site

Sekatan ke atas penyewaan rumah kedua di England berisiko menjejaskan ekonomi tempatan, pakar memberi amaran

Rancangan menteri untuk mengekang pemilik rumah kedua yang menyewa hartanah di England berisiko menjejaskan ekonomi tempatan tanpa meningkatkan bekalan perumahan, ejen hartanah dan kumpulan pelancongan telah memberi amaran.

Setiausaha Perumahan Michael Gove pada hari Rabu mencadangkan memberi majlis tempatan kuasa untuk menghendaki pemilik mendapatkan kebenaran merancang sebelum mereka boleh menjadikan rumah sedia ada sebagai harta sewa jangka pendek.

Beliau berkata dasar itu bertujuan untuk menjadikan perumahan lebih mampu milik dan membantu “penduduk tempatan ditolak keluar dari pekan, bandar dan kampung yang disayangi dengan sejumlah besar izin jangka pendek”.

Tetapi pakar hartanah memberi amaran bahawa langkah itu tidak mungkin mengurangkan harga rumah di kawasan pelancongan yang popular atau mendorong ramai pemilik rumah kedua untuk menjual, manakala pendahulu Konservatif Gove menyifatkan mereka sebagai “anti perniagaan”.

“Tidak kira bagaimana anda mengubah undang-undang perancangan, akan ada seseorang yang sanggup membayar lebih banyak wang daripada penduduk tempatan untuk mendapatkan harta utama,” kata Christopher Bailey, rakan kongsi di agensi harta tanah Knight Frank.

Frances McDonald, pengarah di agensi harta tanah Savills, berkata had ke atas rumah percutian mungkin menyebabkan “peningkatan jangka pendek” dalam hartanah yang ada di sesetengah kawasan tetapi mungkin tidak ke tahap “yang membawa kepada peningkatan ketara dalam bekalan dan peningkatan kemampuan untuk penduduk tempatan. ”.

Simon Clarke, bekas setiausaha perumahan, berkata di Twitter bahawa rancangan itu “anti perniagaan” dan kebanyakan isu perumahan di seluruh negara adalah akibat daripada “kegagalan membina rumah yang mencukupi”.

Tetapi Tories lain dengan berhati-hati mengalu-alukan langkah itu. Selaine Saxby, Ahli Parlimen North Devon, menggelar pengumuman itu sebagai “permulaan”, sambil menambah bahawa “kekurangan rumah mampu milik adalah isu nombor satu” di kawasan pantai seperti miliknya.

“Keseimbangan antara sewa jangka panjang dan jangka pendek di kawasan pesisir pantai adalah tidak selari, dan sistem cukai . . . lebih menguntungkan untuk jangka pendek,” katanya sambil menambah terdapat kekurangan guru dan petugas kesihatan di kawasannya kerana kekurangan rumah mampu milik untuk dibeli atau disewa untuk tempoh yang lama.

Pada Disember 2022, perdana menteri Rishi Sunak mengingkari ikrar untuk membina 300,000 rumah baharu setahun, dalam usaha untuk menghalang pemberontakan belakang, dengan membuat sasaran untuk nasihat majlis tempatan.

Kumpulan pelancongan sementara itu memberi amaran bahawa dasar itu berisiko menjejaskan ekonomi percutian domestik dengan menyekat bekalan tempat tinggal, sekali gus menaikkan harga.

Richard Toomer, pengarah eksekutif Perikatan Pelancongan, sebuah badan perdagangan, menyeru kerajaan untuk memastikan “dasar yang terhasil daripada perundingan ini tidak membuang bayi dengan air mandian”.

“Anda tidak mahu secara besar-besaran mengurangkan jumlah penginapan pelancongan di kawasan di mana ekonomi tempatan sangat bergantung kepada industri pelancongan yang kukuh,” katanya.

Perundingan mengenai peraturan baharu itu, yang akan berakhir pada awal Jun, termasuk mempertimbangkan sama ada membenarkan pemilik rumah menyewa hartanah selama 30, 60 atau 90 malam setahun tanpa perlu mendapatkan kebenaran merancang.

Pemilik hartanah London telah disekat daripada menyewa lebih daripada 90 malam setiap tahun tanpa kebenaran terlebih dahulu.

Theo Lomas, ketua perhubungan kerajaan, Eropah utara di Airbnb, sebuah syarikat penginapan berkongsi, berkata sebarang perubahan perancangan yang diperlukan untuk “mencapai keseimbangan” antara memastikan bekalan perumahan yang baik dan membenarkan pemilik memperoleh pendapatan daripada hartanah mereka.

Kumpulan itu mengalu-alukan rundingan kedua daripada kerajaan untuk mewujudkan daftar let jangka pendek.

Pakar perancangan berkata cadangan penyekatan ke atas rumah jangka pendek gagal menangani kekurangan rumah baharu, yang menurut mereka punca utama kekurangan rumah mampu milik.

Alistair Watson, ketua perancangan UK di firma guaman Taylor Wessing, berkata terdapat “peluang yang bersinar untuk mengubah bahagian bekalan, dan bukannya menambah kertas kerja kepada sistem perancangan yang berderit”.

resulsgp

pengeluar sdy

sydney hari ini togel

keluar hk

data+hk+4d