibuk mencari rumah jagaan untuk ibu bapanya. Selain memikirkan kos penjagaan astronomi, dengan sebut harga sehingga £1,200 setiap minggu bagi setiap ibu bapa, dia sedang bergelut untuk mencari rumah yang boleh menampung mereka bersama; sesuatu yang dia bersungguh-sungguh untuk melakukannya.

Keadaan diburukkan lagi apabila kedua-dua ibu bapanya, yang berusia lewat lapan puluhan, menghidap demensia dan tidak sihat. Frank, yang meminta namanya ditukar, berkata ia adalah “perjalanan sehala yang menyedihkan dan tidak dapat dielakkan yang mereka berdua lakukan”.

Dia jauh dari keseorangan dalam bergelut mencari penjagaan. Penduduk UK semakin tua, dengan anggaran dari Pusat Panjang Umur Antarabangsa mencadangkan bilangan orang yang berumur 65 tahun ke atas di UK dijangka meningkat daripada 11.2 juta hari ini kepada 17.2 juta menjelang 2040. Dengan kira-kira tiga daripada setiap empat orang yang memerlukan beberapa bentuk penjagaan kehidupan di kemudian hari, ini adalah situasi yang ramai daripada kita akan alami sendiri.

Namun penyelidikan dari Fidelity International ke dalam rancangan orang ramai untuk membayar penjagaan jangka panjang menunjukkan betapa teruknya kebanyakan daripada kita kurang bersedia.

Dalam tinjauan terhadap 2,000 orang dewasa yang dijalankan untuk Fidelity pada bulan Disember oleh Opinium Research, 69 peratus daripada mereka yang berumur lebih daripada 55 tahun mengakui mereka tidak pasti keperluan penjagaan mereka, walaupun mempunyai rancangan untuk membiayai potensi penjagaan jangka panjang adalah asas. sebahagian daripada perancangan persaraan.

Semakin lama kita hidup, semakin besar kemungkinan kita akhirnya memerlukan semacam penjagaan. Walau bagaimanapun, pada peringkat itu sudah terlambat untuk mula memikirkan bagaimana kami akan membayar. Itu perlu dijaga bertahun-tahun, atau lebih baik berdekad, terlebih dahulu.

Terlalu sedikit yang berbuat demikian. Kira-kira 52 peratus daripada mereka yang berumur lebih dari 55 tahun tidak memikirkan bagaimana mereka akan membayar kos tersebut. Hanya 27 peratus telah memikirkannya dan hanya 5 peratus telah membuat rancangan khusus, kajian itu mendapati.

Mereka dalam kumpulan umur ini yang telah mempertimbangkan bagaimana mereka akan membayar untuk itu mengharapkan untuk menggunakan beberapa sumber: 47 peratus berkata mereka akan menggunakan simpanan mereka sebagai cara utama untuk membayar penjagaan jangka panjang, 39 peratus berkata mereka akan menggunakan pencen pendapatan, 28 peratus mengatakan mereka akan menjual rumah mereka dan 24 peratus akan melihat kepada pendapatan daripada simpanan atau pencen mereka. Kira-kira 15 peratus berkata mereka menjangkakan kerajaan akan membayar.

Kami sama-sama berada dalam kegelapan mengenai kos. Penyelidikan mendapati orang ramai menjangkakan kos penjagaan adalah purata £78,750, dengan anggaran antara sifar (dengan pihak berkuasa tempatan menanggung bil) hingga lebih daripada £200,000. Angka kerajaan mencadangkan bahawa satu daripada tujuh orang dijangka menghadapi kos penjagaan lebih daripada £100,000 dan satu daripada 10 lebih £120,000.

Jadi, bagaimana anda harus membangunkan rancangan? Pengiraan kos untuk penjagaan jangka panjang tidak pasti tetapi kami boleh menggunakan peraturan umum yang luas. Dengan mengandaikan bahawa purata tempoh masa yang seseorang perlukan sama ada di kediaman atau penjagaan tinggal adalah kira-kira 30 bulan, kita dapat melihat bahawa, dengan kos purata £750 seminggu, mereka memerlukan kira-kira £99,500 secara keseluruhan.

Jadi, dengan mengandaikan anda boleh menjana pulangan sebanyak 4 peratus setahun, anda perlu menyimpan £270 sebulan selama 20 tahun atau £670 sebulan selama 10 tahun. Jika anda mempunyai jumlah sekaligus untuk melabur, dengan mengandaikan kadar pulangan yang sama, anda perlu meninggalkan £44,800 dilaburkan selama 20 tahun atau £66,750 dilaburkan selama 10 tahun.

Anda boleh bergantung pada pencen anda untuk keperluan penjagaan jangka panjang, tetapi ini mempunyai implikasi untuk menyampaikan kekayaan kepada orang tersayang. Bergantung pada jenis pencen yang anda miliki, sebarang wang yang tidak dibelanjakan dalam periuk pencen anda semasa kematian anda mungkin boleh diserahkan kepada benefisiari tanpa cukai warisan. Jika ya, menggunakannya untuk membiayai penjagaan mungkin meninggalkan sedikit, jika ada, untuk diteruskan.

Ia sama seperti menjual rumah anda untuk membayar penjagaan. Mengecilkan saiz ialah pilihan, tetapi sesuatu yang lebih baik dilakukan lebih awal daripada kemudian: serta mengeluarkan wang tunai untuk penjagaan, anda boleh melepaskan wang untuk diserahkan kepada orang tersayang sekarang dan mengurangkan liabiliti cukai warisan masa hadapan.

Memaksimumkan caruman pencen anda dengan tujuan untuk mengambil wang sekaligus untuk kos penjagaan adalah satu pilihan. Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati untuk mengasingkan wang yang anda peruntukkan untuk penjagaan.

Frank kini telah menemui rumah jagaan untuk ibu bapanya. Tetapi dia menjual rumah mereka untuk membantu menampung bil dan mengakui dia sebenarnya melambai selamat tinggal kepada warisannya.

Mengemudi kewangan penjagaan jangka panjang adalah menakutkan. Mengambil langkah awal boleh membantu memberikan sedikit ketenangan fikiran. Jauh lebih baik untuk membuat persediaan yang berlebihan daripada membiarkannya begitu sahaja.

Emma-Lou Montgomery ialah pengarah bersekutu untuk pelaburan peribadi di Fidelity International

esgpe

keluaran sidney

togelsidney org

data pengeluaran hongkong hari ini

keluaran hk hari ini tercepat