site

Serangan NHS adalah satu subplot kisah ekonomi suram UK

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Saya mempunyai hujung minggu yang sangat bermaklumat: pada hari Sabtu, saya belajar banyak tentang perkara yang difikirkan oleh pengundi di High Peak, dan pada hari Ahad saya mengetahui bahawa Kelab Bola Sepak Arsenal tidak akan memenangi Liga Perdana tahun ini.

Saya akan bercakap tentang yang terdahulu dalam webinar eksklusif Inside Politics untuk pelanggan FT pada hari Rabu jam 1 petang BST, yang anda boleh mendaftar untuk menonton dan menyerahkan soalan di sini.

Saya telah melawat High Peak banyak kali dalam pilihan raya yang lalu; Saya berada di kawasan pilihan raya Derbyshire apabila saya mula benar-benar percaya bahawa David Cameron akan dipilih semula pada 2015. Tetapi satu perkara yang saya terkesan ialah betapa saya lebih banyak mendengar kebimbangan mengenai NHS dan keadaan ekonomi. Menghubungkan kedua-duanya adalah pelbagai pertikaian industri yang berlaku. Beberapa pemikiran tentang semua itu di bawah.

Tetapi pertama, permohonan maaf. Dalam edisi hari Jumaat, saya menyebut anda kini boleh mendaftar ke surat berita baharu FT, One Must-Read, yang akan menampilkan satu kewartawanan yang menonjol setiap petang, tetapi pautan pendaftaran yang dilampirkan pergi ke tempat lain. Sila daftar ke One Must-Read di sini.

Lebih memburukkan keadaan, saya juga salah tentang Chatsworth: rumah itu didakwa sebagai pengaruh langsung untuk Pemberley dalam Kebanggaan dan Prasangkabukan dalam adaptasi TV BBC, di mana Lyme Park dan Sudbury Hall berkhidmat sebagai Pemberley.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Keluar di kedua-dua hujung

Kolej Kejururawatan Diraja telah mengundi untuk menolak perjanjian gaji yang dipertingkatkan oleh kerajaan, dan dengan itu, melemparkan harapan parti Konservatif untuk menyelesaikan pelbagai mogok dan pertikaian gaji yang berlaku di seluruh England. Di bawah tawaran yang dicadangkan, kakitangan kesihatan akan menerima bayaran sekali sahaja bernilai 2 peratus daripada gaji mereka pada 2022-23, dengan bonus sekurang-kurangnya £1,250. Pada 2023-24, kakitangan akan memperoleh kenaikan sebanyak 5 peratus, dengan peningkatan yang lebih besar untuk gaji terendah.

Keputusan penolakan adalah kejutan tiga kali ganda kerana kepimpinan RCN telah mengesyorkan bahawa ahli mengundi memihak kepada penyelesaian itu, kerana ahli Unison telah mengundi untuk menerima perjanjian di England, dan kerana ia secara kasarnya bersamaan dengan tawaran yang dicapai oleh Scotland dan Wales. kerajaan untuk menamatkan pertikaian industri mereka.

Ia mempunyai beberapa akibat politik dan dasar. Seperti yang dinyatakan oleh Delphine Strauss dan Valentina Romei, mogok ini mempunyai akibat langsung dan tidak langsung, antara yang terbesar ialah kesihatan penduduk yang semakin teruk:

Apa-apa sahaja yang memburukkan lagi kekurangan buruh di UK menambah gambaran ekonomi negara yang suram, yang menambahkan tekanan ke atas gaji, yang menambah tekanan ke atas perbelanjaan kerajaan, yang menyumbang kepada peningkatan cukai, yang memburukkan lagi keadaan umum kerajaan, dsb.

Di samping itu, ia bermakna kelewatan dan masalah selanjutnya dalam NHS, meningkatkan potensi bahawa pilihan raya umum akan datang akan berlaku dengan latar belakang krisis dan kucar-kacir dalam perkhidmatan kesihatan. Tetapi ia juga menjadikannya lebih berkemungkinan bahawa Rishi Sunak dan Jeremy Hunt perlu menerima kekangan terhadap keupayaan mereka untuk mengurangkan cukai menjelang pilihan raya akan datang.

Satu perkara yang saya perhatikan semasa saya mengetuk pintu di High Peak ialah kebanyakan orang menjangkakan cukai mereka akan terus meningkat tidak kira siapa yang memenangi pilihan raya akan datang. Ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan, memandangkan ia jelas betul.

Tetapi ia datang dengan risiko untuk kedua-dua pihak. Di pihak Buruh, ia sentiasa perlu bersaing dengan persepsi bahawa ia akan sentiasa mahu untuk cukai lebih. Di pihak Konservatif, saya fikir jika ia meneruskan kenaikan cukai pra-pilihan raya yang dirancang, ia berisiko mendarat dengan teruk. Terdapat risiko sebenar ia hanya kelihatan sama ada sinis, atau, lebih teruk lagi, kenaikan cukai untuk “orang lain” yang akan bermakna cukai yang lebih tinggi untuk pengundi sendiri.

Seperti yang dihujahkan oleh Martin Wolf dalam lajur yang sangat baik dalam kertas hari ini, apa yang menghubungkan pada dasarnya segala yang tidak kena untuk Britain, dan cabaran politik yang dihadapi oleh kedua-dua parti utama, ialah pertumbuhan ekonomi kita yang lembap:

Kestabilan politik juga bergantung kepada jumlah politik positif yang dicipta oleh pertumbuhan ekonomi. Jika, seperti sekarang, di UK dan negara berpendapatan tinggi lain, ekonomi menjadi tidak stabil, politik menjadi penuh, kerana satu kumpulan tidak boleh mempunyai lebih banyak tanpa yang lain kurang. Perjuangan menjadi lebih getir jika tenaga buruh mengecil berbanding penduduk dan pemindahan yang dibiayai cukai cenderung meningkat sebagai bahagian pendapatan negara.

Akhirnya perkara ini kekal sebagai asas yang mendasari segala-galanya dalam politik British pada masa ini: pertikaian industri hanyalah satu subplot.

Sekarang cuba ini

Selain Kelab Bola Sepak Arsenal, saya mempunyai hujung minggu yang indah. Terima kasih banyak atas cadangan tempat makan antara mengetuk pintu di High Peak.

Saya sentiasa seronok membaca Hujung Minggu FT — walaupun hujung minggu ini di atas kereta api merentasi kawasan pilihan raya kecil yang sangat indah — tetapi ia amat menggembirakan apabila saya telah menulis sesuatu untuknya, dengan peningkatan nilai nerd, muzik klasik dan jangkaan yang rendah.

Antara sorotan minggu ini: Esei yang menggugah pemikiran Ian Hogarth tentang risiko AI seperti Tuhan, makan malam fantasi Zehra Munir yang sangat lucu, dan Laura Onita mengenai cabaran yang dihadapi John Lewis.

Cerita teratas hari ini

  • Melombong mineral kritikal UK | Ahli geologi UK telah mengenal pasti lapan kawasan yang berpotensi untuk mencari mineral penting untuk teknologi tenaga bersih dalam salah satu langkah pertama ke arah merealisasikan rancangan negara untuk mengukuhkan keselamatan bekalan bahan mentah.

  • Tawaran Palantir untuk kontrak NHS bernilai £480 juta menimbulkan kebimbangan | Pakar data NHS telah memberi amaran terhadap pelancaran perisian Palantir di seluruh organisasi, kerana syarikat teknologi AS itu bersaing untuk mendapatkan kontrak £480 juta untuk membina sistem operasi perkhidmatan kesihatan UK.

  • Community Windpower mengancam untuk menyaman kerajaan | Salah satu pengendali angin darat terbesar di UK telah meminta para menteri untuk mengecualikan perkembangan baharu daripada cukai durian runtuh ke atas penjana elektrik boleh diperbaharui, dengan mendakwa ia telah membuat pelaburan “hampir mustahil”.

  • Sturgeon mengurangkan masalah kewangan parti dalam video yang bocor | Rakaman yang diterbitkan oleh Sunday Mail, dikatakan daripada mesyuarat dalam talian Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaan parti pada Mac 2021, memaparkan bekas menteri pertama berkata kewangan parti tidak pernah lebih kukuh. “Tiada sebab untuk orang ramai bimbang tentang kewangan parti dan kita semua perlu berhati-hati untuk tidak mencadangkan bahawa ada,” tambahnya.

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

totobet result sgp

pengeluaran sd

togel sdy hari

hk keluar malam ini

data hk hari ini