site

Tony Blair berkata Joe Biden boleh memainkan peranan ‘positif’ di Ireland Utara

Presiden AS boleh “memainkan peranan sebenar” dalam membantu menyahsekat politik di Ireland Utara, kata bekas perdana menteri UK Sir Tony Blair pada hari Selasa, beberapa jam sebelum Presiden Joe Biden dijangka tiba di Belfast.

Lawatan singkat oleh Biden, seorang Katolik Ireland-Amerika, akan memperingati Perjanjian Good Friday 1998 yang menamatkan konflik selama tiga dekad dan menubuhkan kerajaan perkongsian kuasa.

“Presiden Amerika masih presiden Amerika,” kata Blair kepada BBC Radio 4 Hari ini program. “Saya fikir jika kita melakukannya dengan cara yang betul, penglibatan presiden Amerika adalah positif.”

Blair telah menerima bahawa perjanjian damai Good Friday Ireland Utara, yang beliau memainkan peranan penting dalam rundingan, harus disimpan “dalam semakan” sebelum lawatan Biden untuk menandakan ulang tahun ke-25 perjanjian itu.

Walau bagaimanapun, Blair menegaskan bahawa sebarang semakan kepada perjanjian yang ditandatangani pada 10 April 1998 memerlukan sokongan kedua-dua kesatuan pro-British dan komuniti nasionalis Ireland di rantau ini.

Parti Kesatuan Demokratik Demokratik pro-British enggan mengambil bahagian dengan nasionalis Ireland dan parti lain dalam eksekutif perkongsian kuasa yang ditubuhkan di bawah perjanjian itu.

“Kami tidak mempunyai eksekutif dan kami mahu itu dan perjanjian itu harus dikaji semula dari semasa ke semasa,” kata Blair. “Satu-satunya perkara ialah jika anda akan menyemaknya, apa sahaja yang keluar daripada semakan hanya akan berfungsi jika ia menyatukan komuniti.”

result pengeluaran sgp

pengeluaran sydney kemarin

totobet sikni

tgl hk malm ini

singapura totobet net