site

Titanic NFT ialah tanda terkini sejarah sukar Belfast

Berhampiran halaman yang membina Titanic di Belfast, sebuah mural gergasi memberi penghormatan kepada kapal paling terkenal dalam sejarah dan 1,500 yang terkorban dalam pelayaran sulungnya pada April 1912.

Bandar ini juga mempunyai muzium Titanic, baru-baru ini dibuka semula selepas naik taraf £4.5 juta. Ia memaparkan peninggalan tragedi yang pedih, termasuk biola yang dimainkan oleh ketua kumpulan Wallace Hartley ketika kapal itu karam dan satu daripada enam kerusi geladak yang masih hidup dengan logo White Star Line.

Tetapi mungkin anda mahukan sambungan yang lebih peribadi — sesuatu yang akan, untuk memetik lagu daripada filem eponim itu, teruskan “berterusan”. Jika ya, RMS Titanic Inc (RMST), firma yang mempunyai hak tunggal ke atas bangkai kapal yang terletak di dasar laut Atlantik utara sejak tenggelam dalam perjalanan ke New York pada 15 April lebih satu abad yang lalu, telah anda lindungi: koleksi crypto.

Sejarah ada di mana-mana di Ireland Utara, dari Titanic hingga Troubles — tiga dekad konflik mazhab yang berakhir 25 tahun lalu pada Paskah ini dengan Perjanjian Good Friday, yang ditandatangani pada 10 April 1998. Memelihara masa lalu dipandang serius di tempat di mana masa depan sering terasa di luar jangkauan.

Crypto menawarkan cara abad ke-21 untuk memastikan Titanic terus hidup. Tetapi ada yang melihat usaha RMST untuk melontarkan token yang tidak boleh digunakan, atau NFT — instrumen blockchain yang digunakan untuk mengumpul seni digital — sebagai tidak menentu dari segi kewangan dan meragukan dari segi moral. Syarikat itu melancarkan beberapa NFT tahun lepas dengan platform crypto Crypto.com, menagih usaha itu sebagai “peluang sekali dalam seumur hidup untuk mengumpul kepingan sejarah unik ini”.

RMST kini telah bekerjasama dengan dua syarikat yang berpangkalan di Hong Kong — pengurus aset maya Venture Smart Financial Holdings, dan Artifact Labs, sebuah firma dalam misi gaya kendiri untuk “memelihara dan menyambung sejarah pada blockchain” — untuk membolehkan 5,500 artifak menjadi dijual sebagai token.

Butirannya sedikit tetapi Makmal Artifak juga menjanjikan organisasi autonomi terpencar untuk pengguna mengambil bahagian dalam inisiatif Titanic pada masa hadapan, termasuk menyelam ke tapak bangkai kapal.

“Dalam beberapa cara, NFT adalah seperti Titanic,” Robert Norton, ketua eksekutif Verisart, platform yang mengesahkan ketulenan aset digital, memberitahu saya. “Ia adalah perkara yang sangat besar – tetapi mereka runtuh sepenuhnya.” NFT telah menjunam kira-kira 90 peratus dalam jumlah dan nilai sejak memuncak pada 2021, tambahnya.

Sekiranya orang ramai boleh memiliki beberapa jenis hak milik digital untuk artifak yang ditemui daripada bangkai kapal yang menyebabkan ramai kehilangan nyawa? Titanic Belfast, muzium, mengatakan ia tidak memaparkan apa-apa dari “kubur besar-besaran” dasar laut dan hanya menunjukkan barang-barang yang terdapat di permukaan.

Tom McCluskie, bekas arkivis Harland & Wolff yang bersusah payah menyimpan dokumen dari limbungan kapal, dengan tegas mengutuknya.

“Di bawah undang-undang dan perjanjian antarabangsa, tiada siapa boleh ‘memiliki’ mana-mana artifak yang dikeluarkan dari bangkai kapal RMS Titanic, jadi apa gunanya ‘memiliki’ kepentingan kewangan palsu dalam barang tersebut?” dia berkata, meletupkannya sebagai “didorong kesombongan” dan usaha untuk mendapatkan lebih banyak barangan sebagai “rompakan kubur”.

Titanic Belfast lebih meremehkan. “Tiada pengganti untuk melihat karya asli dalam kehidupan sebenar,” kata seorang jurucakap, menggelar tarikan pelancong utama di bandar itu sebagai “penjaganya [Titanic’s] kebenaran”.

Bagi Ireland Utara, yang dicipta oleh pembahagian Ireland sedekad selepas Titanic tenggelam, memelihara sejarah dan memberitahu kebenaran semua pihak adalah cabaran yang berterusan. Rantau ini kekal dibelah oleh perpecahan budaya dan politik serta keganasan separa tentera yang berlarutan, walaupun konflik dekad antara republikan yang bertujuan untuk menggulingkan pemerintahan UK dan penyokong setia yang berjuang untuk mengekalkannya sebagai British telah lama berakhir.

Crypto tidak boleh memecahkannya, tetapi audio dan video sekolah lama boleh mengekalkan perasaan dan emosi dalam pautan ketara kepada masa lalu Ireland Utara baru-baru ini.

Untuk itu, saya mengesyorkan Nyawa yang hilang, kebangkitan menghantui beberapa daripada 3,700 mangsa Troubles – yang mana protagonisnya tidak hadir. Dan Lyrapotret filem memukau wartawan Lyra McKee, ditembak mati oleh pembangkang republik pada 2019, dijahit dengan susah payah daripada serpihan suaranya pada pita dan tulisannya.

jude.webber@ft.com

totobet singapore hari ini

sidney totobet

sidney

hk kemarin

totobet hari ini