site

Sepupu Assad dikenakan sekatan ke atas perdagangan amphetamine yang membiayai rejim

AS dan UK telah mengenakan sekatan ke atas sepupu Presiden Syria Bashar al-Assad atas dakwaan peranan mereka dalam pembuatan dan eksport Captagon, sejenis amphetamine yang sangat ketagihan yang perdagangannya telah menjadi talian hayat ekonomi bagi rejim.

Sekatan itu dikenakan pada Selasa ke atas empat warga Syria yang didakwa terlibat dalam perdagangan haram itu, termasuk sepupu presiden Samer Kamal dan Wassim Badia al-Assad, serta dua pembesar dadah Lubnan.

UK menyasarkan lima orang tambahan, termasuk pemimpin militia dan ahli perniagaan, berhubung hubungan mereka dengan perdagangan Captagon, yang dianggarkan bernilai $57 bilion dalam pendapatan tahunan ke Damsyik.

“Perdagangan dalam dadah adalah talian hayat kewangan untuk rejim Assad – ia bernilai kira-kira tiga kali ganda perdagangan gabungan kartel Mexico,” kata UK dalam satu kenyataan yang mengumumkan sekatan.

Perdagangannya “memperkayakan lingkaran dalam Assad, militia dan panglima perang, dengan mengorbankan rakyat Syria yang terus menghadapi kemiskinan yang melumpuhkan dan penindasan di tangan rejim”.

Walaupun anggaran saiz dan nilai pasaran berbeza-beza, perdagangan Captagon telah lama dikaitkan dengan konflik di Syria, kini dalam tahun ke-13. Pejuang di medan perang sering mengambilnya untuk menyekat selera makan mereka dan menajamkan tumpuan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan krisis ekonomi di Lubnan dan Syria semakin teruk, pakar memberi amaran bahawa perdagangan telah merebak. Berjuta-juta pil Captagon buatan Syria bernilai berbilion dolar telah dirampas oleh pihak berkuasa di negara Timur Tengah serta di selatan Eropah, di mana pakar melaporkan pasaran yang semakin meningkat.

Skala besarnya telah menyebabkan penganalisis membuat kesimpulan bahawa rejim Assad, yang telah menguasai semula dua pertiga Syria, terlibat dalam perdagangan. Pakar menambah bahawa Hizbullah, pergerakan militan Lubnan, dan milisi lain yang berkaitan dengan Iran di rantau itu berada di belakang lonjakan dadah itu.

Hizbullah dan kerajaan Assad telah menafikan penglibatan dalam pembuatan dan pengedaran dadah itu.

Antara empat warga Syria yang menjadi sasaran Washington dan London ialah Khalid Qaddour, seorang ahli perniagaan. Qaddour, bersama dua sepupu Assad, telah dikecam berhubung hubungannya dengan adik presiden Maher, yang mengetuai Divisyen Keempat tentera Syria.

Mengumumkan sekatan itu, Pejabat Kawalan Aset Asing Perbendaharaan AS berkata Maher dan Bahagian Keempat terkenal kerana menjalankan perdagangan haram, daripada “penyeludupan rokok dan telefon bimbit kepada memudahkan pengeluaran dan pemerdagangan Captagon”.

“Ia dilaporkan Qaddour yang bertanggungjawab untuk menguruskan hasil yang dijana oleh aktiviti ini,” kata Ofac.

Samer Kamal al-Assad menyelia pengeluaran dadah di bandar pantai utara Latakia dengan penyelarasan dengan “sekutu Hizbullah tertentu” dan Bahagian Keempat, kata AS. Ia mendakwa bahawa pada 2020, pil bernilai $1.2 bilion yang dibuat di kemudahan Latakia telah dirampas di pelabuhan Itali di Salerno.

Wassim Badia al-Assad pula disifatkan oleh AS sebagai “tokoh utama dalam rangkaian pengedaran dadah serantau”, sambil turut mengetuai kumpulan separa tentera yang menyokong rejim itu.

Walaupun kebanyakan Captagon dibuat di Syria, kebanyakannya “diperdagangkan melalui Lubnan”, yang berkongsi sempadan berliang dengan Syria, kata Ofac.

Antara yang dikenakan sekatan ialah Noah Zeiter, pengedar senjata dan dadah, dan Hassan Daqqou, dua warganegara yang digelar “Raja Captagon” dalam media tempatan.

toto sgp result

pengeluaran sidney tadi siang

totobet sdy hari ini

pengeluaran angka hk

tabel sh