site

Sistem kewangan UK ‘mengunci’ bilangan yang semakin meningkat

Artikel ini adalah bahagian terbaru FT Kempen Celik Kewangan dan Rangkuman

Bilangan orang yang berasa ‘terkunci’ daripada sistem kewangan meningkat sebanyak 40 peratus tahun lepas apabila pemberi pinjaman mengekang selera risiko mereka di tengah-tengah krisis kos sara hidup, data baharu daripada platform pinjaman rakan sebaya Plend menunjukkan.

Penyelidikan itu, disokong oleh Nationwide Building Society, Fair4All, Step Change Debt Charity and Plend, merupakan tinjauan rangkuman kewangan terbesar di UK dengan 4,500 peserta, ditimbang untuk mewakili negara untuk umur, jantina dan wilayah.

Tinjauan tahun ini mendapati 28 peratus orang kini berasa terkurung daripada pasaran perkhidmatan kewangan UK, meningkat daripada 20 peratus ketika penyelidikan sulung dilakukan tahun lepas. Peratusan yang berasa tersisih dari segi kewangan meningkat kepada 45 peratus bagi kumpulan minoriti kulit hitam dan etnik.

“Memandangkan krisis kos sara hidup kini semakin meruncing . . . isu pengecualian kewangan telah tanpa ragu-ragu dipergiatkan, hanya memburukkan lagi premium kemiskinan; paradoks yang sangat tidak adil yang melihat mereka yang paling kurang mampu membayar harga tertinggi untuk barangan dan perkhidmatan,” kata Yvonne Fovargue, Ahli Parlimen dan pengerusi kumpulan parlimen semua parti mengenai hutang dan kewangan peribadi.

“Adalah penting untuk kita menangani isu asas yang membawa kepada keadaan tidak menentu ini,” tambahnya. “Institusi kewangan arus perdana” perlu menunaikan tanggungjawab mereka untuk “berkhidmat kepada semua anggota masyarakat”, katanya, sambil menunjukkan keperluan untuk inisiatif yang lebih luas untuk “menangani sistem rujukan kredit yang cacat, yang terus menahan orang ramai”.

Kira-kira 40 peratus daripada mereka yang ditinjau oleh Plend telah menolak permohonan pinjaman dalam tempoh 24 bulan lalu. Angka itu meningkat kepada 54 peratus bagi pemohon kulit hitam dan minoriti etnik.

Hanya lebih satu perlima daripada orang yang ditemuduga tidak yakin mereka boleh mengakses pinjaman atau kad kredit esok, manakala satu pertiga berkata mereka mendapati lebih sukar untuk mengakses pinjaman atau kad kredit sejak bermulanya krisis kos sara hidup.

FT FLIC

Derma kepada Kempen Celik Kewangan & Rangkuman di sini

“Akses kepada kredit mampu milik adalah penting untuk kestabilan kewangan dan kesejahteraan mental individu, namun laporan ini mendedahkan bahawa sebahagian besar penduduk UK berulang kali dikecewakan,” kata Robert Pasco, Ketua Pegawai Eksekutif Plend.

Bank of England minggu lalu berkata terdapat “beberapa bukti” bank utama UK “mengetatkan piawaian pinjaman mereka” apabila ekonomi bertambah buruk, satu trend yang menyukarkan orang ramai untuk mendapatkan pinjaman kerana mereka dinilai berisiko tinggi gagal bayar. .

Hampir 60 peratus daripada orang kulit hitam dan etnik minoriti yang ditemuduga berkata mereka telah meminjam wang daripada keluarga, rakan atau melalui produk kewangan, kerana krisis kos sara hidup, dan hampir separuh daripada semua orang yang ditemuduga berkata krisis kos sara hidup tidak akan berhenti memberi kesan kepada mereka sehingga sekurang-kurangnya 2024.

totobet net singapura hari ini

pembukaan sydney

totobet data sidney

angka hk keluar malam ini

pengeluaran sgp