site

UK akan menyekat produk vape yang disasarkan kepada remaja

Kerajaan bersedia untuk berunding mengenai pengharaman vape guna sekali berperisa di England dan telah mengumumkan pembiayaan baharu untuk pasukan petugas untuk membanteras peruncit yang menyasarkan remaja, apabila kebimbangan semakin meningkat dalam kalangan pegawai kesihatan terhadap lonjakan penggunaan e-rokok bawah umur.

Dalam ucapan pada hari Selasa di badan pemikir Pertukaran Dasar yang berhaluan tengah, menteri kesihatan Neil O’Brien akan melancarkan seruan untuk mendapatkan bukti untuk mengenal pasti cara mengurangkan akses golongan muda kepada vape, yang mungkin termasuk mengharamkan perisa manis.

O’Brien juga akan mengesahkan £3 juta pembiayaan tambahan untuk skuad penguatkuasa vape haram yang diketuai oleh Trading Standards, perkhidmatan kerajaan yang melindungi perlindungan pengguna. Ia akan diberi kuasa untuk menyiasat sama ada kedai menjual vape kepada golongan bawah 18 tahun dan untuk mengeluarkan produk terlarang daripada rak.

Pengumuman itu adalah tanda pertama kerajaan, yang secara sejarah memperjuangkan vape sebagai bantuan untuk berhenti merokok, mengetatkan peraturan sekitar e-rokok di England.

Pengurangan itu berikutan gelombang vape sekali pakai berperisa baharu yang mula dijual di UK sejak dua tahun lalu daripada jenama termasuk Elf Bar, Geek Bar dan Lost Mary.

Kira-kira 18 peratus daripada kanak-kanak berumur 15 tahun di England dan Wales menggunakan e-rokok pada Februari tahun lalu – tahap tertinggi sepanjang masa, menurut NHS. Secara keseluruhan, bilangan kanak-kanak berumur 11 hingga 17 tahun yang menggunakan vape di Britain meningkat lebih daripada dua kali ganda daripada 3.3 peratus kepada 7 peratus antara 2021 dan 2022, kata badan amal Action on Smoking and Health.

Elf Bars, sebagai contoh, boleh didapati dalam lebih daripada 40 jenis perisa termasuk “beruang bergetah hijau”, “tart lemon” dan “cola ceri”.

Chris Whitty, ketua pegawai perubatan England, memberitahu jawatankuasa pemilihan kesihatan Dewan Rakyat pada Februari tentang kebimbangannya bahawa “pasaran utama” untuk produk sedemikian adalah kanak-kanak, dengan alasan bahawa lebih banyak perlu dilakukan untuk menghentikan vape bawah umur.

Menjelang ucapannya, O’Brien berkata: “Walaupun vape adalah alternatif yang lebih baik daripada merokok untuk orang dewasa, kami bimbang tentang peningkatan dalam vape belia, terutamanya peningkatan penggunaan produk vape pakai buang.”

Penyelidikan mencadangkan bahawa penggunaan nikotin pada usia muda meningkatkan kemungkinan gangguan mood dan perhatian, manakala beberapa saintis telah menyatakan kebimbangan tentang kerosakan kesihatan jangka panjang yang disebabkan oleh vape.

O’Brien berkata seruan untuk mendapatkan bukti akan memberi kerajaan “pemahaman yang kukuh tentang langkah-langkah” yang boleh diambil untuk mengurangkan kadar vape bawah umur. Jabatan kesihatan berkata ia juga akan meneroka pemasaran dan promosi vape dan kesan alam sekitar e-rokok pakai buang.

Analisis oleh Financial Times bulan lepas menunjukkan bahawa lebih daripada 1,600 tan litium telah digunakan dalam 138 juta vape guna tunggal yang dijual di UK pada 2022, yang berpotensi membazirkan logam yang jarang ditemui untuk menghasilkan kira-kira 2,600 bateri kenderaan elektrik.

John Dunne, ketua eksekutif Persatuan Industri Vaping UK, sebuah badan perdagangan, memberi amaran kepada para menteri agar tidak membuat perubahan yang “terlalu radikal”, dengan alasan larangan ke atas vape berperisa boleh “mengakibatkan berjuta-juta vaper dewasa mula merokok semula”.

Tahun lalu, kajian semula yang ditugaskan oleh menteri menggesa pihak berkuasa kesihatan untuk “menerima” vape untuk membantu kerajaan mencapai sasaran mengurangkan kadar merokok lebih separuh hingga 5 peratus pada 2020.

Tetapi Javed Khan, bekas ketua badan amal kanak-kanak Barnardo’s yang mengetuai semakan, menggesa ketersediaan produk vape berperisa dikaji semula “untuk memastikan vape tidak menarik minat golongan muda”.

resulut sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

result sydney

data pengeluaran hongkong hari ini

resulhk