site

Truss menyalahkan ‘budaya bangun’ atas kegagalan. Adakah sesiapa mendengar?

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Humza Yousaf akan mencabar kerajaan British menyekat cadangan pembaharuan pengiktirafan jantina SNP di mahkamah, manakala Liz Truss mempunyai beberapa teori tentang kejatuhannya. Kedua-duanya adalah cerita yang tidak mengejutkan, tetapi mereka memberitahu kami sesuatu yang penting tentang keseimbangan kuasa semasa dalam parti pemerintah Scotland dan UK.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Liz Truzzzz

Ucapan besar Liz Truss kepada Yayasan Warisan, sebuah badan pemikir konservatif yang berpangkalan di Washington, terkenal kerana dua sebab. Yang pertama ialah bukan acara yang diadakan di sini di UK.

Ingat betapa kurang daripada sebulan yang lalu pengumuman Truss bahawa dia akan menyertai Boris Johnson dalam mengundi menentang rangka kerja Windsor menyebabkan separuh daripada lobi Westminster kecoh, dengan orang ramai menambah hamparan pemberontak Konservatif dan meramalkan pelbagai akibat buruk untuk Sunak?

Sebab utama mengapa tiada siapa yang memberi perhatian kepada apa yang dikatakan oleh Liz Truss ialah pada akhirnya, pemberontakan itu tidak ada apa-apa. Pasukan anti-Sunak telah dihalau sepenuhnya. Kini semua orang di Westminster menerima bahawa a) Rishi Sunak adalah calon terbaik yang ada untuk memimpin parti Tory dalam pilihan raya akan datang dan b) dia akan berbuat demikian.

Akibatnya, amaran buruk daripada pemimpin terdahulu bukanlah sesuatu yang perlu ditulis — secara literal dalam kes ini.

Perkara lain yang patut diberi perhatian tentang kuliah Kebebasan Margaret Thatcher Truss ialah kandungannya. “Kami menghadapi tentangan yang diselaraskan,” kata Truss, “bukan hanya dari dalam parti Konservatif, malah dalam pertubuhan korporat British. Kami menghadapinya daripada IMF dan juga Presiden Biden. Musim luruh yang lalu, saya mengalami kemunduran besar. Tetapi saya terlalu mengambil berat untuk melepaskan agenda ini. Saya rasa ia terlalu penting.”

Sasarannya adalah golongan sayap kiri yang mengawal pelbagai institusi dan budaya “terjaga”, kedua-duanya tidak mempunyai kaitan sedikit pun dengan a) kegagalan kerajaan Truss atau b) mengapa, selepas 13 tahun memegang jawatan, senarai kerajaan Konservatif ini kejayaan dasar awam amat tipis pada apa-apa sahaja terutamanya “sayap kanan”.

Terdapat anekdot yang sesuai dalam ruangan Times Danny Finkelstein minggu lalu mengenai Nigel Lawson:

Lawson makan tengah hari dengan George Osborne ketika yang terakhir adalah canselor bayangan dan sedang bertempur dengan hak ke atas cukai. “Bagaimanakah anda menjelaskan kepada parti Konservatif bahawa mereka tidak boleh selalu melakukan pemotongan cukai?” Tanya Osborne.

Lawson menggelengkan kepalanya. “Anda tidak perlu risau tentang Tories mengenai pemotongan cukai,” jelasnya. “Apa yang anda perlu risaukan ialah permintaan mereka yang tidak berkesudahan untuk lebih banyak perbelanjaan.”

Dan itu pada asasnya kisah letupan Kekuda: pasti, anda boleh mempunyai belanjawan pemotongan cukai, tetapi tidak jika anda tidak sanggup sama ada menanggung pembayaran hutang yang lebih tinggi atau mengurangkan perbelanjaan awam.

Truss sudah tentu tahu sepenuhnya bahawa kejatuhannya, dan apa yang dilihatnya sebagai kekecewaan kerajaan Konservatif ini, adalah akibat daripada Konservatif, bukan kiri atau “budaya bangun”. Sungguh menarik bahawa ahli politik yang tidak rugi pun tidak banyak bercakap tentang masalah sebenar partinya. Itulah sebabnya Rishi Sunak kekal sebagai pemimpin parti yang hampir tidak dapat dipertikaikan, sekurang-kurangnya pada masa ini.

Anda tidak akan meneka apa yang beruang lakukan di dalam hutan

Kerajaan Scotland akan mencabar veto kerajaan British terhadap cadangan pembaharuan pengiktirafan jantinanya di mahkamah, tidak mengejutkan sesiapa pun.

Walaupun cadangan itu tidak popular di kalangan pengundi Scotland, ia terus menjadi sangat penting, dengan ketara sekali memandangkan jumlah liputan media yang telah dinikmati oleh rang undang-undang itu dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Tetapi walaupun mereka beracun dari segi politik, Humza Yousaf tidak mempunyai pilihan selain meneruskan cabaran mahkamah.

Akhirnya, Yousaf ialah seorang pemimpin graduan parti pro-kemerdekaan, dan akibat politik gambaran besar dari pelbagai cerita yang menyelubungi kepimpinan SNP yang telah meninggal dunia ialah sayap graduan SNP berada dalam masalah politik secara dalaman. Tidak pernah ada prospek realistik yang Yousaf, atau mana-mana pemimpin SNP, akan dapat mengelak daripada menolak cabaran kepada pihak berkuasa Westminster sejauh mungkin.

Krisis yang menyelubungi sayap Sturgeonite SNP bermakna hubungan yang lebih konfrontasi dengan Westminster, walau apa pun isunya, atau risiko politik untuk berbuat demikian.

Sekarang cuba ini

Pasangan saya pergi bekerja, jadi saya pergi untuk filem dua tajuk yang dia akan benci. Willow Buta, Wanita Tidur ialah adaptasi animasi menawan daripada koleksi cerpen realistik ajaib Haruki Murakami dengan nama yang sama, manakala Leonor Tidak Akan Mati mengisahkan tentang seorang pengarah B-Movie yang sedang nazak yang tersedut ke dalam filem terakhirnya yang belum selesai. Mereka berdua sangat memanjakan diri sendiri.

Cerita teratas hari ini

  • UK mungkin perlu meningkatkan jaminan ke atas deposit bank, kata Bailey | Andrew Bailey berkata Bank of England sedang mengusahakan pembaharuan skim jaminan insurans deposit bank Britain, meningkatkan prospek peningkatan perlindungan untuk pelanggan.

  • Biden menggalakkan perkongsian kuasa | Joe Biden berikrar AS akan menjadi “rakan kongsi untuk keamanan” di Ireland Utara, ketika beliau menyeru para pemimpin politik di rantau itu untuk memulihkan perkongsian kuasa di Stormont pada acara menandakan ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday.

  • Pertumbuhan ekonomi terhenti pada bulan Februari | Keluaran dalam negara kasar mendatar pada bulan Februari tetapi angka yang disemak daripada bulan sebelumnya mendorongnya ke tahap pra-pandemi.

  • Barangan UK mengeksport bahagian bawah G7 | Eksport barangan Britain ketinggalan berbanding semua ekonomi G7 yang lain, menurut analisis oleh Financial Times, yang menurut pakar perdagangan memberikan lebih banyak bukti tentang kesan Brexit.

  • Hancock ‘terkejut dan terkejut’ dengan siasatan standard | Bekas setiausaha kesihatan UK Matt Hancock sedang disiasat oleh pesuruhjaya piawaian parlimen berhubung dakwaan dia cuba memanipulasi siasatan etika.

Laporan IMF meletakkan pertumbuhan ekonomi UK di bawah G20 © Banx

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

sgpresult

pengeluar sidney hari ini

hongkong malam ini keluar

sgp totobet