site

Sunak mengalahkan pemberontak Tory untuk memenangi undi pada perjanjian Ireland Utara selepas Brexit

Perdana Menteri UK Rishi Sunak dengan mudah memenangi undi Dewan Rakyat pada perjanjian baharunya selepas Brexit untuk Ireland Utara sebanyak 515 berbanding 29, tetapi hanya selepas mengalami pemberontakan Konservatif yang merosakkan yang diketuai oleh tiga bekas pemimpin Tory.

Boris Johnson, Liz Truss dan Iain Duncan Smith adalah antara 22 Tories yang mengundi menentang apa yang dipanggil rangka kerja Windsor, bersama enam Ahli Parlimen parti Kesatuan Demokratik Ireland Utara.

Majoriti 486 undi Sunak, yang diperolehi dengan sokongan kebanyakan Ahli Parlimen Tory dan parti pembangkang Buruh, bermakna penulisan semula protokol Ireland Utara yang kontroversi itu telah melepasi halangan utamanya.

Tetapi kemenangannya datang dengan masalah politik yang ketara, tidak kurang fakta bahawa DUP menunjukkan pada hari Rabu bahawa ia tidak berhasrat untuk menarik balik boikot perhimpunan Ireland Utara di Stormont.

Sir Jeffrey Donaldson, pemimpin DUP, berkata perjanjian Brexit yang dicapai oleh Sunak dengan EU tidak memberikan “asas mampan pada peringkat ini” untuk parti itu kembali menyertai semula eksekutif perkongsian kuasa.

“Kami akan mengundi menentang cadangan itu hari ini dan terus berhubung dengan kerajaan untuk mendapatkan penjelasan, kerja semula dan perubahan,” katanya.

Pendirian DUP bermakna Ireland Utara tidak mungkin mempunyai eksekutif yang berfungsi tepat pada masanya untuk ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday bulan depan, yang menamatkan konflik bertahun-tahun di rantau itu. Presiden AS Joe Biden dijangka melawat Belfast untuk menandakan ulang tahun itu.

Walaupun pembangkang DUP, tinjauan untuk Berita Ireland mendapati sokongan untuk rangka kerja Windsor di kalangan pengundi utara mengatasi pembangkang kepada perjanjian itu dengan hampir tiga berbanding satu.

Sementara itu, pemberontakan oleh ahli parlimen pro-Brexit Tory, yang menentang hukuman tiga baris, mengesahkan bahawa parti Sunak masih mempunyai ahli Eurosceptics tegar yang sanggup menentang kuasanya.

Downing Street telah menjangkakan bahawa kira-kira 20 Ahli Parlimen Konservatif akan mengundi menentang langkah itu. Sekutu Sunak mengetepikan pemberontakan itu dan berkata undian itu “menyelesaikan Brexit”. Kira-kira 50 Ahli Parlimen Tory sama ada berkecuali atau tidak hadir.

Johnson, yang berehat daripada disoal oleh Ahli Parlimen mengenai urusan “partygate” untuk mengundi menentang perjanjian Windsor, dianggap oleh sekutu Sunak sebagai pemimpin tidak rasmi pemberontakan.

Steve Baker, menteri Ireland Utara dan mengisytiharkan diri sebagai “lelaki keras Brexit”, menyokong perjanjian itu dan memberi amaran kepada Johnson bahawa dia berisiko kelihatan seperti “kedai paun Nigel Farage”.

Rangka kerja Windsor bertujuan untuk meredakan pergeseran yang diwujudkan oleh protokol Ireland Utara, pengaturan perdagangan pasca Brexit yang telah memburukkan hubungan EU-UK dan melumpuhkan politik di rantau ini.

Pada hari Rabu, ahli parlimen hanya mengundi pada elemen utama perjanjian itu, yang dipanggil brek Stormont, yang membolehkan ahli perhimpunan Ireland Utara membuat bantahan terhadap peraturan baharu EU yang dikenakan.

Menjelang pengundian pada hari Rabu, Johnson berkata: “Peraturan yang dicadangkan bermakna sama ada Ireland Utara kekal ditawan oleh perintah undang-undang EU – dan semakin berbeza dari seluruh UK – atau ia bermakna bahawa seluruh UK adalah tidak dapat menyimpang dengan betul dan mengambil kesempatan daripada Brexit.”

Mark Francois, pengerusi Kumpulan Penyelidik Eropah ahli parlimen Eurosceptic Tory, yang “dewan bintang” telah meneliti perjanjian itu, pada hari Selasa memberi isyarat bahawa mereka masih mempunyai banyak kebimbangan.

“Penemuan utama dewan bintang ialah: undang-undang EU akan tetap berkuasa di Ireland Utara; hak rakyatnya di bawah Akta Kesatuan 1800 tidak dipulihkan; lorong hijau sebenarnya bukan lorong hijau sama sekali,” katanya.

“Brek Stormont boleh dikatakan tidak berguna dan rangka kerja itu sendiri tidak mempunyai jalan keluar, selain melalui proses undang-undang yang sangat kompleks.”

totobet net singapura

hasil pengeluaran sdy

peng sdy

pengeluaran hk kemarin

totober sgp