site

Rishi Sunak memuji perjanjian damai Ireland Utara 1998 sebagai ‘saat yang luar biasa’

Rishi Sunak memuji Perjanjian Good Friday sebagai “saat yang luar biasa dalam sejarah negara kita”, menjelang lawatannya ke Ireland Utara untuk menandakan ulang tahun ke-25 perjanjian damai itu.

Perjanjian itu, yang ditandatangani pada 10 April 1998, menubuhkan kerajaan perkongsian kuasa antara ahli kesatuan dan nasionalis di Stormont dan menamatkan konflik selama tiga dekad di rantau itu yang telah mengorbankan lebih daripada 3,700 nyawa.

Perkhidmatan keselamatan telah memberi amaran tentang peningkatan risiko serangan pengganas dan tambahan 300 pegawai polis akan digubal untuk acara sekitar ulang tahun itu.

Sebagai sebahagian daripada lawatannya Sunak akan bertemu presiden AS, Joe Biden, yang membuat lawatan pertamanya ke Ireland Utara sejak memegang jawatan pada Januari 2021.

Presiden AS, yang merupakan warisan Ireland, telah lantang dalam perkara yang berkaitan dengan Ireland Utara, terutamanya memberi amaran kepada pendahulu Sunak, Boris Johnson dan Liz Truss supaya tidak menjejaskan keamanan di rantau itu ketika mereka cuba berunding dengan Brussels berikutan pemergian UK dari negara itu. EU.

Jalan-jalan di Ireland Utara telah berubah sejak gambar 1974 ini, tetapi kestabilan politik di rantau itu sekali lagi di bawah tekanan © AFP melalui Getty Images

Sunak berkata Perjanjian Good Friday adalah “contoh yang sangat jarang berlaku tentang orang yang melakukan perkara yang tidak dapat difikirkan sebelum ini untuk mencipta masa depan yang lebih baik untuk Ireland Utara.

Perdana menteri berkata beliau “tidak henti-henti menumpukan perhatian” untuk menyampaikan kemakmuran untuk wilayah itu. “Perkara terbesar yang boleh kita lakukan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat dan menjamin Ireland Utara yang makmur dan berkembang maju, ialah pertumbuhan ekonomi,” katanya.

Pada bulan September, Sunak akan menganjurkan Sidang Kemuncak Pelaburan Ireland Utara sebagai sebahagian daripada usaha untuk menjana lebih banyak pelaburan masuk.

Downing Street telah berkata bahawa pada tahun 2020, Ireland Utara menerima hampir £20 bilion pelaburan masuk daripada syarikat di seluruh dunia, dan menerima kira-kira £15 bilion setahun melalui Dana Kemakmuran Berkongsi UK, yang merupakan sebahagian daripada agenda menaikkan level kerajaan.

Ulang tahun Perjanjian Good Friday datang pada masa kestabilan politik di rantau ini berada di bawah tekanan.

Pada bulan Februari, kumpulan penentang republik, IRA Baharu menembak dan mencederakan ketua inspektor detektif John Caldwell, dalam serangan berprofil tinggi dalam beberapa tahun. Kumpulan itu, yang menentang Perjanjian Good Friday, juga bertanggungjawab atas pembunuhan wartawan Lyra McKee pada 2019.

Stormont lumpuh sejak Mei 2022 kerana keputusan parti kesatuan terbesar Ireland Utara, parti Democratic Unionist. untuk memboikot institusi politik di rantau ini.

totobet singapore hari ini

minta pengeluaran sidney

totobet sedney

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

sgp