site

Tuntutan dan tuntutan balas mengenai freeport

Artikel ini ialah versi Britain kami di tapak selepas surat berita Brexit. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap minggu

Selamat tengahari dan selamat bercuti semua. Pokok magnolia sedang mekar di luar tingkap saya di Brighton yang merupakan petanda pasti bahawa musim bunga – akhirnya – telah bermunculan.

Tetapi untuk perniagaan. Pertama sekali, terima kasih atas respons kepada serlahan ciri minggu lalu untuk mendapatkan cerapan tentang perkhidmatan. Banyak respon yang menarik. Saya akan kembali kepada topik ini selepas Paskah, tetapi jika anda akan menghantar e-mel, tetapi terlalu sibuk, jangan malu. Gunakan salah satu daripada Cuti Bank tersebut untuk menghantar nota kepada saya. Kerahsiaan terjamin.

Jika tidak, ia adalah satu lagi minggu yang sibuk di Brexitland. Kekacauan jurulatih di Dover menarik kerana dua sebab. Yang pertama adalah kerana pelengkap penuh polis sempadan Perancis muncul kali ini (tidak seperti pada bulan Julai apabila Dover menyalahkan polis aux frontières tidak hadir atas kekacauan itu). Jadi walaupun mempunyai kakitangan penuh, pemeriksaan pasport tambahan selepas Brexit bermakna kapasiti birokrasi pelabuhan adalah kurang daripada kapasiti feri. Ini telah membawa kepada had berkesan pada nombor jurulatih pada waktu puncak, walaupun mereka tidak dipanggil begitu.

Yang kedua ialah penafian daripada ahli politik Tories (Suella Braverman) dan Buruh (Lisa Nandy) bahawa Brexit ada kaitan dengannya. Jelas sekali, ia berlaku. Semakan mengambil masa yang lebih lama sekarang.

Ahli politik tidak sepatutnya menganggap orang sebagai bodoh, tetapi hakikat bahawa kedua-dua pihak tidak boleh mengadakan perbualan berdasarkan fakta tentang isu Brexit merupakan halangan besar untuk menangani cabaran yang lebih luas mengenai perdagangan dan pelaburan perniagaan yang dicipta dengan meninggalkan EU. (John Springford di Pusat Pembaharuan Eropah sangat bagus mengenai subjek ini minggu ini; patut dibaca.)

Kedua, terdapat juga pengumuman bahawa UK, akhirnya, akan melaksanakan pemeriksaan sempadan yang betul ke atas import EU ke UK. Terdapat perundingan dan syaitan akan berada dalam pelaksanaan ini.

Pendek kata, kerajaan perlu menyeimbangkan antara risiko gangguan rantaian bekalan di UK akibat syarikat EU yang lebih kecil berhenti berdagang dengan UK (seperti yang dilakukan oleh UK pada 2021 apabila Perjanjian Perdagangan & Kerjasama berkuat kuasa dan EU mengenakan sepenuhnya kawalan sempadannya) . . .

. . . sambil juga mengenakan sempadan yang cukup teguh untuk mewujudkan sedikit pengaruh dengan Brussels ke atas kemudahan kastam dalam rundingan masa depan di TCA, memandangkan negara-negara EU akan lebih berminat pada kemudahan kastam apabila pengeksport mereka sendiri menghadapi pergeseran sempadan.

Hari ini, bagaimanapun, saya ingin kembali kepada freeports yang baru sahaja melepasi ulang tahun dua tahun mereka dan kekal sebagai asas agenda dasar kerajaan — kedua-duanya untuk meningkatkan tahap, tetapi juga untuk apa yang lulus untuk dasar perindustrian.

Seperti yang dinyatakan oleh laporan Institut Kajian Fiskal yang sangat baik oleh Stuart Adam dan David Phillips ini, pelabuhan bebas UK berbeza daripada lelaran sebelumnya bagi skim ini di UK dan seluruh dunia kerana setiap pelabuhan sengaja direka untuk memupuk kelompok industri tertentu. Secara teorinya, ini juga merupakan kluster yang tidak akan timbul tanpa pengecualian cukai dan insentif lain yang ditawarkan di zon pelabuhan bebas.

Jadi, sebagai contoh, Humber Freeport dimaksudkan untuk menjadi hab pemprosesan nadir bumi (menghasilkan input untuk pengeluaran kenderaan elektrik dan turbin angin); Teesside Freeport akan menjadi kemudahan pembuatan turbin angin luar pesisir baharu; dan Plymouth dan South Devon Freeport sedang mengkaji untuk menguji kenderaan maritim autonomi.

Kerajaan pasca-Brexit telah membuat tuntutan besar untuk freeports. Kembali ke pilihan raya 2019, mereka digembar-gemburkan oleh Boris Johnson sebagai bahagian penting dalam “rangsangan” Brexit, manakala Rishi Sunak sentiasa menjadi peminat freeport, menulis kertas mengenai subjek itu untuk Pusat Kajian Dasar Thatcherite mengenai subjek itu. dipanggil Peluang Pelabuhan Percuma.

Jadi apa sebenarnya peluang itu? Dan adakah UK dapat memahaminya? Kertas kerja IFS yang dipetik di atas cuba membedah sama ada generasi baru freeport UK ini akan dapat mengelakkan isu-isu yang telah melanda generasi terdahulu.

Iaitu insentif cukai yang terdapat di freeport – kadar perniagaan yang lebih rendah, potongan cukai ke atas loji dan mesin, pengurangan caruman insurans nasional untuk pengambilan pekerja baharu – cenderung untuk menggantikan aktiviti ekonomi.

Anjakan ini boleh sama ada dari tempat lain (kilang ditutup di satu tempat dan dibuka semula di dalam zon); atau penggantian aktiviti yang sebaliknya akan berlaku (kilang akan tetap ditubuhkan, tanpa insentif); atau, dalam pasaran buruh yang ketat, menggaji pekerja dalam pekerjaan “baru” di dalam zon pelabuhan bebas yang akan bekerja di tempat lain pula.

Skim UK sememangnya memberi beban kepada konsortium freeport dan kerajaan tempatan untuk mengelakkan aktiviti perpindahan ini, dan kerajaan telah komited untuk memantau mereka pada masa hadapan.

Bukannya ketidakpastian menghalang perdana menteri dan konsortium freeports daripada membuat tuntutan besar tentang faedah yang akan dibawa oleh pelabuhan mereka.

Sebagai contoh, Sunak melancarkan Twitter berikutan pengumuman dua pelabuhan bebas Wales baharu bulan lalu di Anglesey dan “Celtic Freeport” di Port Talbot dan Milford Haven mengatakan mereka boleh mencipta “20,000 pekerjaan”.

Saya bertanya kepada Nombor 10 bagaimana Sunak telah mencapai nombor itu dan diberitahu ia adalah angka jarak pertengahan antara penilaian yang dibuat oleh bidaan itu sendiri. Jadi kerajaan bergantung kepada anggaran pemenang bidaan freeport, yang jelas mempunyai minat untuk tidak menjual diri mereka sendiri.

Saya kemudian bertanya kepada bida freeport bagaimana mereka sampai pada nombor itu, dan mereka berdua enggan memberikan butiran konkrit, memetik kerahsiaan komersial.

Anglesey berkata bilangan “sehingga 13,000” pekerjaannya adalah berdasarkan pemodelan oleh Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Perniagaan (CEBR) dan berdasarkan “kesan perdagangan” dengan memetakan peningkatan freeport pada data sejarah Holyhead. Tetapi kenyataan yang diberikannya tidak cukup konkrit untuk tertakluk kepada analisis pakar.

Tumpuan Anglesey pada faedah perdagangan agak ganjil, bagaimanapun, kerana — seperti yang dilaporkan FT sebelum ini — faedah tradisional pelabuhan bebas (melalui apa yang dipanggil ‘penyongsangan tarif’) adalah sangat minimum.

Celtic Freeport juga enggan memberikan perincian yang mencukupi untuk benar-benar menilai anggarannya, kecuali ia mengikut panduan “Buku Hijau” Perbendaharaan dan berkaitan dengan kesan hiliran ke atas industri sifar bersih dan menilai peluang angin luar pesisir.

Tidak jelas berdasarkan dakwaan Celtic yang menyokong “16,000 pekerjaan hijau baharu”, dan sama ada pekerjaan “baru” itu boleh dikaitkan dengan freeport.

Maksudnya, jika seorang pengimpal atau jurutera datang bekerja di Celtic Freeport hasil daripada subsidi untuk menggalakkan angin luar pesisir, bagaimana anda tahu mereka tidak akan bekerja di tempat lain di UK? Adakah itu benar-benar pekerjaan “baru”? Atau adakah mereka masih bekerja, dan tanpa subsidi? Ia mungkin, secara jujur, walaupun dengan usaha terbaik, sukar untuk dikatakan.

Perkara yang lebih luas ialah tidak terdapat banyak ketelusan. Sunak sendiri mempunyai borang untuk memalsukan nombor. Laporan CPSnya mendakwa freeport boleh mencipta 86,000 pekerjaan, tetapi jumlah itu diperolehi daripada mengambil bilangan pekerjaan di freeport AS dan kemudian menyesuaikannya, pro-rata, kepada tenaga kerja UK.

Seperti yang dinyatakan secara ringkas oleh IFS, nombor Sunak adalah berdasarkan “kepincangan metodologi yang ketara”, paling tidak kerana pelabuhan bebas AS (di mana penyongsangan tarif adalah nyata) adalah cadangan yang sangat berbeza dengan pelabuhan bebas UK.

IFS juga menyatakan bahawa apabila kerajaan diminta oleh Jawatankuasa Perdagangan Antarabangsa Dewan Rakyat pada musim panas 2021 untuk menerbitkan penilaiannya sendiri tentang kos dan faedah freeports, ia enggan berbuat demikian. Saya bertanya kepada Downing Street jika ia telah berbuat demikian. Ia tidak.

Memandangkan ini adalah dasar kerajaan utama, dan ia akan menerima sehingga £75juta dalam pelepasan cukai tahunan dan £25juta setiap satu dalam pembiayaan benih, nampaknya tidak munasabah untuk mengharapkan kerajaan menyediakan asas untuk pengiraannya tentang bagaimana ini akan berlaku. menjadi wang yang dibelanjakan dengan baik.

Pada masa ini terlalu awal untuk memberitahu. Badan pemantau fiskal bebas, Pejabat Tanggungjawab Belanjawan, berkata, berdasarkan prestasi masa lalu, faedah freeports akan terlalu kecil untuk diukur, dengan kebanyakan aktiviti adalah anjakan.

IFS lebih optimistik sedikit dalam kertas kerjanya, terutamanya mengenai peningkatan setempat kepada freeports, tetapi menegaskan bahawa aktiviti di dalam freeports akan sentiasa sukar untuk diukur, kerana kita tidak pernah hidup secara berlawanan tentang berapa banyak aktiviti itu akan berlaku.

Itulah cara bulat untuk mengatakan bahawa kita tidak akan pernah tahu. Yang, saya syak, betul-betul seperti yang kerajaan mahukan.

Brexit dalam angka

Tinjauan pembuat keputusan di 750 perniagaan berpangkalan di UK yang berdagang di peringkat antarabangsa, yang dijalankan oleh Opinium untuk Tinjauan Sikap terhadap Perdagangan Deloitte 2023, telah mendapati bahawa 74 peratus peserta yang perniagaannya berdagang di Eropah mengalami kesan negatif kepada perdagangan EU akibatnya daripada Brexit. Kira-kira satu pertiga berkata perdagangan dengan seluruh dunia telah mengimbangi kerugian tersebut. Tetapi net-net, ia negatif.

Ini berpadu kuat dengan kertas dasar Institut Pengarah yang dilancarkan minggu ini yang berdasarkan tinjauan terhadap 580 ahli IoD yang dijalankan pada September 2022.

Ia mendapati bahawa: “Brexit telah menjejaskan keupayaan untuk mengeksport kedua-dua melalui mewujudkan halangan kepada perdagangan dan juga meningkatkan persaingan daripada firma berasaskan EU. Sesetengah firma cuba untuk mengorientasikan semula ke pasaran baharu, tetapi ia tidak mudah dan terasa seperti kedua terbaik.”

Kedua-dua kertas tersebut menunjukkan dua kebenaran asas tentang Brexit. Satu, bahawa ia tidak akan hilang – halangan perdagangan adalah berstruktur dan kekal – dan dua, yang jumlahnya (seperti yang dikatakan sebilangan besar CEO yang saya bercakap minggu ini secara tertutup) kepada hakisan UK yang rendah tetapi berterusan. daya saing. Tetapi katak sedang direbus, bukan terpercik.

Ini, saya khuatir, sebabnya – melainkan kita mendapat sedikit kejujuran politik, yang saya ragui (lihat di atas) – menghadapi kos Brexit akan terus menjadi sangat sukar.

Dan akhirnya tip untuk diari makan tengah hari anda selepas Paskah. Rakan sekerja saya Stephen Bush dan saya akan mengambil bahagian dalam webinar eksklusif untuk pelanggan FT tentang: Adakah kemenangan Buruh ke atas Konservatif tidak dapat dielakkan? (19 April, 1-2 petang BST — daftar di sini)


Britain selepas Brexit disunting oleh Gordon Smith. Pelanggan premium boleh daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk mereka setiap petang Khamis. Atau anda boleh mengambil langganan Premium di sini. Baca edisi awal pada surat berita di sini.

Politik Dalaman — Ikuti perkara yang anda perlu ketahui dalam politik UK. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

result sgp mlm ini

minta pengeluaran sydney hari ini

sidney togel

apa keluar hk malam ini

tabel sgp