site

Sistem pembiayaan England untuk kerajaan tempatan harus ‘memotong’ Perbendaharaan

Cukai majlis, duti setem dan kadar perniagaan di England harus digantikan dengan cukai nilai tanah yang diturunkan sebagai sebahagian daripada rombakan radikal sistem pembiayaan kerajaan tempatan yang akan “memotong” Perbendaharaan, sebuah badan pemikir yang dipengerusikan oleh bekas canselor George Osborne telah mengesyorkan.

Laporan oleh Northern Powerhouse Partnership juga meminta model pendanaan baharu yang termasuk mengalihkan satu sen daripada caruman Insurans Nasional majikan kepada infrastruktur dan perkhidmatan pengangkutan tempatan, mencerminkan model Perancis.

Kumpulan pelobi itu, yang termasuk pemimpin perniagaan utara dan bekas menteri Perbendaharaan Lord Jim O’Neill, menerbitkan kajian itu sebagai seruan untuk penurunan fiskal untuk menangani ketidaksamaan serantau.

Organisasi itu juga mengesyorkan cukai hotel setempat, levi yang biasa digunakan di benua Eropah, yang dikatakan boleh mengumpul £5.5 juta setahun untuk Daerah Tasik sahaja.

England mempunyai model fiskal terpusat yang luar biasa dengan sebahagian besar cukai dinaikkan secara nasional. Oleh itu, kerajaan tempatan sangat bergantung pada geran daripada Whitehall, yang telah berkurangan sejak 2010. Ini ditambah dengan cukai majlis — caj harta kediaman tempatan — dan kadar perniagaan, cukai tempatan ke atas firma yang kebanyakannya dikembalikan kepada Perbendaharaan sebelum diagihkan semula.

Jumlah yang dibayar oleh isi rumah dalam cukai majlis ditentukan oleh sistem jalur nilai hartanah sejak tahun 1991, mewujudkan situasi di mana penduduk “di kumpulan tertinggi hanya membayar tiga kali ganda daripada mereka yang paling rendah — walaupun bernilai sekurang-kurangnya lapan kali ganda. sebanyak”, kata laporan itu.

Cukai majlis juga terus meningkat melebihi inflasi kerana geran kerajaan pusat telah berkurangan dan dewan bandaran telah berusaha untuk menutup jurang yang terhasil. Cukai tempatan adalah antara “cukai yang paling tidak adil, yang tidak sepadan secara bermakna dengan keadaan sebenar rakyat”, tambah laporan itu. Sistem “adalah, secara ringkas, rosak dan tidak sesuai untuk tujuan” dan memerlukan lebih daripada “penyesuaian mudah”.

Ia mencadangkan penilaian semula jalur cukai majlis, penurunan duti setem dan pembaharuan kadar perniagaan sebagai langkah awal. Tetapi ia mengatakan secara ideal cukai nilai tanah baharu – ditetapkan dan dinaikkan secara tempatan tetapi disusun kepada “reka bentuk biasa” – harus menggantikan ketiga-tiganya.

Model ini lazimnya digunakan oleh negara lain, menurutnya, dan harus disokong oleh formula pemindahan fiskal yang dipersetujui untuk mengatasi ketidaksamaan serantau, yang boleh disesuaikan dari semasa ke semasa apabila ekonomi tempatan berkembang.

“Dengan perubahan ini, geran kerajaan tempatan boleh dihapuskan dan wang dikembalikan kepada orang ramai dengan pengurangan cukai pendapatan atau peningkatan faedah yang diterima oleh golongan paling kurang bernasib baik,” kata laporan itu.

“Perbendaharaan akan dikeluarkan secara kekal daripada membiayai kerajaan tempatan, majlis bergerak dan gabungan pihak berkuasa di luar kitaran politik campur tangan Westminster dan Whitehall,” tambahnya.

Laporan itu juga mengesyorkan satu sen daripada caruman Insurans Nasional yang dibayar oleh majikan diserahkan kepada datuk bandar England yang dipilih secara langsung untuk projek pengangkutan dan infrastruktur, yang dimodelkan pada cukai Perancis yang dipanggil Bayaran mobiliti, digunakan di kawasan bandar besar sejak 1999.

resud sgp

pengeluaran angka sdy

sydney totobet

pengeluaran angka hk

tabel sh