site

Sunak berhasrat untuk memikat pemimpin perniagaan Britain dalam penetapan semula korporat

Rishi Sunak akan melancarkan serangan azimat dengan pemimpin perniagaan minggu depan, dalam usaha untuk merangsang agenda pertumbuhannya dan menentang kejayaan semakin meningkat Buruh dalam memikat korporat Britain.

Perdana menteri telah memberitahu kabinetnya untuk mengukuhkan hubungan dengan pemimpin perniagaan kanan dan “membenamkan pandangan perniagaan praktikal dalam penggubalan dasar”, menjelang acara besar di London pada hari Isnin.

Inisiatif Sunak bertujuan untuk menetapkan semula hubungan antara perniagaan dan kerajaan Konservatif, berikutan pergolakan ekonomi dan kemelut antara kedua-dua pihak semasa rejim Boris Johnson dan Liz Truss.

Tories Kanan mengakui bahawa pemimpin Buruh Sir Keir Starmer memenangi beberapa orang dalam komuniti perniagaan melalui “serangan koktel udang” tanpa henti di Kota London dan di seluruh negara.

Sunak pada Selasa memperkenalkan kepada kabinetnya Franck Petitgas, bekas eksekutif Morgan Stanley yang minggu lalu dilantik sebagai penasihat perniagaan dan pelaburan baharu perdana menteri.

Minggu depan para menteri termasuk canselor Jeremy Hunt dan setiausaha perniagaan Kemi Badenoch akan menyertai Sunak dalam satu siri acara di London yang digelar “Business Connect”.

“Banyak tokoh perniagaan C-suite akan berada di sana,” kata seorang pegawai kerajaan, yang mengesahkan Sunak mahu meningkatkan penglibatan perniagaan. “Ia masalah besar. Ini adalah perkara seterusnya yang akan kami utamakan.”

Komen Johnson yang terkenal “perniagaan keji” melambangkan pecahan hubungan pasca-Brexit antara Konservatif dan dunia korporat, keretakan yang dieksploitasi oleh Starmer.

Walaupun Belanjawan Hunt dialu-alukan oleh perniagaan, adalah perkara biasa bagi eksekutif kanan untuk mengadu bahawa mereka tidak dapat mengadakan pertemuan dengan — atau maklum balas daripada — menteri.

Buruh menjangkakan untuk menjual acara perniagaannya pada persidangan parti tahunan musim luruh ini di Liverpool. Acara tahun lalu menyaksikan kehadiran syarikat tertinggi sejak 2010, tahun terakhir parti itu memerintah. Secara berasingan, persidangan perniagaan semasa musim sejuk telah menarik lebih daripada 350 hadirin kanan.

Tokoh-tokoh yang telah memberikan kata-kata hangat mengenai kepimpinan semasa Buruh termasuk John Allan, pengerusi Tesco, yang telah menyifatkan dasar ekonomi parti itu sebagai “boleh dipercayai, komited”.

Starmer, canselor bayangan Rachel Reeves dan setiausaha perniagaan bayangan Jonathan Reynolds telah membuat usaha bersepadu untuk melibatkan diri dengan eksekutif sejak tiga tahun lalu.

Menurut pegawai parti Buruh, pasukan itu telah bertemu lebih daripada 1,000 pemimpin perniagaan dalam tempoh itu, termasuk ramai pengerusi dan ketua eksekutif FTSE 250.

Bagi Starmer dan Reeves, yang memilih untuk bertemu pemimpin dari bank pelaburan AS semasa lawatan ke Davos, jangkauan itu merupakan cara yang sangat ketara untuk menjauhkan diri mereka daripada kepimpinan Buruh sebelumnya di bawah veteran “kiri keras” Jeremy Corbyn.

Tinjauan Opinium terhadap 500 pemimpin perniagaan pada bulan Disember, yang ditauliahkan secara persendirian oleh Buruh, mendapati bahawa majoriti memandang baik pada idea kerajaan Buruh.

Kira-kira 32 peratus pemimpin perniagaan besar berpendapat kerajaan Buruh lebih baik untuk mereka, berbanding 26 peratus untuk Konservatif. Terdapat juga petunjuk untuk Buruh sebanyak 8 peratus dan 6 peratus dalam kalangan perniagaan bersaiz sederhana dan kecil, menurut tinjauan pendapat itu.

Secara keseluruhannya, parti itu telah meningkatkan kelebihan bersihnya dengan pemimpin perniagaan daripada +3 kepada +15 antara Julai dan Disember 2022, menurut tinjauan itu.

Walau bagaimanapun, pemimpin perniagaan berpendapat bahawa ahli politik mesti melibatkan diri dalam intipati dasar, bukan hanya mengadakan pesta minuman. “Mudah untuk melibatkan diri pada tahap yang luas,” kata seorang tokoh perniagaan kanan.

togel singapore result

keluaran sidney hari ini

sidney yang

hasil togeĺ hongkong

sgp138