site

Sunak memberi amaran kepada Netanyahu tentang ‘kebimbangan antarabangsa’ terhadap pertempuran semasa lawatan UK

Rishi Sunak pada hari Jumaat memberi amaran kepada Benjamin Netanyahu tentang “kebimbangan antarabangsa” terhadap “ketegangan yang semakin meningkat” dengan rakyat Palestin, kerana lawatan perdana menteri Israel ke UK menimbulkan bantahan daripada Yahudi British.

Perdana Menteri UK mengeluarkan mesej yang luar biasa tumpul berikutan peristiwa di Israel yang mendorong seorang ahli parlimen Konservatif terkemuka mencadangkan London harus mula menjadi “rakan kritikal” negara itu.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, bantahan terhadap rombakan kehakiman yang dipertikaikan sengit telah menarik puluhan ribu penunjuk perasaan di seluruh Israel dan mencetuskan kemelut politik. Ketegangan semakin membara dengan komen minggu ini oleh menteri kewangan Bezalel Smotrich, yang mendakwa “tidak ada rakyat Palestin”.

Pada hari Jumaat, ratusan penunjuk perasaan Yahudi mencemuh Netanyahu ketika dia tiba di Downing Street, kediaman rasmi perdana menteri UK, untuk rundingan dua hala.

Nombor 10 berkata Sunak telah menyatakan “solidariti” dengan Israel dalam menghadapi siri serangan pengganas baru-baru ini oleh rakyat Palestin ke atas Israel, dan London akan sentiasa “berdiri bersama Israel dan keupayaannya untuk mempertahankan diri”.

Tetapi Downing Street juga menyatakan kebimbangan bahawa ketegangan yang meningkat di rantau itu berisiko menjejaskan usaha untuk mencapai “penyelesaian dua negara”, di mana negara Palestin dan Israel sepenuhnya akan wujud bersama.

Penunjuk perasaan pro-demokrasi membantah di London semasa lawatan Benjamin Netanyahu pada hari Jumaat © Stefan Rousseau/PA

Tentera Israel telah bertindak agresif di kawasan yang dikawal oleh Pihak Berkuasa Palestin dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Dalam kejadian paling maut, serbuan oleh tentera Israel di bandar Nablus Tebing Barat membunuh 11 orang pada Februari.

Nombor 10 berkata Sunak telah “menggariskan kebimbangan antarabangsa mengenai ketegangan yang semakin meningkat di Tebing Barat dan risiko menjejaskan usaha ke arah penyelesaian dua negara” dan “menggalakkan semua usaha untuk meredakan kemerosotan”, terutamanya semasa bulan suci Ramadan dan bulan Ramadan. perayaan Paskah Yahudi.

“Perdana menteri menekankan kepentingan untuk menegakkan nilai demokrasi yang menyokong hubungan kami, termasuk dalam cadangan pembaharuan kehakiman di Israel,” tambah Downing Street.

Jonathan Wittenberg, rabbi kanan Yudaisme Masorti di UK, menghadiri protes pada hari Jumaat, dengan mengatakan terlebih dahulu bahawa adalah penting untuk mempertahankan Yudaisme terhadap “nasionalis, penyempitan literal”.

Sunak mengadakan mesyuarat itu walaupun Alicia Kearns, pengerusi Tory jawatankuasa hal ehwal luar Dewan Rakyat, mempersoalkan terlebih dahulu sama ada ia perlu diteruskan.

Selepas perbincangan antara Sunak dan Netanyahu, Kearns berkata adalah penting bahawa sekutu bercakap “terus terang”, sambil menambah: “Ini mungkin permulaan UK menjalin hubungan dengan Israel di mana kita boleh menjadi kawan yang kritikal.”

Steve McCabe, ahli parlimen Buruh dan pengerusi kumpulan Friends of Israel parti, juga menyuarakan kebimbangan, memberitahu saluran TV Israel bahawa pembaharuan Netanyahu kepada mahkamah tertinggi negara itu seolah-olah “serangan luar biasa terhadap kebebasan mahkamah dan pada teras utama Demokrasi Israel”.

Kedutaan Israel di London tulis di Twitter bahawa kedua-dua pemimpin telah bertemu dan membincangkan “isu nuklear Iran”.

“PM Israel mengucapkan terima kasih kepada PM Sunak atas pendirian negaranya mengenai perkara ini,” katanya. Kedutaan tidak merujuk kepada kebimbangan Sunak tentang demokrasi atau ketegangan yang meningkat.

angka result sgp

pengeluaran sydney sekarang

sidney totobet hari ini

totobet hk hari ini

pengeluaran singapura