site

Scotland untuk mencabar veto London terhadap perundangan jantina

Kerajaan Scotland akan melancarkan cabaran undang-undang terhadap veto London terhadap perundangan pengenalan diri jantinanya, mempergiatkan pertembungan perlembagaan antara Westminster dan Holyrood berhubung pembaharuan itu.

Parlimen Scotland pada Disember meluluskan undang-undang untuk memudahkan orang trans mendapat pengiktirafan undang-undang tentang jantina mereka, menurunkan ambang umur daripada 18 kepada 16 dan menghapuskan keperluan untuk diagnosis perubatan.

Alister Jack, setiausaha Scotland kerajaan UK, telah memberitahu kerajaan Scotland bahawa dia menggunakan kuasa perlembagaan untuk menghentikan rang undang-undang itu, yang disokong oleh dua pertiga MSP, daripada mendapat persetujuan diraja.

Shirley-Anne Somerville, setiausaha keadilan sosial Scotland, berkata pada hari Rabu bahawa kerajaan Scotland akan mendapatkan semakan kehakiman terhadap veto itu.

Dia menggelar campur tangan Westminster sebagai “cabaran yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap keupayaan parlimen Scotland untuk menggubal undang-undang mengenai perkara yang telah diturunkan dengan jelas” yang “berisiko menetapkan duluan perlembagaan yang berbahaya”.

singapore result hari ini

hasil pengeluaran sydney

keluaran togel sidney

angka keluaran hongkong malam ini

totobet.com sgp