site

Tesco meramalkan keuntungan mendatar selepas inflasi mencecah rantaian bekalan

Rangkaian pasar raya terbesar di UK Tesco berkata ia akan bergelut untuk meningkatkan keuntungan tahun ini di tengah-tengah “paras inflasi yang belum pernah berlaku sebelum ini” merentas rantaian bekalannya.

Ketua eksekutif Ken Murphy berkata kumpulan itu telah bergelut dengan peningkatan kos produk daripada pembekal sambil juga cuba menghalang pelanggan terpikat kepada rantaian diskaun.

Keuntungan operasi larasan runcit, yang tidak termasuk petrol, akan “secara umum mendatar” tahun kewangan ini Tesco berkata pada Khamis, kerana ia mendedahkan bahawa ukuran keuntungan turun 6.3 peratus kepada £2.4 bilion pada tahun ini hingga Februari, sejajar dengan jangkaan. Keuntungan sebelum cukai keseluruhan dikurangkan separuh kepada £1 bilion.

Kumpulan itu telah melabur dalam beberapa inisiatif seperti memadankan rantaian diskaun Aldi pada harga untuk mengelakkan pembeli daripada berpaling tadah kepada pesaing. “Kami adalah yang paling berdaya saing yang pernah kami hargai,” kata Murphy.

Kenaikan harga di Tesco adalah “lebih rendah secara bermakna” daripada kadar inflasi barangan runcit utama sebanyak 17.5 peratus yang dicatatkan pada Mac oleh Kantar, tambahnya.

Pelanggan Tesco telah menukar daging merah yang lebih mahal dengan daging putih untuk mengurangkan bil makanan mereka, serta memasak lebih banyak makanan di rumah dan semakin menggunakan bahan-bahan sisa.

Ketua eksekutif itu meramalkan bahawa inflasi akan turun akhir tahun ini, diterajui oleh kejatuhan harga komoditi seperti minyak dan bijirin, tetapi harga beras dan protein akan kekal lebih tinggi.

Rantaian itu, yang mempunyai lebih suku daripada bahagian pasaran runcit UK, berkata ia menyedari tekanan yang dihadapi pembekalnya daripada kos harian yang tinggi, termasuk bil tenaga yang lebih tinggi, tetapi ia tidak “takut untuk mempunyai perbualan apabila perlu demi kepentingan pelanggan kami”.

Murphy berhujah bahawa Tesco “sangat seimbang dalam pendekatannya dengan pembekal” walaupun ia telah dapat menggunakan saiznya untuk mendapatkan syarat yang lebih baik daripada pesaing pada item tertentu. Musim panas lalu, rantai itu terlibat dalam pertikaian mengenai harga dengan Kraft Heinz yang membawa kepada jurang sementara pada rak.

Jualan setahun penuh kumpulan itu meningkat 5.3 peratus kepada £57 bilion. Termasuk bahan api, pendapatan meningkat 7.2 peratus tahun lepas kepada £65.7bn.

Zoe Gillespie, pengurus pelaburan di RBC Brewin Dolphin, berkata: “Walaupun keuntungan dijangka tidak berubah untuk tahun hadapan, penerusan skim pembelian balik sahamnya dan pelaksanaan strategi yang kukuh bermakna Tesco kekal dalam keadaan baik.”

Saham Tesco, yang naik kira-kira 19 peratus tahun ini, meningkat 2 peratus pada pagi Khamis.

Secara berasingan, Murphy berkata bahawa dakwaan salah laku di tempat kerja di CBI adalah “jelas sangat serius” tetapi ia enggan mengulas lanjut sama ada ia akan menyemak semula keahliannya sehingga “penyiasatan telah berjalan lancar”. Pengerusi Tesco John Allan sebelum ini adalah presiden dan naib presiden organisasi majikan.

result sgphari ini

pengeluaran sidney siang ini

result sdy

hongkong totobet

keluaran hk malam ini