site

Sunak pins berharap pada perpecahan kesatuan untuk mendapatkan perjanjian gaji NHS

Rishi Sunak berharap perpecahan di kalangan kesatuan kesihatan akan membolehkan kerajaan menyelesaikan pertikaian gaji NHS yang telah lama berlarutan bulan depan, kerana angka baharu pada hari Isnin mendedahkan gangguan besar yang disebabkan oleh mogok.

Kira-kira 195,000 pelantikan NHS, termasuk operasi dan imbasan hospital, terpaksa dibatalkan minggu lalu di England kerana empat hari tindakan industri oleh doktor muda.

Perdana menteri mengakui mogok boleh menjadikannya “lebih mencabar” untuk memenuhi janjinya untuk memotong senarai menunggu untuk rawatan NHS.

Menamatkan pertikaian gaji NHS adalah kritikal bagi Sunak, dengan tinjauan pendapat menunjukkan orang ramai terus menyokong jururawat yang mogok dan dengan keadaan perkhidmatan kesihatan ditetapkan menjadi isu utama pada pilihan raya umum akan datang.

Perdana menteri telah berdepan dengan gelombang mogok terbesar dalam sektor awam dan swasta selama beberapa dekad, ketika pekerja menuntut gaji yang lebih tinggi di tengah-tengah krisis kos sara hidup.

Walaupun pertikaian gaji dengan doktor muda kelihatan sukar diselesaikan, Sunak berharap perjanjian gaji dapat dicapai tidak lama lagi dengan kira-kira 1 juta pekerja kesihatan lain yang dilindungi oleh kontrak Agenda untuk Perubahan, termasuk jururawat, kakitangan ambulans dan porter.

Dia menegaskan pada hari Isnin bahawa kenaikan gaji 5 peratus untuk 2023-24 dan bayaran sekali sahaja untuk tahun lepas adalah “munasabah”, dan Downing Street berkata ia adalah tawaran “akhir”.

Minggu lalu ahli Kolej Kejururawatan Diraja menolak tawaran itu, walaupun ia disyorkan oleh kepimpinan kesatuan itu – menimbulkan kekeliruan dalam usaha Sunak untuk menamatkan tindakan industri sektor awam selama berbulan-bulan.

Sekutu perdana menteri telah mengira bahawa jika pekerja NHS menerima perjanjian gaji, akan ada kesan bola salji, dengan tekanan meningkat kepada pekerja sektor awam di kawasan lain untuk menamatkan mogok mereka.

Orang dalam kerajaan kanan berkata pada hari Isnin mereka “berharap” bahawa penolakan RCN terhadap tawaran itu boleh diatasi bulan depan jika ahli kesatuan kesihatan besar lain mengundi untuk menyokongnya.

Keputusan akhir mengenai perjanjian gaji tidak akan menjadi jelas sehingga mesyuarat pada 2 Mei Majlis Kakitangan NHS, sebuah badan yang boleh memutuskan untuk menerima tawaran itu walaupun mendapat tentangan daripada ahli RCN. Badan tersebut mewakili kesatuan sekerja atau persatuan kakitangan yang ahlinya dilindungi oleh kontrak Agenda untuk Perubahan.

Sepuluh daripada mereka telah berunding dengan ahli sama ada untuk menerima perjanjian gaji, dengan kebanyakan undi akan ditutup pada akhir April. Majlis ini mengendalikan sistem jenis kolej pilihan raya, dengan kesatuan yang lebih besar membawa beban yang lebih besar.

Unison, yang ahlinya dengan tegas menerima tawaran minggu lalu, mempunyai undian terbanyak, meningkatkan prospek bahawa, dengan syarat beberapa kesatuan besar lain – terutamanya GMB – turut menyokongnya, perjanjian itu boleh diluluskan.

“Semuanya bergantung pada apa yang GMB lakukan,” kata seorang sumber dalam kerajaan.

Kepimpinan GMB mengesyorkan perjanjian gaji dan sedang mengundi ahlinya.

Kesatuan itu akan mendapat keputusan undian pada 28 April, dan orang dalam GMB berkata keputusan itu mungkin “sangat hampir”.

Sekiranya Majlis Kakitangan NHS menerima perjanjian gaji terkini, duluan menunjukkan bahawa kerajaan hanya akan mengenakannya kepada ahli RCN dan mana-mana kesatuan sekerja lain yang menolaknya.

Pada tahun 2018, sebagai contoh, satu lagi tawaran gaji untuk pekerja NHS mendapat sokongan setiap kesatuan dalam majlis kecuali GMB. Ahli-ahlinya akhirnya mempunyai penyelesaian yang dipaksakan kepada mereka.

Dalam keadaan sedemikian, RCN perlu memutuskan sama ada untuk meneruskan mogok dengan harapan untuk mendapatkan tawaran yang lebih baik.

Selepas ahlinya menolak tawaran itu minggu lalu, kepimpinan kesatuan mengumumkan mogok 48 jam bermula pada 30 April.

Sunak cuba mengecilkan kepentingan undi RCN, dengan menyatakan bahawa hanya 54 peratus daripada ahli kesatuan itu mengundi untuk menolak tawaran gaji dengan peratusan keluar mengundi sebanyak 61 peratus.

“Apabila anda melihat peratusan keluar mengundi, ia adalah minoriti ahli kesatuan itu yang mengundi untuk mogok,” katanya.

Tetapi menurut tinjauan YouGov, orang ramai terus menyokong jururawat yang mogok. Tinjauan terbaru firma penyelidikan itu menunjukkan bahawa 67 peratus orang menyokong mogok itu.

Kepekaan NHS telah ditonjolkan dalam tinjauan YouGov berasingan yang menunjukkan bahawa pengundi menjadikan kesihatan sebagai isu kedua terbesar mereka, di belakang ekonomi dan mendahului imigresen dan suaka.

Di sebalik tekanan politik untuk menyelesaikan pertikaian gaji, Sunak dan canselornya Jeremy Hunt berhujah bahawa keutamaan menyeluruh tahun ini adalah untuk mengurangkan inflasi, yang mereka persalahkan atas gelombang mogok.

Bercakap di Washington minggu lalu, Hunt berkata inflasi teras lebih 6 peratus “berkaitan secara langsung dengan kenaikan gaji”.

Dia menambah: “Perkara terburuk yang boleh kami lakukan untuk doktor muda, jururawat . . . atau sesiapa sahaja akan menguruskan ekonomi dengan cara yang mereka masih bimbang tentang inflasi 10 peratus dalam masa setahun.” Inflasi harga pengguna berada pada 10.4 peratus pada Februari.

Bagaimanapun tindakan perindustrian dalam sektor awam – termasuk mogok oleh penjawat awam dan guru – telah menambahkan suasana huru-hara pada ketika perdana menteri cuba untuk menunjukkan kecekapan pengurusan selepas kegawatan pendahulunya.

Pengundi akan mendapat peluang pertama untuk menyampaikan keputusan mengenai prestasi Sunak pada 4 Mei dalam pilihan raya tempatan di England.

Greg Hands, pengerusi parti Konservatif, telah cuba menguruskan jangkaan dengan memberi amaran kepada Tories boleh kehilangan 1,000 kerusi.

totobet singapore hari ini

keluaran sidney hari ini

togelsidney org

apa keluar hk malam ini