site

Soutine Kossoff, ulasan Hastings Contemporary — lukisan mendebarkan terserlah

Chaïm Soutine, ‘The Plane Trees at Céret’ (c1920)

Antara pameran menarik yang paling tidak mungkin musim ini ialah pertemuan École de Paris dan Sekolah London di Soutine Kossoff di Hastings Contemporary. Persembahan yang sangat bercita-cita tinggi untuk galeri serantau, ia merupakan paparan pertama landskap Chaïm Soutine di UK dalam empat dekad, dan berbaloi untuk perjalanan untuk pemandangan Céret yang menggila sahaja. Lukisan-lukisan itu sangat bergelora sehingga dalam “Les Platanes à Céret” dan “Paysage aux Cypres” seolah-olah puting beliung mencabut rumah dan pokok kampung di kaki bukit Pyrenees, menyapu anda ke dalam pusaran warna yang tebal dan berputar. Ini datang dari koleksi peribadi dan kelangsungan hidup mereka adalah luar biasa, kerana Soutine mula membenci Céretsnya dan kemudiannya cuba memusnahkannya.

Seorang imigran Yahudi dari sebuah shtetl berhampiran Minsk, Soutine tiba di Paris pada tahun 1913, mengasimilasikan transfigurasi Kubisme ke dalam bahasa yang fasih, emotif yang berasal dari Van Gogh, berkembang pada tahun 1920-an, menghabiskan tahun perang dalam pelarian dan tewas pada tahun 1943. Dia telah diperkenalkan kepada penonton British di galeri Gimpel Fils pada tahun 1947, kemudian di pameran Tate pada tahun 1963. Pertunjukan ini mengilhami kultus untuk Soutine dalam kalangan artis avant-garde kecil – Leon Kossoff, kawan rapatnya Frank Auerbach, Lucian Freud, Francis Bacon — longgar dikaitkan sebagai Sekolah London. Kossoff, 21 pada 1947, berkata kemudian dia terpegun dengan “realiti hidup Soutine”.

Fizikal lukisannya – permukaan sentuhan, kerja berus yang terburu-buru, bentuk yang dihiris atau diherotkan secara berlebihan tetapi hanya memegang cengkamannya – dan kesungguhan pendekatannya, yang dipertingkatkan dengan status tragisnya, adalah teladan bagi artis kelas berat yang muncul dalam tempoh selepas perang apabila masa depan kiasan kelihatan tidak pasti. Ia bukan soal pengaruh langsung berbanding pertalian dan kepekaan bersama, dan seseorang menyedarinya terutamanya dengan Kossoff. Kekuatan dan ekspresifnya bergantung, seperti Soutine, pada pertempuran antara bentuk dan tanpa bentuk, koheren dan huru-hara, yang diperjuangkan di atas kanvas.

Soutine pada tahun 1920-22 menggugat kestabilan bukit-bukit Céret yang curam dan cemara yang dilanda ribut menjadi gubahan gelisah dan menggeliat — batang pokok mencurah-curah seperti air deras untuk menghimpit rumah kecil yang meringis di “Groupe d’Arbres”, dataran kampung itu bergolak menjadi rivula merah dan emas. “Place de Céret”. Oleh itu, Kossoff muda menghasilkan drama transformasi dan pembaharuan dari tapak pembinaan London yang dilanda peperangan.

Lukisan yang dihasilkan daripada lapisan cat minyak yang tebal menggambarkan tapak pembinaan di sebuah bandar
‘Tapak Bangunan Bandar’ Kossoff (1961)
Kossoff ‘Between Willesden Green and Kilburn, Winter Evening’ (1991)

Dalam “Tapak Bangunan Bandar” (1961), landskap Kossoff yang paling awal dipaparkan, galang hitam dan kren kuning krom timbul daripada laluan pejalan kaki berlumpur yang ditempa dalam lapisan berlapis pigmen: tempat dan lukisan nampaknya wujud secara serentak. Sepanjang tahun 1960-an, panorama bandar Kossoff menawan London dengan lancar. Menara penyejuk konkrit melonjak pada satu pagi biru cerah di tengah-tengah rangkaian kereta api yang membingungkan, tiang elektrik, runtuhan perindustrian dan kawasan terbengkalai di “Willesden Junction, Summer No 2”. Jejambat York Way membelah tanah terbiar yang terbiar, kesuraman yang dikurangkan dengan sentuhan merah dan oren Venetian, dalam “Lanskap Kereta Api berhampiran King’s Cross, Hari Gelap”.

Seperti Soutine, ada perasaan pening diangkat ke atas tanah, tenaga dan pergerakan yang tiada henti. Landasan dan jambatan memberikan asas geometri, tetapi seperti yang dikatakan oleh penulis Iain Sinclair, Kossoff menggambarkan kereta api “sebagai entiti organik, makhluk hidup”.

Kossoff awal dan Soutine awal adalah sama gelap, sapuan berus berselirat, permukaan hampir tidak boleh ditembusi. Kemudian kedua-duanya pecah menjadi cahaya. Bagi Soutine perubahan itu tiba-tiba: lukisannya menjadi cerah dan mengetatkan apabila pengumpul Albert Barnes membeli lebih daripada 50 karya sekaligus pada tahun 1923, menyelamatkannya daripada kemiskinan. Siri landskap kedua beliau yang hebat, dari Côte d’Azur pada akhir 1920-an, mengekalkan sapuan lengkung dan pembinaan termampat Cérets tetapi lebih lapang, berwarna cerah dan lebih teratur, seperti dalam pemandangan dataran bandar di “Paysage de Cagnes avec arbre” dan ‘L’Arbre de Vence”.

Leon Kossof, ‘Kolam Renang Kanak-kanak, Petang Musim Luruh’ (1971)

Kossoff beralih lebih beransur-ansur. Hastings mempunyai keajaiban riuh rendah badan melompat dalam percikan air keperakan melesat dengan cahaya iaitu “Kolam Renang Kanak-Kanak, Musim Luruh”, dicat pada papan yang dihiasi dengan titanium putih: titik tinggi tahun 1970-an. Kemudian muncul “Gereja Kristus, Spitalfields” arkiteknik (1989), fasad yang condong, hampir terkeluar dari bingkai, ajaib, monumental, dapat dirasai: batu berwarna merah jambu pada musim panas, orang ramai yang tidak jelas mengalir melewati Fournier Street.

“Antara Kilburn dan Willesden Green, Musim Sejuk Petang” (1991), awan pucat bergegas bercahaya melalui dahan kosong, sulur dan gelung cat yang menghidupkan setiap inci kanvas, merekodkan serta-merta sebuah gerabak berhenti di garisan utara London — yang biasa dibuat penting. Kereta api itu dilihat dari taman Kossoff, gereja itu berhampiran dengan rumah zaman kanak-kanaknya, kolam adalah tempat dia mengajar anaknya berenang. Tetapi bawa ketiga-tiga lukisan ini bersama-sama dan mereka melonjak dari tempatan kepada kemegahan visi pastoral London, disemai dengan semangat demokratik dan inklusif.

Itu juga dirasai dalam potret kedua-dua artis. Sebahagian daripada Soutine akan diingati daripada persembahan Courtauld 2017 tentang pelayan dan pelayannya. Ucaptama, seperti yang dinyatakan oleh kurator MoMA Monroe Wheeler, ialah “kemegahan yang menyedihkan” pekerja domestik muda. Pakaian seragam mereka bersinar dalam warna impasto yang kaya sesuai untuk raja: berjuta-juta orang kulit putih untuk “Le Petit Pâtissier”, tangan di pinggulnya, insouciant sebagai seorang putera raja; merah dan hitam baldu untuk “Le Valet de Chambre” dengan telinga yang besar dan mata yang sedih. Ia adalah seorang tukang masak pastri remaja yang pada mulanya menarik perhatian Barnes: “keterlaluan, menarik, nyata, truculent, menderita dengan telinga yang besar, hebat, tidak dijangka, dan betul”.

Soutine’s ‘The Little Pastry Chef’ (c1927)

Kossoff juga membuat sifat kejanggalan — miliknya dan rakyatnya. Padat sebagai relief arca, “Head of Seedo” diheret keluar daripada pertambahan cat seperti laluan berlodak di “Tapak Bangunan Bandar”: rekod percubaan berliku-liku untuk mencungkil rupa. Berkumpul, letih dan dingin, isteri Kossoff, Peggy, bergambar selama lima tahun untuk “Bogel di Atas Katil Merah” sebelum dia tiba-tiba menghabiskan gambar itu dalam masa 15 minit — potret ketegangan dan kelembutan pasangan.

Dua rupa adik-beradik Kossoff, kepala muda Philip ditimbulkan dalam coretan berkrim panjang, dahinya yang lebar dihiasi dengan quiff gelap, pada tahun 1962, dan Chaïm tua, pepejal, bulat, meditatif, pada tahun 1988, masing-masing merupakan penjelmaan psikologi: kasih sayang, penentangan, rasa hormat, kesedaran tentang kelemahan.

Sangat peribadi, berazam untuk menjadi pelukis sejak zaman kanak-kanak, Kossoff dan Soutine melihat diri mereka sebagai orang luar, sebahagiannya kerana latar belakang mereka – keluarga Yahudi kelas pekerja warisan Eropah timur – tidak memberi kemasukan kepada kehidupan budaya barat. Daya tarikan seni mereka dikaitkan dengan perjuangan untuk mencapainya, dan dengan sesuatu rohani yang dikekalkan daripada didikan agama mereka. Kedua-duanya tidak cukup dikenali; Persembahan 40 karya Hastings yang dipilih dengan teliti, dengan artis yang digantung di galeri berasingan, memperkayakan pemahaman kita tentang kedua-duanya dengan membuat persamaan sambil meraikan bagaimana masing-masing mencipta dunia yang sepenuhnya individu.

Sehingga 24 September, hastingscontemporary.org

resul singapore

pembukaan sidney

sidney yang

data pengeluaran hk hari ini

totobet net sgp