site

Rangsangan latihan untuk pekerja UK yang lebih tua menyemarakkan kebimbangan yang muda akan terlepas

Peningkatan bilangan perantisan mahal yang diberikan kepada pekerja yang lebih tua telah menyebabkan kebimbangan bahawa pekerja yang lebih muda dikecualikan daripada skim latihan utama kerajaan UK.

Perkadaran lebih 25 tahun yang memulakan perantisan meningkat daripada 43 peratus pada 2015 kepada 47 peratus tahun lepas, menurut angka kerajaan. Sementara itu, bilangan pelajar bawah 19 yang mendaftar dalam kursus latihan turun daripada 25 peratus kepada 22 peratus.

Sesetengah pakar dalam sektor latihan bimbang peralihan itu menyesakkan pekerja muda dan membenarkan syarikat latihan swasta menjana keuntungan lumayan dengan menyediakan kursus yang dibiayai oleh kerajaan.

Multiverse, penyedia latihan antarabangsa £1.4 bilion yang diasaskan oleh Euan Blair, anak sulung bekas perdana menteri UK Tony Blair, telah menjadi pemain utama dalam sektor latihan sejak ditubuhkan lapan tahun lalu, menurut data kerajaan baru-baru ini.

Ditubuhkan pada tahun 2016, Multiverse telah diwujudkan dengan tujuan memberikan golongan muda “alternatif yang tulen kepada universiti” dengan “memadankan mereka dengan perantisan di majikan terkemuka”.

Bagaimanapun, 73 peratus orang yang memulakan perantisan Multiverse pada separuh pertama 2022-3 telah bekerja selama lebih setahun, menurut analisis Financial Times. Sementara itu, 75 peratus berumur lebih 25 tahun. Kedua-dua kiraan adalah lebih tinggi daripada purata kebangsaan bagi kategori ini dalam tempoh yang sama.

Multiverse berkata ia telah beralih kepada latihan pertengahan kerjaya sebagai tindak balas kepada keperluan yang semakin meningkat untuk peningkatan kemahiran dan pembelajaran sepanjang hayat, dan bahawa ia menyediakan alternatif yang sangat diperlukan kepada model universiti “satu pukulan” yang tidak cenderung kepada keperluan pembelajaran yang merangkumi beberapa dekad. .

“Mencipta perantisan untuk orang di seluruh peringkat kerjaya adalah sangat penting kepada kedua-dua majikan dan masyarakat secara amnya,” kata syarikat itu.

“Kemahiran digital, data dan teknologi yang kami sediakan membantu orang ramai mengakses kerjaya yang dibayar lebih baik, lebih berdaya tahan, sambil meningkatkan produktiviti dalam ekonomi yang lebih luas,” tambahnya.

Daisy Hooper, ketua polisi di Institut Pengurusan Bertauliah, berkata perantisan untuk pekerja berkemahiran tinggi adalah cara penting untuk meningkatkan kemahiran tenaga buruh dalam bidang utama seperti pengurusan.

Latihan yang disediakan oleh syarikat, seperti Multiverse, adalah ketat dan dikawal dengan baik, tambahnya. “Hanya kerana orang berusia lebih 25 tahun tidak bermakna mereka tidak mendapat manfaat daripada latihan yang baik.”

Pada separuh pertama tahun akademik semasa, penganalisis data atau latihan juruteknik data mewakili 72 peratus perantisan yang disediakan oleh Multiverse — dua daripada kursus paling mahal yang ada. Angka itu meningkat daripada 56 peratus dalam tempoh yang sama pada 2021-22 tahun.

Kursus sambilan, masing-masing berharga £15,000 dan £12,000, berlangsung selama 13-18 bulan dan dihantar secara dalam talian bersama-sama pekerjaan pelatih.

Multiverse berkata bahawa membekalkan kursus dalam talian membolehkannya menjangkau lebih ramai pelajar berpotensi. Penyedia telah dinilai sebagai “cemerlang” oleh badan pemerhati pendidikan Ofsted.

Pada 2020-21 pendapatan syarikat hampir tiga kali ganda kepada £27.2 juta berbanding tahun sebelumnya, menurut akaun syarikat. Walau bagaimanapun, ia mencatatkan kerugian sebelum cukai £14.2 juta apabila ia semakin meningkat, terutamanya di AS.

Penilaian £1.4bn syarikat itu mencadangkan pelabur, termasuk StepStone Group dan Lightspeed Venture Partners, telah melihat potensi pertumbuhan pesat dalam model perniagaannya.

Pembekal besar lain juga cenderung untuk membekalkan kursus kepada pekerja yang lebih berpengalaman. Sepanjang hayat, syarikat perantisan terbesar England, mengeluarkan 57 peratus perantisannya kepada lebih 25 tahun pada separuh pertama tahun ini, analisis FT menunjukkan. Ia tidak menjawab permintaan untuk komen.

Kerajaan Konservatif telah mengenal pasti latihan semula orang dewasa sebagai objektif utama untuk menangani jurang kemahiran UK dan produktiviti ekonomi yang ketinggalan.

Dalam Belanjawannya bulan lalu, canselor Jeremy Hunt berjanji untuk melancarkan skim perantisan “pemulangan” baharu yang bertujuan untuk memberi insentif kepada orang tua untuk kembali bekerja. Mereka yang berusia lebih 50-an adalah kumpulan demografi terbesar yang meninggalkan pasaran buruh selepas wabak Covid.

Walau bagaimanapun, ramai pakar pendidikan lanjutan berpendapat bahawa perantisan yang mahal bukanlah cara terbaik untuk meningkatkan tahap kemahiran kebangsaan, dan pangsi kepada latihan kerjaya lewat berpunca daripada kelemahan dalam dasar perantisan semasa.

Di England, levi perantisan dibiayai oleh majikan besar yang membayar dalam 0.5 peratus daripada gaji tahunan mereka. Syarikat kehilangan sebarang peruntukan pembiayaan perantisan yang gagal mereka belanjakan.

Tom Richmond, pengarah EDSK, sebuah badan pemikir, berkata sistem itu memberi insentif kepada majikan untuk berbelanja pada kursus yang mahal, dan bukannya memilih kursus yang paling bermanfaat untuk pekerja baharu.

“Laluan paling mudah” untuk berbuat demikian, katanya, selalunya “mendaftarkan pekerja sedia ada dan selalunya sangat senior” ke program latihan yang lebih mahal.

“Pendekatan Multiverse adalah contoh sempurna bagaimana penyedia latihan boleh membantu majikan dengan cepat menurunkan caruman levi mereka sendiri dengan menumpukan apa yang dipanggil ‘perantisan’ mereka kepada pekerja yang lebih tua, walaupun itu bermakna mengecualikan golongan muda,” katanya.

Sejak levi perantisan diperkenalkan, bilangan orang yang memulakan perantisan telah menurun hampir satu pertiga, daripada sejumlah 494,900 pada 2016-17 kepada 349,200 tahun lepas.

Jabatan Pendidikan berkata bahawa “lebih separuh” permulaan perantisan adalah di bawah 25 tahun, dan pembekal tertakluk kepada peraturan yang ketat, termasuk semakan oleh Ofsted.

“Sistem perantisan adalah diterajui oleh majikan kerana majikan berada pada kedudukan terbaik untuk menentukan perantisan yang diperlukan untuk perniagaan mereka,” katanya.

Stephen Evans, ketua eksekutif Institut Pembelajaran dan Kerja, sebuah badan pemikir, berkata pengetahuannya tentang pembekal individu adalah terhad, tetapi secara keseluruhan terdapat “pertumbuhan besar dalam perantisan peringkat dan ijazah yang lebih tinggi” dan “kejatuhan besar dalam perantisan kepada golongan muda. orang”.

Majikan perlu diberi lebih banyak insentif untuk membelanjakan levi kepada pekerja muda, tambahnya.

result sgp.

result pengeluaran sidney

togel.sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

pengluaran hk