site

Tawaran Pengarah: Ketua pajak gadai menggunakan wang tunai

Keadaan kini kelihatan lebih baik untuk ekonomi UK berbanding pada awal tahun, dengan jawatankuasa dasar monetari Bank of England bulan lepas mendail kembali pada jangkaan sebelumnya penurunan enam suku berturut-turut kepada hanya satu.

Namun hakikat bahawa inflasi harga pengguna kekal pada paras dua angka menunjukkan tekanan yang dirasai oleh pendapatan isi rumah boleh guna tidak akan hilang dalam masa terdekat.

Masa yang lebih sukar telah mendorong pertumbuhan di H&T, perniagaan pajak gadai terbesar di UK.

Saiz buku ikrarnya meningkat sebanyak 50 peratus sepanjang tahun lalu kepada lebih daripada £100 juta, apabila orang ramai memanfaatkan syarikat itu untuk mendapatkan wang tunai dalam pasaran yang dikatakan kebuluran penyedia kredit jangka pendek dalam jumlah kecil yang lain. Pinjaman agregat meningkat sebanyak 52 peratus kepada £218 juta dan lebih daripada 40 peratus pinjaman adalah kepada pelanggan baharu.

Ketua eksekutif Chris Gillespie memberitahu pelabur bulan lepas bahawa permintaan telah meningkat kepada “paras rekod” dalam dua bulan pertama tahun ini.

Saham syarikat itu telah jatuh sekitar 16 peratus daripada kemuncak 510p Disember lalu apabila ekonomi bertambah baik, tetapi Gillespie jelas berpendapat perniagaan itu boleh mengekalkan momentumnya, dengan 10 kedai baharu dibuka sepanjang tahun lepas dan dua lagi ditambah sejak tahun- akhirnya menjadikan jumlah keseluruhan kepada 269. Dia membeli £107,000 saham pada 28 Mac. Tidak mengejutkan bagi seorang pemegang pajak gadai, dia nampaknya tidak membayar terlalu banyak memandangkan saham itu berharga sekitar tujuh kali ganda ramalan pendapatan dan menawarkan hasil dividen sebanyak 3.5 peratus.

Bos Petershill mengekalkan kepercayaan kepada PE

Pasaran ekuiti telah mengalami serangan turun naik yang mana pelaburan ekuiti swasta kelihatan terlindung – sekurang-kurangnya buat masa ini.

Data daripada PitchBook dan Morningstar mendapati prestasi penanda aras awam agregat menjana pulangan sebanyak 18.8 peratus antara permulaan 2020 dan September tahun lepas. Dalam tempoh yang sama, nilai aset bersih ekuiti persendirian (PE) meningkat sebanyak 84.9 peratus.

Walaupun industri ekuiti persendirian menikmati tahun kedua terbaiknya dalam rekod pada 2022, menurut laporan ekuiti persendirian tahunan Bain & Company, nilai urus niaga beli keluar, keluar dan dana yang dikumpul semuanya jatuh apabila kadar faedah yang lebih tinggi “tutup spigot murah, pembiayaan hutang yang boleh diperolehi”.

Firma PE terus mempelbagaikan kepada apa yang dipanggil pengurus aset alternatif, menawarkan dana melabur dalam kredit swasta, infrastruktur dan hartanah. Malah, industri masih ditutup tahun lepas mencatat rekod ‘serbuk kering’ bernilai $3.7tn (£3.03tn), kata laporan itu.

Petershill Partners, syarikat spin-off Goldman Sachs yang mengambil alih kepentingan dalam firma rakan kongsi am ini, tidak membimbangkan. Ia mempunyai pelaburan dalam 25 firma rakan kongsi, dengan pertumbuhan tahunan kompaun 28 peratus dalam aset di bawah pengurusan (AUM) antara 2018-22 adalah lebih dua kali ganda purata industri, katanya ketika membentangkan keputusan tahunan pada Januari. Ia menjangkakan pertumbuhan AUM berterusan sekurang-kurangnya $20bn-$25bn sebelum pengambilalihan tahun ini.

Pelabur dalam kenderaan ekuiti persendirian yang disenaraikan secara terbuka kelihatan kurang pasti dengan prospek industri. Pemain besar AS semuanya telah menyaksikan penjualan, dengan saham dalam Kumpulan Carlyle turun 38 peratus sejak 12 bulan lalu dan saham Blackstone jatuh sebanyak 35 peratus.

Saham Petershill Partners sendiri telah jatuh sebanyak 36 peratus sejak 12 bulan lalu dan telah berkurangan lebih separuh sejak penyenaraian pada 350p 18 bulan lalu. Pengerusi Naguib Kheraj mengekalkan kepercayaan, walaupun – dia membeli lebih daripada £450,000 bernilai selepas mereka merosot kepada 150p pada akhir Mac.

result. sgp

hasil pengeluaran sdy

sdy toto

totobet hk hari ini

togel singapore hari ini