site

Suami Nicola Sturgeon berhenti sebagai ketua eksekutif SNP

Suami kepada menteri pertama Scotland Nicola Sturgeon telah meletak jawatan sebagai ketua eksekutif parti pemerintah Scotland National selepas ia terpaksa mengakui ia mempunyai 30,000 anggota kurang daripada yang didakwa.

Pemergian mengejut Peter Murrell, yang berkhidmat sebagai CEO sejak 1999 dan berkahwin dengan Sturgeon pada 2010, memberi tamparan hebat kepada penubuhan SNP. Ia juga menyerlahkan perpecahan dan kekacauan yang melanda parti pro-kemerdekaan itu sejak menteri pertama mengumumkan hasratnya untuk meletak jawatan bulan lalu.

Murrell, yang telah berada di bawah tekanan berhubung persoalan mengenai pembiayaan SNP, berkata pada hari Sabtu beliau telah merancang untuk berundur selepas parti itu memilih pengganti Sturgeon akhir bulan ini, tetapi kini akan pergi berkuat kuasa serta-merta.

SNP mengakui pada hari Khamis ia mempunyai 30,000 lebih sedikit ahli daripada yang didakwanya pada awal kempen sengit yang dipertandingkan untuk memilih pembawa standard baharu bagi kempen menamatkan kesatuan Scotland selama tiga abad dengan England.

Peletakan jawatan Murrell berlaku selepas pemergian Murray Foote pada hari Jumaat, ketua komunikasi untuk ahli SNP parlimen Scotland. Foote berkata terdapat “isu serius” dengan kenyataan yang dikeluarkannya “sebagai penghargaan kepada rakan sekerja di Ibu Pejabat parti” kepada wartawan yang mempersoalkan nombor keahlian SNP.

“Tanggungjawab terhadap respons SNP terhadap pertanyaan media mengenai nombor keahlian kami terletak pada saya sebagai ketua eksekutif,” kata Murrell dalam satu kenyataan. “Walaupun tidak ada niat untuk mengelirukan, saya menerima bahawa ini adalah hasilnya.”

Perpecahan dalam SNP dan aduan mengenai pengendaliannya terhadap pemilihan kepimpinan telah memusnahkan disiplin yang dibanggakan yang membantu parti itu mengawal kerajaan yang diturunkan Scotland pada 2007 dan memenangi setiap pilihan raya besar sejak itu.

Kate Forbes, setiausaha kewangan dan salah seorang daripada dua calon utama untuk menjadi pemimpin dan menteri pertama SNP seterusnya, berkata dalam surat kepada ahli yang disiarkan di Twitter bahawa dia telah “terluka dan terharu dengan kegawatan luar biasa dalam parti kami sejak hari-hari terakhir. ”.

Ash Regan, bekas menteri keselamatan masyarakat dan calon luar untuk kepimpinan, berkata beliau “digalakkan untuk melihat asas demokrasi parti kini menegaskan diri mereka”. Regan sebelum ini berkata bahawa mempunyai pasukan isteri dan suami sebagai ketua dan CEO parti merupakan konflik kepentingan, terutamanya semasa pemilihan kepimpinan.

Humza Yousaf, setiausaha kesihatan dan kegemaran pembuat taruhan untuk menggantikan Sturgeon, telah berjalan di atas platform yang umumnya menyokong rekodnya tetapi dia juga telah meminta pembaharuan ibu pejabat SNP.

Yousaf berkata pada hari Sabtu dia bersetuju dengan Murrell bahawa sudah tiba masanya untuk “memberi laluan kepada pemimpin baharu untuk melantik ketua eksekutif baharu yang bersemangat tentang SNP dan tujuan kemerdekaan seperti yang pernah dilakukannya”.

Selepas ketiga-tiga calon menyertai gesaan agar SNP mendedahkan saiz keahliannya semasa, parti itu berkata pada Khamis bahawa 72,186 orang layak mengambil bahagian dalam undian kepimpinan, yang ditutup pada 27 Mac.

SNP telah mendakwa pada permulaan perlumbaan ia masih mempunyai hampir 104,000 ahli yang dilaporkannya pada penghujung 2021 — itu sendiri kejatuhan ketara daripada puncak 125,000 pada 2019.

Parti itu telah dikritik berhubung pengendalian wang yang diperoleh pada 2017 dan 2019 untuk membiayai kempen referendum kemerdekaan yang dijangkakan.

Dan ia telah menghadapi persoalan mengenai pinjaman £107,620 yang dibuat oleh Murrell kepada parti itu pada 2021 “untuk tujuan modal kerja”. Pinjaman itu tidak diisytiharkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya sehingga lebih setahun kemudian, pelanggaran peraturan kewangan pilihan raya.

Ditanya pada sidang akhbar bulan lalu apabila dia mengetahui tentang pinjaman itu, Sturgeon berkata dia tidak dapat mengingati dan apa yang suaminya lakukan dengan sumbernya adalah “masalah baginya”.

tgl sgp result

pengeluaran sindy

totobet data sidney

angka result hk

singapura totobet net