site

Tingkah laku anti-sosial di bandar-bandar Britain akan mengambil masa bertahun-tahun untuk diperbaiki, pakar memberi amaran

Apabila Mark Craig mula-mula berpindah ke bandar New Ferry di Merseyside di barat laut England 35 tahun yang lalu, ia mempunyai reputasi yang baik.

Tetapi sejak sedekad yang lalu, tingkah laku antisosial telah memburukkan masyarakat. Sekumpulan 30 atau 40 kanak-kanak berkeliaran di sekitar presint membeli-belah atau sudut taman, memulakan kebakaran dan melontar peluru berpandu ke arah orang yang lalu-lalang, mengganas penduduk tempatan.

“Adalah menghairankan tiada siapa yang cedera lebih parah,” kata Craig, yang selama 20 tahun lalu mempengerusikan persatuan penduduk kawasan itu. Reputasi Feri Baru telah menjadi “lebih buruk dan lebih buruk apabila keadaan pusat daerah telah merosot”, tambahnya.

Cerita yang sama dilaporkan kerap di pusat bandar di seluruh UK, dengan 54 peratus orang memberitahu tinjauan pendapat More in Common pada bulan Januari bahawa polis tidak mengambil serius tingkah laku antisosial. Pengalaman tingkah laku antisosial yang dilaporkan sendiri meningkat hampir 30 peratus antara 2015 dan 2020, menurut Pejabat Statistik Kebangsaan.

Ahli akademik, badan pemikir dan pemimpin masyarakat tempatan menunjukkan gabungan faktor yang mendorong corak tersebut. Banyak perkhidmatan tempatan yang pernah menutup kelakuan sebegitu kekal kosong berikutan penjimatan, manakala beberapa pusat bandar telah bergelut dengan unit kosong dan kemerosotan ekonomi, menjadikannya magnet untuk gangguan.

Menangani mereka akan memerlukan usaha jangka panjang oleh pelbagai agensi tempatan dan nasional, kata pakar.

Kedua-dua parti politik utama UK telah berjanji untuk memberi tumpuan kepada isu tersebut. Buruh telah berjanji untuk mengambil 13,000 lagi pegawai polis kejiranan dan pegawai sokongan komuniti polis. Kerajaan melancarkan strategi pada bulan Mac, memaparkan larangan memiliki gas ketawa dan kepolisan “hotspot” untuk menyasarkan kawasan bermasalah.

Dalam laporannya mengenai peningkatan tahap awal tahun ini, badan pemikir yang berhaluan kanan Onward bertanya kepada penduduk di lima bandar — Oldham, Walsall, Clacton, Barry dan South Shields — tentang kebimbangan terbesar mereka, yang serupa dengan New Ferry.

Penduduk merujuk kepada “zon larangan” — tempat yang mereka elakkan di pusat bandar, taman dan hab pengangkutan. Bilangan kesalahan ketenteraman awam yang direkodkan, seperti mabuk dan berkelakuan tidak senonoh di bandar-bandar mengatasi peringkat kebangsaan, yang meningkat lebih dua kali ganda sejak 2015.

Seterusnya menegaskan bahawa perasaan selamat di jalan raya adalah “asas penting kepada laluan lain untuk penjanaan semula” seperti perbelanjaan jalan raya dan berulang-alik.

Tahap tingkah laku antisosial di UK tidak selalunya begitu tinggi, kata Matthew Ashby, pensyarah dalam sains keselamatan dan jenayah di University College London.

Seorang wanita melepasi papan kenyataan komuniti di New Ferry dengan maklumat tentang tingkah laku antisosial

Seorang wanita melepasi papan kenyataan komuniti di New Ferry dengan maklumat tentang tingkah laku antisosial © Jon Super/FT

Beliau berkata dasar penjimatan yang dikenakan selepas krisis kewangan telah mengurangkan pembiayaan untuk agensi tempatan yang membantu mengenal pasti dan menyelesaikan masalah. “Sebelum 2010, kami benar-benar mahir menguruskannya di UK. Tetapi kerana kapasiti itu telah dilucutkan, bukan sahaja dalam kepolisan tetapi dalam pihak berkuasa tempatan dan kerja belia, pengurusannya telah jatuh.”

Satu penyelesaian yang disyorkan oleh Onward dan diambil oleh kerajaan ialah pelancaran “kepolisan hotspot”, rondaan harian yang menyasarkan lokasi di mana tingkah laku antisosial tertumpu.

Jon Yates, pengarah eksekutif Dana Endowmen Belia, sebuah badan kebajikan yang menyelidik dasar berasaskan bukti untuk golongan muda, berkata langkah itu “wajar”.

“Bukti untuk kepolisan hotspot adalah sangat baik dan menunjukkan pengurangan dalam jenayah kekerasan, dalam jenayah harta benda, dalam tingkah laku antisosial,” katanya. “Ia bukan satu perkara yang sukar untuk dilakukan. Anda hanya mengenal pasti kawasan di mana tingkah laku antisosial tinggi dan kemudian pastikan polis meronda di kawasan tersebut setiap hari selama 15 minit.

Ashby bersetuju, tetapi memberi amaran bahawa strategi itu harus digunakan untuk memberi “ruang bernafas” sementara untuk agensi tempatan mengenal pasti punca masalah.

Beliau berkata banyak kawasan tidak mempunyai kapasiti untuk mengekalkan rondaan secara tetap. Walaupun bilangan pegawai polis — yang jatuh secara mendadak di bawah penjimatan — terus meningkat sejak 2019, “tidak ada peningkatan yang sepadan dalam kakitangan awam” seperti penganalisis data. “Ini bermakna polis sedang bergelut untuk menyasarkan apa yang mereka lakukan dengan berkesan, kerana mereka tidak mempunyai bukti,” katanya.

Beliau menambah bahawa polis juga dipaksa untuk menggantikan agensi lain – seperti pasukan kesihatan mental dan perkhidmatan belia – yang mempunyai kapasiti mereka dilubangkan di bawah penjimatan.

Sebagai contoh, walaupun kerajaan berjanji untuk membelanjakan £500 juta untuk memastikan “setiap orang muda akan mendapat akses kepada kelab dan aktiviti biasa” menjelang 2025, badan amal YMCA menganggarkan tahun lepas bahawa lebih daripada £1 bilion dalam pembiayaan perkhidmatan belia telah ditarik balik sejak 2010. .

Strategi kerajaan merujuk kepada peranan dadah yang dimainkan dalam tingkah laku antisosial dan mengharamkan nitrous oxide, atau gas ketawa, untuk kegunaan rekreasi.

Tetapi Rick Muir, pengarah badan pemikir polis Yayasan Polis, menegaskan bahawa larangan itu bertentangan dengan nasihat badan penasihat dadah kerajaan sendiri.

“Saya fikir itu hanya bertujuan untuk mendapatkan tajuk simbolik yang besar,” katanya, sambil berhujah bahawa menambah dadah ke senarai panjang ubat yang sudah dilarang tidak akan “membuat banyak perbezaan”. “Isu orang ramai dengan nitrous oksida ialah peralatan yang tertinggal selepas itu, yang merupakan masalah sampah,” katanya.

Mural ‘Love New Ferry’ di tepi bangunan berhampiran presint bandar © Jon Super/FT

Muir berkata dalam jangka panjang lebih banyak kerja pencegahan diperlukan untuk menghentikan orang ramai daripada terlibat dalam jenayah sejak awal. Beliau menambah bahawa Perkongsian Keselamatan Komuniti — inisiatif bersama antara majlis, polis dan perniagaan tempatan, yang menurutnya telah menjadi tidak berkesan akibat pemotongan — perlu dihidupkan semula untuk membantu menangani tingkah laku antisosial.

“Tidak dinafikan terdapat isu di pusat bandar,” katanya. “Apa yang saya akan lakukan ialah menghidupkan semula Perkongsian Keselamatan Komuniti dan benar-benar menumpukan mereka pada jenayah tahap rendah, tingkah laku antisosial dan khususnya pencegahan.”

Dalam pada itu, Muir menambah, terdapat risiko orang ramai tidak akan bersusah payah melaporkan kejadian. Laporannya Onward menegaskan bahawa “banyak tingkah laku antisosial tidak pernah dilaporkan secara rasmi sama sekali, terutamanya di mana orang ramai tidak mempunyai keyakinan apa-apa akan dilakukan”.

Di New Ferry, Craig bersetuju bahawa orang sering sama ada terlalu takut dengan tindakan balas untuk melaporkan insiden, atau merasakan tiada gunanya.

“Mereka fikir ‘mengapa saya perlu bersusah payah melaporkannya – kerana tiada siapa yang peduli’,” katanya.

singapura totobet

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

sydney togel

info keluaran hk

totobet data singapura