site

Siasatan UK terhadap pembunuhan ‘skuad kematian’ SAS di Afghanistan bermula

Hakim kanan yang menyiasat dakwaan bahawa pasukan khas British melakukan beberapa pembunuhan di luar undang-undang di Afghanistan berkata pada hari Rabu adalah “jelas penting” “pihak berkuasa yang berkaitan” memeriksa sebarang salah laku jenayah dalam kes itu, walaupun perubahan undang-undang yang menjadikan pendakwaan lebih sukar.

Lord Justice Haddon-Cave membuat komen itu ketika beliau melancarkan siasatan bebas terhadap dakwaan bahawa anggota rejimen Perkhidmatan Udara Khas terlibat dalam 54 kematian orang awam Afghanistan dalam keadaan yang mencurigakan di wilayah Helmand pada 2010 dan 2011.

“Adalah jelas penting bahawa sesiapa yang telah melanggar undang-undang dirujuk kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk penyiasatan,” kata Haddon-Cave, sambil menambah bahawa adalah juga penting mereka yang tidak bersalah melakukan salah laku harus dihilangkan “awan syak wasangka” daripada mereka.

“Ini adalah kritikal, baik untuk reputasi angkatan tentera dan negara,” tambah hakim itu.

Haddon-Cave berkata beliau tidak fikir Akta Operasi Luar Negara, yang berkuat kuasa pada 2021 dan memperkenalkan statut had lima tahun untuk banyak kesalahan yang dilakukan oleh anggota tentera UK, semestinya akan menghalang pendakwaan terhadap sesiapa yang didapati terlibat. dalam kesalahan jenayah.

Akta itu diperkenalkan untuk melindungi anggota tentera dalam operasi daripada penyiasatan dan pendakwaan bertahun-tahun kemudian. “Akta Operasi Luar Negara dan khususnya jadual untuknya . . . mengandungi beberapa pengecualian penting, “kata Haddon-Cave.

Siasatan terhadap dakwaan pembunuhan orang awam yang tidak bersalah oleh SAS akan menjadi salah satu yang paling sensitif terhadap tentera British sejak siasatan Lord Saville terhadap peristiwa Bloody Sunday di Ireland Utara, yang berlangsung antara 1998 dan 2010.

Kerajaan mengumumkan penubuhan siasatan itu pada Disember selepas laporan Sunday Times dan Panorama BBC mengenai kewujudan sekurang-kurangnya satu unit SAS penyangak atau “skuad kematian”.

Semasa kehadiran tentera UK di Afghanistan, koperasi SAS melakukan beberapa serbuan ke atas sasaran yang disyaki Taliban dengan tujuan untuk menangkap pemimpin militan dan pembuat bom.

Banyak misi dijalankan pada waktu malam dan dikenali di kalangan pasukan khas sebagai serbuan “membunuh atau menangkap”. Penyiasatan Sunday Times dan BBC mendakwa bahawa orang awam yang tidak bersalah terbunuh semasa beberapa operasi ini.

Siasatan itu akan meliputi tempoh dari 2010 hingga 2013. Selain menyiasat pembunuhan itu sendiri dan sama ada ia merupakan jenayah perang, siasatan itu akan melihat sama ada siasatan awal oleh Polis Tentera Diraja adalah mencukupi dan sama ada terdapat penyembunyian yang disengajakan.

Haddon-Cave enggan menyatakan siapa lagi yang mungkin terkorban dalam operasi itu selain lelaki muda yang menjadi sasaran utama operasi penahanan yang membawa kepada pembunuhan yang didakwa. Terdapat laporan bahawa wanita dan kanak-kanak serta lelaki meninggal dunia.

“Pada masa ini, terdapat banyak dakwaan dibuat,” kata hakim itu. “Mungkin sebahagian daripada mereka adalah kanak-kanak di bawah 18 tahun. Itu adalah sesuatu yang sudah tentu saya akan lihat.”

Hakim berkata bahawa beliau akan mengadakan perbicaraan inkuiri secara terbuka apabila boleh. Tetapi beliau menegaskan bahawa memandangkan sifat dakwaan itu ramai yang perlu berada di belakang pintu tertutup.

“Semua orang perlu memahami bahan yang ditangani siasatan ini adalah sangat sensitif,” katanya.

rsult sgp

pengeluaran togel sidney

sidney yang

info hk

result sgp