site

Rishi Sunak melantik bekas eksekutif tertinggi Morgan Stanley sebagai penasihat perniagaan

Perdana Menteri UK Rishi Sunak telah melantik bekas eksekutif Morgan Stanley Franck Petitgas sebagai penasihat perniagaan dan pelaburan baharunya, ketika kerajaan berdepan dengan ramalan ekonomi yang suram dan inflasi yang tinggi.

Petitgas kelahiran Perancis, yang bersara pada November tahun lalu selepas hampir 30 tahun di bank pelaburan AS, mengambil peranan itu pada hari Selasa, orang dalam Downing Street mengesahkan.

Pada masa persaraannya, Petitgas, yang memegang Légion d’honneur, anugerah awam dan ketenteraan tertinggi Perancis, telah bertanggungjawab ke atas operasi antarabangsa bank di luar AS semasa bekerja dari London.

Pelantikannya datang ketika Sunak berusaha untuk meningkatkan pelaburan perniagaan dan melaksanakan “keutamaan rakyat” beliau untuk mengembangkan ekonomi dan mengurangkan separuh inflasi menjelang akhir tahun ini.

“Franck membawa bersamanya pengalaman lebih 35 tahun dalam perniagaan, termasuk di peringkat yang sangat senior, dan menguasai rangkaian yang hebat merentasi pelbagai sektor,” kata seorang orang dalam Nombor 10. “Beliau akan meneruskan agenda perniagaan yang positif, memacu inovasi dan produktiviti untuk membantu menunaikan janji perdana menteri untuk mengembangkan ekonomi.”

Dalam usaha untuk memacu inovasi, Sunak pada Februari membahagikan Jabatan Perniagaan, Tenaga dan Strategi Perindustrian kepada tiga kementerian berasingan untuk keselamatan tenaga, sains dan teknologi serta perniagaan dan perdagangan.

Sementara itu, Canselor Jeremy Hunt mengumumkan pelepasan cukai 100 peratus untuk pelaburan perniagaan dan pelbagai langkah untuk menangani ketidakaktifan dalam pasaran buruh dalam Belanjawannya bulan lepas.

Tetapi ramalan ekonomi yang jelas diterbitkan oleh IMF pada hari Selasa menyerlahkan skala cabaran. Dalam Tinjauan Ekonomi Dunia dua kali setahun, dana itu meramalkan bahawa ekonomi UK akan menyusut sebanyak 0.3 peratus manakala negara termasuk Perancis dan AS berkembang.

UK kekal sebagai satu-satunya ekonomi G7 yang tidak kembali kepada saiz wabak pra-coronavirus. Sementara itu pelaburan perniagaan telah terbantut sejak undian Brexit pada 2016, dan ketua ekonomi Bank of England bulan ini membayangkan bahawa lebih banyak kenaikan kadar faedah mungkin diperlukan untuk mengurangkan inflasi, yang berada pada 10.4 peratus pada Februari.

Orang terakhir yang memegang peranan sebagai penasihat perniagaan kepada perdana menteri ialah Alex Hickman, yang berkhidmat di bawah Boris Johnson pada 2020. Selepas meninggalkan jawatan itu tahun lepas, Hickman menyertai kumpulan perhubungan awam AS Teneo sebagai pengarah urusan kanan pada November 2022.

result sgp toto

pengeluaran sydney hari ini

pengeluaran sidney hari ini

angka hk

data keluaran sgp