site

Rumah Thameside yang penuh dengan sejarah berperahu

Oleh Imogen Lepere

Dekapan lembut bot yang lalu lalang dan bunyi burung camar adalah sebahagian daripada apa yang menjadikan kehidupan di W4 London begitu diingini, tetapi beberapa rumah menawarkan tingkap yang lebih baik kepada kehidupan sungai daripada Strand End. Vila lima bilik tidur yang berasingan dan bangsal bot bersebelahan dibina pada tahun 1869 untuk pembuat kapal terkenal Francis G Maynard. Walaupun pangkalan bot telah lama ditutup, harta tanah itu, yang berada di pasaran dengan harga £4.25 juta, masih mendapat manfaat daripada jaraknya yang berdekatan dengan Sungai Thames, dengan taman halaman yang mengalir ke tepi air.

“Ketika mereka masih kecil, anak-anak saya menghabiskan banyak masa untuk memancing, manakala laluan peribadi memudahkan untuk melancarkan dory kami. [small boat],” kata Profesor Peter Hill, yang membeli hartanah itu bersama arwah isterinya, Christine, pada 1985.

Maynard’s pada asalnya adalah sebahagian daripada kompleks yang lebih besar, dengan dua bangsal bot dua tingkat di sebelah timur rumah utama. Tempat itu adalah pusat untuk berperahu masyarakat: serta membina kapal untuk Rothschilds, Earl of Cairns dan golongan bangsawan Itali, Maynard menyewa bot kepada golongan bangsawan dan menganjurkan regatta dari Jambatan Putney ke halaman.

Rumah dan gudang bot (digambarkan di sini antara kapal wap dan bendera) menyaksikan banyak acara mendayung pada akhir abad ke-19

Ia juga merupakan tempat inovasi teknikal. Semasa tinggal di sini, Maynard mereka banyak bot tidak berkuasa dan membangunkan inovasi yang paling dikenalinya: kanu yang diperbuat daripada kertas berlamina — pendahulu gentian kaca, yang masih digunakan hari ini untuk perlumbaan kapal layar. Kad perniagaannya dari awal 1880-an menggambarkan gudang kapalnya sebagai “Pembina Bot Kertas Kalis Air Paten Willesden”. Ramai pendayung juga menggunakan halaman, memasang dan mengumpul bot untuk acara termasuk Perlumbaan Bot Universiti tahunan.

Hill telah memulihkan rumah itu dengan teliti dalam tempoh 20 tahun dan menukar bangsal bot yang masih hidup kepada studio untuk Christine, yang merupakan pakar antenatal terkemuka. Dia menggunakan ruang yang dipenuhi cahaya untuk menawarkan kelas kepada wanita hamil, termasuk Puteri Wales ketika dia bersedia untuk kelahiran Putera George pada 2013.

“Rumah itu telah digunakan dengan baik dan disukai oleh ramai orang,” kata Hill. “Walaupun bangsal bot itu mempunyai pintu masuk peribadi, kami memutuskan untuk tidak membina tembok pemisah. Saya suka hakikat saya boleh berada di dalam bilik kerja saya di sana tanpa dipisahkan daripada cucu saya di dapur.”

Apabila Hills membeli harta itu, ia berada dalam keadaan rosak – “penuh dengan hidupan liar, termasuk itik” – dan mereka melakukan kebanyakan kerja sendiri kecuali pertahanan banjir yang dipasang oleh Greater London Council.

Bilik tidur utama di tingkat dua mempunyai pemandangan merentasi Sungai Thames dan ke arah Pulau Oliver

Rumah utama dicirikan oleh perincian asal termasuk lubang depan di pintu depan, tangga zaman Victoria, api kayu bakar dan tingkap unjur di ruang penerimaan tetamu utama. Bilik tidur utama di tingkat dua mempunyai siling berkubah dan pemandangan merentasi sungai ke Pulau Oliver, di seberang Jambatan Kereta Api Kew.

Rumah itu mungkin merupakan sebahagian daripada industri pembinaan bot yang berkembang maju di Chiswick semasa zaman Victoria, tetapi hari ini nilai jualannya adalah ketenangannya. “Sudah tentu sungai sentiasa ada, tetapi pandangan sentiasa berubah. Bila air pasang, rasa macam hidup atas bot. Matahari terbenam betul-betul di seberang sungai dan sangat indah untuk melihat cahaya bersinar melalui deretan pokok chestnut kuda di hadapan Arkib Negara.”

Selama bertahun-tahun, Hills membina sebuah buku log flora dan fauna yang boleh dilihat dari rumah dan persekitaran terdekatnya: ikan raja, bangau, ikan siakap yang melompat keluar dari air semasa air pasang. “Adalah istimewa untuk kanak-kanak dapat mempelajari irama sungai sambil juga dapat sampai ke pusat London dalam masa 20 minit.”

“Sudah tentu, saya akan merinduinya tetapi ia terlalu besar untuk saya,” kata Hill. “Cucu Maynard, Frances, menyifatkan ia sebagai ‘rumah keluarga saya, selamat, teratur dan gembira di tepi air’ dan ia benar-benar terasa apabila anda menghabiskan masa di sini.”

Fotografi: Savills; Ihsan Seran1926

result sgp kemarin

sidney pengeluaran

togel sdy hari ini

pengeluaran angka hk

sgphariini